Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Επιβεβαίωσε η αστυνομία
Σε λίστα θανάτου περιλαμβάνεται ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου

Η κυπριακή αστυνομία επιβεβαίωσε πληροφορίες που δημοσιεύει την Παρασκευή η εφημερίδα Πολίτης ότι ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης περιλαμβάνεται σε λίστα θανάτου πληρωμένων δολοφόνων από την Ελλάδα που θα ενεργούσαν για λογαριασμό βαρυποινίτη στις φυλακές της Λευκωσίας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός δήλωσε ότι έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα για την προστασία του γενικού εισαγγελέα και άλλων ατόμων και ότι οι έρευνες για την υπόθεση βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, αλλά σύμφωνα με τον Πολίτη, η αστυνομία έδρασε προληπτικά, όταν βρέθηκε η λίστα θανάτου στην κατοχή του βαρυποινίτη με το όνομα του γενικού εισαγγελέα ανάμεσα στα υποψήφια θύματα, δεδομένου ότι οι πληρωμένοι δολοφόνοι είχαν ήδη εκτελέσει ένα από τα συμβόλαιά τους.
Εγκέφαλος πίσω από τη λίστα θανάτου φέρεται να είναι ο 40χρονος βαρυποινίτης Σωτήρης Αθηνής, που καταδικάστηκε σε εικοσαετή φυλάκιση πριν από τρία χρόνια για εισαγωγή πέντε κιλών κοκαΐνης. Αιτία του μένους του εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα ήταν η άρνησή του να εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την απονομή χάριτος κατά το ένα τέταρτο της ποινής του, με βάση την πάγια πρακτική ότι οι καταδικαζόμενοι για κατοχή ή εμπορία ναρκωτικών εξαιρούνται της απονομής προεδρικής χάριτος.Η Αστυνομία βρισκόταν ήδη στα ίχνη του κυκλώματος θανάτου ύστερα από τη δολοφονία ενός άνδρα 67 χρόνων, πρώην ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στη Λεμεσό, στις 17 Ιουλίου, ύστερα από εντολή του Αθηνή, επειδή, όπως λέγεται, υποψιαζόταν ότι τον είχε «καρφώσει» για τα ναρκωτικά. Ο δολοφονηθείς βρισκόταν με τον βαρυποινίτη όταν πήγε στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να παραλάβει τα ναρκωτικά που μετέφερε Βραζιλιάνα, αλλά δεν διώχθηκε, γιατί, όπως ανακοινώθηκε τότε, δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον του.Εκτελεστής ήταν ένας Ελλαδίτης, πληρωμένος δολοφόνος, στον οποίο καταβλήθηκαν 30.000 ευρώ, με συνεργό έναν αλλοδαπό. Είχε καταρτισθεί σχέδιο παγίδευσης των εκτελεστών, όταν θα επέστρεφαν στην Κύπρο για το δεύτερο συμβόλαιο θανάτου, αλλά τα πράγματα επιταχύνθηκαν όταν βρέθηκε η λίστα θανάτου με το όνομα του γενικού εισαγγελέα.
Η αστυνομία διενήργησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στο κελί του βαρυποινίτη και βρήκε κινητά τηλέφωνα και κάρτες κινητών τηλεφώνων, το περιεχόμενο των οποίων οδήγησε στη σύλληψη άλλων δύο μελών του κυκλώματος -του ατόμου που έδωσε στο δολοφόνο τα χρήματα και το όπλο, και του ανθρώπου που μετέφερε τον πληρωμένο δολοφόνο στη σκηνή της εκτέλεσης και στη συνέχεια εξαφάνισε το πιστόλι.
Η αστυνομία έχει εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης του δολοφόνου και του δεύτερου εκτελεστή και σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης είναι θέμα χρόνου η σύλληψη και η έκδοσή τους στην Κύπρο.
Στο μεταξύ, η Αστυνομία έχει λάβει μέτρα προστασίας του γενικού εισαγγελέα και των μελών της οικογένειάς του.
Τα άλλα υποψήφια θύματα έχουν ενημερωθεί με τη σύσταση να προφυλάσσονται.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ