Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Ευρω-κονδύλια

Ευρω-κονδύλια 1,3 δισ. ευρώ
ως το φθινόπωρο

Ευρωκονδύλια ύψους 1,3 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις που αφορούν μεταξύ άλλων επιδοτήσεις για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού, και δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, θα αρχίσουν να εκταμιεύονται στην αγορά μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Πρόκειται για κοινοτικά προγράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα (2007-2013) του υπ. Ανάπτυξης, το 40% του οποίου θα έχει ενεργοποιηθεί μέσα στο φθινόπωρο, όπως είπε χθες ο υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στη διάρκεια ομιλίας του για το ΕΠΑΝ ΙΙ.
Εκτός από δράσεις που είχε ήδη εξαγγείλει (κίνητρα σε νοικοκυριά για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, απόσυρση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών, κουπόνια καινοτομίας), οκ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε και μια σειρά νέων προγραμμάτων με έμφαση στη στήριξη και διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να καλύψουν οικονομικές τους ανάγκες εν μέσω της κρίσης. Τέτοιο είναι τα πρόγραμμα "Στηρίζω 2009", που θα επιδοτεί μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για να αγοράσουν εξοπλισμό και να καλύψουν ανάγκες λειτουργίας τους (π.χ. έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα φωτοτυπικό μηχάνημα).
Αλλο νέο πρόγραμμα είναι το "Εξελίσσομαι 2009", που θα επιχορηγεί μικρές αλλά και μεσαίες επιχειρήσεις για τον μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό τους.
Για παράδειγμα, θα επιδοτεί μια εταιρεία που παράγει σήμερα έπιπλα κουζίνας για να επεκταθεί και στον τομέα των επίπλων γραφείου. Παρεμφερές, αλλά στο χώρο της καινοτομίας είναι και το "Πρωτοτυπώ 2009", που θα επιδοτεί δράσεις σε υπάρχουσες αλλά και καινούργιες επιχειρήσεις για την παραγωγή προϊόντων καινοτομίας και πατέντες.
Καινούργια είναι επίσης τα προγράμματα "Πράσινη Επιχείρηση" και "Πράσινες Υποδομές" που θα επιδοτήσουν δράσεις για την μείωση των ενεργειακών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνεπάγεται η λειτουργία μιας επιχείρησης (π.χ. τοποθέτηση ηχοπετασμάτων ώστε να πάψει να προκαλεί ηχορύπανση μια εταιρεία).