Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Μπόελ

Χωρίς Επιχειρησιακά Προγράμματα
φέτος οι Ομάδες
Παραγωγών φρουτολαχανικών


Με βάση τον ισχύοντα κοινοτικό κανονισμό, όποιο κράτος μέλος, όπως η Ελλάδα, δεν υπέβαλε μέχρι 1ης Μαρτίου 2009 την Εθνική Στρατηγική για τον κλάδο των φρουτολαχανικών, οι ήδη αναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών φρουτολαχανικών δεν δικαιούνται για φέτος ούτε να υποβάλουν και να χρηματοδοτηθούν από την Κοινότητα καινούργια επιχειρησιακά σχέδια επενδύσεων, ούτε να ζητήσουν τροποποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων που είχαν εγκριθεί με βάση το παλαιό κοινοτικό καθεστώς για τα φρουτολαχανικά.
Αυτό επισημαίνει η Επίτροπος Γεωργίας κ. Μάριαν Φίσερ Μπόελ σε απάντηση ερώτησης του Έλληνα ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σταύρου Αρναουτάκη, προσθέτοντας ότι, το μόνο που μπορούν να κάνουν φέτος οι Ομάδες Παραγωγών, είναι να ζητήσουν να συνεχιστεί η λειτουργία των Επιχειρησιακών τους Προγραμμάτων, που είχαν εγκριθεί με το παλαιό καθεστώς, μέχρι τη λήξη τους.
Η Επίτροπος Γεωργίας υπογραμμίζει ότι, το καινούργιο κοινοτικό καθεστώς στα νωπά και μεταποιημένα φρουτολαχανικά τέθηκε σε ισχύ από 1.1.2008.
Με βάση αυτό μέχρι τις 15 Νοεμβρίου κάθε χρόνου, τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλουν προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επικαιροποιημένο πρόγραμμα Εθνικής Στρατηγικής για τη λειτουργία των Ομάδων Παραγωγών, τα Επιχειρησιακά τους Ταμεία και ποιες Ομάδες αναγνωρίστηκαν, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν προγράμματα-επενδυτικά σχέδια για να συγχρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.