Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Εγκαίνια έκθεσης

Την έκθεση "Ο Άθως και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία,
Θησαυροί του Αγίου Όρους"
εγκαινίασε στο Μουσείο του Πετί Παλέ στο Παρίσι
ο πρωθυπουργός κ.Καραμανλής.
Ο δήμαρχος των Παρισίων Μπερνάρ Ντελανόε καλωσόρισε με πολύ θερμό τρόπο τον έλληνα πρωθυπουργό, την υπουργό εξωτερικών κ. Ντορα Μπακογιάννη και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
«Κύριε πρωθυπουργέ, αγαπητή κ. Μπακογιάννη, Σεβασμιότατε, να ξέρετε ότι αποτελεί τεράστια τιμή για το Παρίσι η παρουσία σας σήμερα και η μοναδική αυτή έκθεση», είπε ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η έκθεση του Πετί Παλέ αποτελεί «μια παγκόσμια πρώτη» αφού πολλά πολύτιμα αντικείμενα για πρώτη φορά μεταφέρθηκαν έξω από το Άγιο Όρος. «Από σήμερα - είπε - έχουμε να μοιρασθούμε στο Παρίσι κάτι μοναδικό, που προέρχεται από έναν πολιτισμό που πλούτησε την Ευρώπη και τον κόσμο».
Για τον δήμαρχο των Παρισίων, είναι πολύ σημαντική: «στον ταραχώδη 21ο αιώνα που ζούμε, η θέση που δίνουμε στον πολιτισμό, στην μεταβίβαση της γνώσης και στην ομορφιά».
Βλέπω αυτήν την έκθεση, είπε, «ως ένα μήνυμα ελπίδας. Όταν οι πολιτισμοί επικοινωνούν μεταξύ τους, όταν υπάρχει ανταλλαγή και συνεργασία ανάμεσα στους πολιτισμούς, τότε είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουμε να κτίσουμε από κοινού ένα μέλλον αντάξιο των προγόνων μας».
Μετά τον δήμαρχο των Παρισίων τον λόγο πήρε η υπουργός εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη. Η υπουργός υπογράμμισε το γεγονός ότι ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται «για πρώτη φορά 60 ιερά αντικείμενα και λειτουργικά μοναδικής αξίας, που δεν έφυγαν ποτέ από το Άγιο Όρος και εκτίθενται σήμερα στο κοινό», γεγονός σημαντικό ιδιαίτερα για «το γυναικείο κοινό», για το οποίο η έκθεση αυτή αποτελεί την μοναδική ευκαιρία.
Σύμφωνα με την Ελληνίδα υπουργό η επιλογή των αντικειμένων έγινε με βάση την άμεση σχέση τους με τις αρχές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, καθώς μεγάλος αριθμός αυτών είναι αυτοκρατορικά δώρα.
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, είπε, είναι αυτή που ενίσχυσε και διεύρυνε τον ιστορικό ρόλο του Άθω, ως εγγυητή του λειτουργικού και των αξιών της Ελλάδας και του Βυζαντίου.
Η υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «οι θησαυροί αυτοί ανήκουν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και αποτελούν αναπόσπαστο κεφάλαιο της ιστορίας της γηραιάς ηπείρου». Αναφερόμενη τέλος στην ιδιαίτερα θετική συνεργασία με το Μουσείο του Πετί Παλέ η υπουργός ανήγγειλε ότι τον Οκτώβριο του 2010 η Αθήνα θα φιλοξενήσει την έκθεση «Παρίσι 1900, αρτ νουβό και μοντερνισμός» σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη.