Σάββατο 11 Απριλίου 2009

"ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙ"

«Έφυγε»
ο Γιάννης Πατάκης


Μία από τις ηγετικές μορφές του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος, ο πρώτος αγρότης ευρωβουλευτής και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πατάκης, που συνέδεσε το όνομά του με τις πρώτες δυναμικές κινητοποιήσεις των Θεσσαλών αγροτών και των μπλόκων, έχασε τελικά τη μάχη που έδινε με σθένος, για πάνω από 1 χρόνο με την επάρατο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο μήνα.
Σε ηλικία 69 ετών, ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής με την πλούσια αγωνιστική του δράση, πάντα στο πλευρό του αγρότη, αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον αγωνιστικό του χαρακτήρα αναφέρθηκαν, στις πρόσφατες εκδηλώσεις για το Κιλελέρ, πολλοί πολιτικοί παράγοντες και γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές. Άλλωστε ο Γιάννης Πατάκης υπήρξε ο μοναδικός αγροτοσυνδικαλιστής που αναρριχήθηκε σε όλα τα σκαλοπάτια του αγροτικού συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα, αφού θήτευσε στις διοικήσεις των τριτοβάθμιων οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ.
Ενώ πρωτοστάτησε και στον αγώνα για την εκτροπή του Άνω ρου του Αχελώου ως μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής.
Ο Γιάννης Πατάκης συνέδεσε το όνομά του με τις δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών στην εθνική οδό, αρχικά στον κόμβο της Βιοκαρπέτ και εν συνεχεία στα Τέμπη.
Ο Γιάννης Πατάκης γεννήθηκε το 1940 στη Νίκαια Λάρισας.
Πριν ακόμα τη δικτατορία ασχολήθηκε με το συνδικαλιστικό κίνημα των αγροτών. Ιδιαίτερα, όμως, στη μεταπολιτευτική περίοδο, ο Γιάννης Πατάκης έδωσε όλες τις δυνάμεις του για την ανάπτυξη του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος.
Αγρότης, διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, όταν το 2006 αποφάσισε να αποχωρήσει, δίνοντας χώρο σε νέους ανθρώπους.
Υπήρξε επίσης νομαρχιακός Σύμβουλος και επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), για αρκετές τετραετίες πρόεδρος της Κοινότητας Νίκαιας, υπήρξε μέλος της ΕΕ της ΓΕΣΑΣΕ και του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας και στέλεχος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών.
Εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής το 2001, με την παραίτηση του Γιάννη Θεωνά, αφού πρώτα υπέβαλε την παραίτησή του από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, δίνοντας τη θέση του στον Δημήτρη Τσιόγκα.