Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Δίνει το «κληρικόσημο»

Τον οβολό της
για το Ταμείο Πρόνοιας
Δημοσίων Υπαλλήλων
δίνει η Εκκλησία
Χρήματα στο χρεοκοπημένο Ταμείο Προνοίας των Δημοσίων Υπαλλήλων, στο οποίο ασφαλίζονται πλέον οι κληρικοί, προτίθεται να βάλει η Εκκλησία της Ελλάδος.
Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την κατάρρευση του Ταμείου και την αδυναμία καταβολής των εφάπαξ βοηθημάτων στους συνταξιοδοτούμενους δημοσίους υπαλλήλους ασκήθηκαν έντονες πιέσεις στην Εκκλησία της Ελλάδος προκειμένου να καταβάλει μέρος από τα χρήματα που έπρεπε να δοθούν ως «προίκα» στο Ταμείο με την ένταξη σε αυτό και των κληρικών. Όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα, η Εκκλησία της Ελλάδος, από την πλευρά της, υπογραμμίζει ότι έχει ήδη συγκεντρώσει χρήματα υπέρ του ασφαλιστικού Ταμείου Προνοίας μέσω του «κληρικόσημου», αλλά κατηγορεί την πολιτεία ότι δεν έχει ενεργοποιήσει τον απαραίτητο φορέα για την είσπραξή του, όπως προβλέπεται στον σχετικό νόμο.
Το «κληρικόσημο» θεσπίστηκε το 1932 και επιβάλλεται ως ποσοστό στην αμοιβή που εισπράττει η Εκκλησία στα τελούμενα μυστήρια.
Τα χρήματα ως το 2007 δίδονταν στο ταμείο των κληρικών (ΤΠΟΕΚΕ), ενώ μετά την ένταξή τους στο Ταμείο Προνοίας των δημοσίων υπαλλήλων σταμάτησε η καταβολή του.
Newsroom ΔΟΛ