Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής-Δασικής Πολιτικής & Κτηνοτροφίας
Λαμία, 10 Μαρτίου 2022

Την Τρίτη 1 Μαρτίου 2022, η Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής-Δασικής Πολιτικής και Κτηνοτροφίας επισκέφθηκε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλαντζή είχε προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας και έγινε δεκτή από τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Αμυρά. Η Αντιπεριφερειάρχης είχε την ευκαιρία να θέσει υπόψιν του Υφυπουργού, σειρά θεμάτων που αφορούν το Περιβάλλον και τη Δασική Πολιτική και τα οποία απασχολούν την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, να τον ενημερώσει για τις δράσεις της Περιφέρειας σε καίριους τομείς και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την στήριξη των πολιτών της και συζήτησε τις δυνατότητες παρέμβασης των Υπηρεσιών του Υπουργείου προς λύση προβλημάτων μεγαλύτερης κλίμακας. Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, όπου ακόμα και αν υπήρξαν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των πλευρών υπήρξε αναγνωρισμένα η διάθεση εξεύρεσης λύσεων.
Στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά, η κ.Καλαντζή έθεσε τα εξής θέματα... αρμοδιότητάς του:
Η ανεξέλεγκτη αδειοδότηση αιολικών πάρκων σε μεγάλα υψόμετρα, εντός δασών καθώς και σε  περιοχές Natura δεν ενδείκνυται και δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Το ίδιο ισχύει και με αδειοδοτήσεις μεγάλων φωτοβολταϊκών σε βοσκοτόπους και σε περιοχής μεγάλης αισθητικής αξίας. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης του νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ θα πρέπει το Υπουργείο να θέσει κάποιους φραγμούς. 
την αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων σε πολλές περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και κυρίως σε αγροτικές περιοχές προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες 

την αύξηση του πληθυσμού των λύκων σε περιοχές της  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι προκληθείσες από αυτούς ζημιές στους κτηνοτρόφους και φέρνοντάς τους σε απόγνωση 
το αίτημα-διαμαρτυρία  του Συλλόγου Δασεμπόρων-Ξυλεμπόρων, δια του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, σύμφωνα με το οποίο μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης ξυλείας εξάγονται σε γειτονικές χώρες και οι ίδιες εισάγονται μεταποιημένες με αποτέλεσμα οι εγχώριες επιχειρήσεις μεταποίησης ξυλείας να δυσκολεύονται να καλύψουν τις παραγωγικές τους ανάγκες.
το θέμα της ένταξης των εννέα (9)  περιοχών της Στερεάς Ελλάδας σε καθεστώς ΠΑΔ- Περιοχές Άνευ Δρόμων ή “Απάτητα Βουνά”) και πως μπορεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή.
το γεγονός ότι με τη λήξη της παράτασης για αντιρρήσεις στους Αναρτημένους Δασικούς Χάρτες (που ισχύει σήμερα μέχρι τις 18-4-2022) και μη δοθείσης άλλης παράτασης, θα υπάρξει η δυνατότητα χρησιμοποίησης των πρώτων απαραίτητων στοιχείων (καθότι αποτελούν τον κύριο όγκο δεδομένων) για την εκκίνηση της διαδικασίας για τη σύνταξη των Διαχειριστικών Σχεδίων  Βόσκησης (ΔΣΒ) από την Περιφέρειά μας, συνδυαστικά και με τα στοιχεία του Κτηματολογίου (στοιχεία ιδιοκτησίας). 
το ζήτημα που αφορά την πληγείσα περιοχή της Βόρειας Εύβοιας σε σχέση με την έκδοση Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης (ΔΑΔ)  βοσκής, σύμφωνα με την οποία μειώνεται σημαντικά η βοσκήσιμη έκταση που θα αποτυπωθεί στο ΔΣΒ Ευβοίας
το ζήτημα της υποστελέχωσης των Δασικών Υπηρεσιών από  Επιστημονικό Προσωπικό (Δασολόγους-Δασοπόνους)
την τροποποίηση των Δασικών Χαρτών σε μεγάλο βαθμό, έπειτα από την προσθήκη των πρόδηλων σφαλμάτων σε αυτούς καθώς και  θέματα χαρακτηρισμού που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
το γεγονός ότι πολλές διαχειριστικές μελέτες σε Δημόσια Δασικά Συμπλέγματα της Περιφέρειάς μας έχουν λήξει, με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει η διαχείριση αυτών των Δασών και να μην έχουμε παραγωγή δασικών προϊόντων.
Ο Υφυπουργός τοποθετήθηκε στα θέματα που ετέθησαν ως εξής:

1. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι καθαρή ενέργεια και αποτελεί μέρος της λύσης για την ενεργειακή επάρκεια και αυτονομία. Η κάθε αδειοδότηση εξετάζεται σύμφωνα με την αυστηρή περιβαλλοντική εθνική νομοθεσία και κανόνες της ενωσιακής. Η ολοκλήρωση ειδικού χωροταξικού θα βάλει τα πράγματα σε μια σειρά, ώστε να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις για κανέναν.
2. Ανέφερε ότι έχει εκδοθεί ΚΥΑ από το ΥΠΕΝ και το ΥΑΑΤ για τη συγκρότηση συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων που αποσκοπούν στη διαχείριση του πληθυσμού, την ενίσχυση της επιτήρησης της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων και τη διαχείριση εστιών της νόσου σε αγριόχοιρους. Το πρόγραμμα αυτό ενισχύεται οικονομικά και οι κυνηγοί που συμμετέχουν αποζημιώνονται ανάλογα με τους αγριόχοιρους που θήρευσαν. Επίσης η κυνηγετική περίοδος 2021-2022 για τον αγριόχοιρο παρατάθηκε κατά ενάμισι μήνα.
3. Σε ότι αφορά το λύκο, ο Υφυπουργός κατηγορηματικά δηλώνει ότι ο λύκος παραμένει προστατευόμενο είδος και ωφέλιμο περιβαλλοντικά. Αυτό το οποίο προτείνει είναι η επιδότηση ποιμενικών σκύλων για την προστασία των κοπαδιών μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τον Αρκτούρο.
4. Οι Δασικοί χάρτες έχουν προχωρήσει, μετά τη λήξη προθεσμίας των αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες ,που έχει δοθεί μέχρι τις 18-4-2022, για τις εκτάσεις που δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις θα οριστικοποιηθεί ο χαρακτήρας τους και για τις εκτάσεις που έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις θα εκκινήσει η διαδικασία εξέτασης αντιρρήσεων από τις αρμόδιες Επιτροπές. Εντός των επομένων ημερών έρχεται Νομοθετική Ρύθμιση για να δοθεί επιτέλους λύση στο σοβαρό ζήτημα των δασωμένων αγρών και να αποδοθεί σε αυτούς ο αγροτικός χαρακτήρας. Ειδικά για τη Στερεά Ελλάδα αυτή η ρύθμιση θα έχει ευρεία εφαρμογή σε χιλιάδες εκτάσεις.
5. Ο θεσμός των Απάτητων Βουνών (Περιοχές Άνευ Δρόμων) είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία πολλών περιοχών στη χώρα μας. Η επιλογή των περαιτέρω περιοχών που θα ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία, βάσει της υπάρχουσας μελέτης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα γίνει με επιστημονικά και περιβαλλοντικά κριτήρια από το ίδιο το Υπουργείο. 
6. Γνωρίζοντας τις ανάγκες των Δασικών Υπηρεσιών σε επιστημονικό προσωπικό, έχει εγκριθεί πίστωση για μόνιμες προσλήψεις 300 δασολόγων και δασοπόνων σε όλη τη χώρα, οι οποίες ήδη δρομολογούνται. Ολοκληρώνονται, επίσης, οι διαδικασίες για την 8μηνη απασχόληση 700 δασοπόνων, δασολόγων και διοικητικών μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Σε ζητήματα που δεν δόθηκαν άμεσα απαντήσεις και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου αποφασίστηκε να εξεταστούν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις και να επανέλθουμε σε επικοινωνία σύντομα. 

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλαντζή δήλωσε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, με αλληλοκατανόηση για τις δυσκολίες που υπάρχουν στη διαχείριση των προβλημάτων και από τις δύο πλευρές, ενώ προφανής ήταν και διάθεση συνεργασίας και στο μέλλον.