Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

ΕΝΑΕ

Επιστολή Πρ. ΕΝΑΕ για τις απ’ ευθείας αναθέσεις έργων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων

Επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών απέστειλε ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος αναφορικά με τις απ´ ευθείας αναθέσεις έργων των Ν.Α.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Προς: Κο Προκόπη Παυλόπουλο Υπουργό Εσωτερικών Κοινοπ.: κ.κ. Προέδρους Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και Νομάρχες

Θέμα: Απ’ ευθείας αναθέσεις έργων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ο Νομάρχης μπορεί με απόφαση του να αναθέσει απ’ ευθείας έργο, προϋπολογισμού μέχρι δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (€ 15.000,00). Οι αναθέσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο την αντιμετώπιση επείγουσας ανάγκης και μικρής κλίμακας έργα τα οποία απαιτούν ευελιξία και ταχύτητα στην υλοποίησή τους.
Δυστυχώς έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας, ελάχιστες ευτυχώς, περιπτώσεις που γίνεται καταστρατήγηση του πνεύματος των παραπάνω διατάξεων, με απ’ ευθείας αναθέσεις έργων που δεν δικαιολογούνται ως προς τον επείγοντα χαρακτήρα τους αλλά και ως προς την αναγκαιότητα υλοποίησής τους με αυτόν τον τρόπο εκτέλεσης.
Προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και η ενίσχυση της διαφάνειας της λειτουργίας της, προτείνουμε στο Κεφάλαιο Θ’, Άρθρο 159, με τίτλο «Μελέτες – Έργα – Προμήθειες – Υπηρεσίες» της πρότασης του νέου Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και στην παράγρ. 4 αυτού, να προστεθεί: «Οι παραπάνω αναθέσεις αφορούν κυρίως έργα επείγουσας ανάγκης και δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10% των επενδυτικών δαπανών των Κ.Α.Π.».
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Δράκος