Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

kireas.org

Τερατόμορφη κακοτεχνία
στη γέφυρα Μαντουδίου.
Ο kireas.org έχει λάβει ένα μεγάλο αριθμό παραπόνων από κατοίκους της περιοχής σχετικά με τις εγκληματικές κακοτεχνίες εργολάβου στο Μαντούδι κάτω από την σιωπηρή συγκατάνευση της Δημοτικής Αρχής.
Πρόκειται για το Νομαρχιακό έργο ύψους 3,1 εκατομμύριο ευρώ που σκοπό έχει να εμπλουτίσει τον υπόγειο υδροφορέα του κάμπου Μαντουδίου με την μεταφορά νερού με αγωγούς από μικρό φράγμα στον ποταμό Κηρέα 1,5 περίπου χλμ νότια του Μαντουδίου.
Το σημαντικό αυτό έργο για τους αγρότες της περιοχής χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας.
Ο αγωγός μεταφοράς του ύδατος στο μεγαλύτερο μέρος του είναι υπόγειος και δεν οχλεί το τοπίο. Στη γέφυρα Μαντουδιου όμως ο αγωγός αναδύεται από το έδαφος για να διασχίσει το ποτάμι και να δώσει μια βιομηχανική παράταιρη με το χώρο όψη διυλιστηρίου στο τοπίο. Η παλατανοσκεπαστη γέφυρα είναι ένα σημείο ορόσημο για το δήμο στο όποιο οι κάτοικοι παραδοσιακά αρέσκονται να παίρνουν τους περιπάτους τους και να απολαμβάνουν το πλατανόδασος και την ροη του ποταμού Κηρέα.
Άγνωστο αν αυτό το τερατούργημα που περιφρονεί κάθε αρχή αισθητικής και τις ευαισθησίες της τοπικής κοινωνίας, συμπεριλαμβάνεται στον αρχικό σχεδιασμό του έργου από την Νομαρχία Εύβοιας ή αν είναι μια τελευταίας στιγμής επινόηση για να προστατευτεί η κερδοφορία του εργολάβου.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ο σύλλογος μετά τις μαζικές καταγγελίες κατοίκων καλεί δημόσια την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Στέρεας Ελλάδας να παρέμβουν και να προστατεύσουν την αισθητική κληρονομιά της περιοχής.
Να σημειώσουμε ότι το Δασαρχείο είχε διακόψει εργασίες του ίδιου εργολάβου (για το ίδιο έργο) το Οκτώβριο του 2008 γιατί είχε προβεί σε εκτενή νταμαροποίηση της κοιλάδας Πορτάρας για να καλύψει τις ανάγκες του σε πέτρα χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες
Τέλος, θα πρέπει να υπενθυμισθεί ότι αυτές τις μέρες η Βουλή ενέκρινε σχέδιο νόμου για την κύρωση της «Ευρωπαϊκής Σύμβασης Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης» που η Ελλάδα έχει υπογράψει από το 2000. Ανάμεσα στα αλλά η σύμβαση προβλέπει (Άρθρο 11) και επιβραβεύει την συμμετοχή του ευρύτερου κοινού στον καθορισμό και την εφαρμογή των πολιτικών για τα Τοπία. Χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση του το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. δήλωσε ότι «…. μέσω της κύρωσης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο, κάνει ακόμα ένα βήμα για την Αειφόρο Ανάπτυξη και για την προστασία των Τοπίων στη χώρα μας. Στην προσπάθειά μας αυτή χρειαζόμαστε τη συστηματική, αποφασιστική και ενεργό συμμετοχή όλων σας».
Την έχετε, αξιοποιήστέ την λοιπόν.