Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Μεγάλη Δευτέρα στις 22:00,
η σειρά του ΣΚΑΪ “Μεγάλοι Έλληνες”
παρουσιάζει τον “Αριστοτέλη”.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο συντοπίτης σας, Γιάννης Λάμπρου.
Ξεκινώντας την περιπέτεια της αποτίμησης του έργου και της σκέψης του μεγαλύτερου Έλληνα φιλοσόφου, του Αριστοτέλη, θέλαμε να δημιουργήσουμε μια ταινία σύγχρονη, μακρυά από κάθε κλασσικό πρότυπο αφήγησης, γι' ανάλογα θέματα, που κυριαρχεί μέχρι σήμερα στο κινηματογραφικό και τηλεοπτικό τοπίο.
Με δεδομένο από την παραγωγή ότι η ταινία θα είχε ξεναγό-αφηγητή - για τον “Αριστοτέλη” θα ήταν ο ηθοποιός Γρηγόρης Πατρικαρέας- έπρεπε όλοι οι χώροι και τα αντικείμενα που είχαν σχέση με τη ζωή του μεγάλου στοχαστή, να φιλμαριστούν αυστηρά ως προς το φως, με σύγχρονη σκηνοθεσία, με σεναριακά ευρήματα που θα επέτρεπαν τη χρήση 3D & 2D – animation καθώς και δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο.
Στα Στάγειρα της Χαλκιδικής νοιώσαμε τη γέννηση και τα πρώτα βήματα του Αριστοτέλη. Στο Δίον, τον Όλυμπο, τις αρχαίες Αιγές και την Πέλλα, αισθανθήκαμε και είδαμε από κοντά το μεγαλείο και τη δύναμη των Μακεδόνων στα χρόνια του μεγάλου φιλοσόφου.
Στην Αθήνα στον εθνικό κήπο όπου ο φιλόσοφος δημιούργησε την “περιπατητική σχολή”, στη στοά Αττάλου, στην Αγορά, στην Πνύκα, στην Ακρόπολη και στο αστεροσκοπείο Αθηνών, βρήκαμε ίχνη που άφησε ο Αριστοτέλης. Αλλά πιο πολύ νοιώσαμε το πνεύμα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, που ήταν το πλαίσιο στο οποίο ανέπτυξε τις επιστήμες, το λόγο, την παρατήρηση και γενικότερα τη σκέψη του που καθορίζει μέχρι σήμερα και τις νεότερες επιστήμες.
Η Νάουσα και οι σπηλιές της σχολής του Αριστοτέλη ήταν το πεδίο που δημιουργήθηκε η σχέση του Αριστοτέλη με το μικρό τότε Αλέξανδρο στα πλαίσια της ανατροφής και διδασκαλίας του. Το ατίθασο του νεαρού Μακεδόνα, μπολιασμένο με τη σκέψη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας που κουβαλούσε ο Αριστοτέλης, δημιουργούν μια τρομακτική “έκρηξη” που η ενέργειά της θα φθάσει σ' όλα τα πλάτη και μήκη του τότε γνωστού κόσμου. Η γέννηση του οικουμενικού ελληνισμού! Έργο, που πυροδότησε η σκέψη του Αριστοτέλη.
Την όμορφη Χαλκίδα, γενέτειρα της μητέρας του, ο Αριστοτέλης διαλέγει για το τέλος του. Τα νερά του Ευρίπου, έξι ώρες πάνω, έξι ώρες κάτω, ίσως να είναι και η αιτία που η σκέψη του είναι τόσο σύγχρονη ακόμη και για την εποχή μας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία Γιάννης Λάμπρου
, Παρουσιαστής Γρηγόρης Πατρικαρέας, Σενάριο Μαρία Καμηλάκη, Επιστημονικός σύμβουλος σειράς Θάνος Βερέμης, Επιστημονικός σύμβουλος επεισοδίου Βασίλης Κάλφας, Μουσική Ευανθία Ρεμπούτσικα, Δ/νση Φωτογραφίας Ειρήνη Φοσγκεράου, Μοντάζ Αμαλία Πορλίγκη, Ήχος Εμμανουήλ Μπούχλης, Μιξάζ Παναγιώτης Βούζας, Έρευνα Γιάννης Ανδρόνικος, Οργάνωση Παραγωγής Γιάννης Αρσένης, Βοηθός Σκηνοθέτη Δάνης Ιορδανίδης, Μακιγιάζ Mina Hagen, Έρευνα αρχειακού υλικού και φωτογράφηση τεκμηρίων Κωνσταντίνα Βασσάλου, 2D/3D graphics/animation Νίκος Γιαννόπουλος.