Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

υδατοκαλλιέργειας

Ε.Ε.: Περαιτέρω στήριξη
της ευρωπαϊκής υδατοκαλλιέργειας


Την περαιτέρω στήριξη και την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού του κλάδου της ευρωπαϊκής υδατοκαλλιέργειας ζητά με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία επισημαίνει ότι ένα ισχυρός και αναζωογονημένος κλάδος υδατοκαλλιέργειας μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά τη μεγέθυνση συναφών κλάδων και να συντείνει περαιτέρω στην ανάπτυξη των αγροτικών και παράκτιων περιοχών της Κοινότητας.
Η υδατοκαλλιέργεια, είναι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους επισιτιστικούς κλάδους παγκοσμίως, όχι μόνο γιατί τροφοδοτεί ήδη τον πληθυσμό του πλανήτη μας με το ήμισυ περίπου της συνολικής ποσότητας ψαριών που καταναλώνει, αλλά και γιατί διαθέτει ακόμη μεγάλες δυνατότητες προσφοράς.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθιερώσει υψηλά πρότυπα, ώστε οι μέθοδοι και η φιλοσοφία της υδατοκαλλιέργειας να εμφορούνται από πνεύμα αειφόρου ανάπτυξης.
Οι ευρωπαϊκές υδατοκαλλιέργειες πρωτοστατούν παγκοσμίως στην έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη. Και όμως, η πρόοδος αυτή στο πεδίο της αριστείας δεν αντιστοιχεί σε ανάλογη παραγωγή, η οποία έχει μείνει στάσιμη στην Κοινότητα, ενώ σε ορισμένα άλλα μέρη του κόσμου έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση, τονίζει η Επιτροπή.
Για το λόγο αυτό θεωρεί ότι, ο κλάδος μπορεί να καταστεί ανταγωνιστικότερος μέσω συνεχιζόμενης ισχυρής στήριξης για εργασίες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, βελτιωμένου χωροταξικού προγραμματισμού στις παράκτιες περιοχές και τις λεκάνες απορροής ποταμών - ώστε ο κλάδος να διεκδικεί ευκολότερα χώρο και νερό - και μέσω της ένταξης των ειδικών αναγκών του κλάδου στην ευρωπαϊκή πολιτική της αγοράς αλιευτικών προϊόντων.
Ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών, υπογραμμίζει η Επιτροπή, θα παραμείνει βιώσιμος εάν εξακολουθήσει να στηρίζεται σε φιλικές προς το περιβάλλον παραγωγικές μεθόδους, εάν διατηρήσει υψηλά πρότυπα υγείας και συνθηκών διαβίωσης των ψαριών και εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο προστασίας του καταναλωτή.