Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Παπαδόπουλος:
Δεν θα αυξηθεί
το όριο εγγύησης στο γάλα


Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Παπαδόπουλος διέψευσε ότι υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να αυξηθούν οι 5 μέρες, που είναι σήμερα το όριο και η εγγύηση για το νωπό γάλα.
Παράλληλα,έκανε γνωστό ότι ενόψει των εορτών του Πάσχα έχει δοθεί εντολή να εντατικοποιηθούν οι κτηνιατρικοί και υγειονομικοί έλεγχοι.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτη, ο κ.Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι το στοίχημα για τη κυβέρνηση είναι η απορρόφηση όλης της παραγωγής του φρέσκου γάλακτος σε συνεννόηση με τους κτηνοτρόφους και τις βιομηχανίες.
Ακόμα,παρέπεμψε στις υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν και προβλέπουν την υποχρεωτική χρησιμοποίηση της αναλογίας ελληνικού νωπού και συμπυκνωμένου γάλακτος 80 προς 20 στο ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι, γεγονός που ενισχύει - όπως είπε - την αγορά του ελληνικού νωπού γάλακτος. Παράλληλα σημείωσε ότι με υπουργικές αποφάσεις μειώθηκε η ειδική εισφορά που κατέβαλε ο παραγωγός στο ΕΛΟΓΑΚ από 0,50% ανά κιλό αξίας όλων των ειδών του γάλακτος σε 0,25%.
Από την πλευρά του, ο κ. Μωραϊτης υποστήριξε ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση,λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση που δεν στηρίζει τον παραγωγό.
Ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα ανακοινωθούν μέτρα τα οποία θα λύνουν βασικά θεσμικά ζητήματα των κτηνοτρόφων.
«Τα μέτρα αυτά θα δίνουν μια σημαντική πνοή και ελάφρυνση στον κτηνοτροφικό κλάδο», κατέληξε.