Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων

Συνεχίζουν τις παραβάσεις οι τουριστικές επιχειρήσεις
Με αμείωτη ένταση συνεχίζει τους ελέγχους η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το θερινό πρόγραμμα ελέγχων της, με έμφαση τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Οι έλεγχοι γίνονται σε εταιρείες εστίασης, διασκέδασης, ενοικίασης οχημάτων, ξενοδοχειακές μονάδες ή καταλύματα και γενικότερα σε επιχειρήσεις που παρέχουν κάθε είδους υπηρεσίες, σε περιοχές με υψηλή τουριστική κίνηση.Κατά την περίοδο από 17 έως 23 Αυγούστου, ελέγχθηκαν 515 εταιρείες και διαπιστώθηκαν 2.562 παραβάσεις σε 331 από αυτές.
Ο μέσος όρος παραβατικότητας στο σύνολο των περιοχών είναι 64,27% και θεωρείται ιδιαίτερα υψηλός.Τα ποσοστά αυτά ωστόσο, σχετίζονται άμεσα με τη νέα μεθοδολογία που χρησιμοποιείται κατά τους ελέγχους και ειδικότερα με τη μέθοδο της επιλογής των στόχων.
Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι γίνονται σε εταιρείες που είναι εμφανώς ή πιθανώς παραβάτες και όχι τυχαία ή δειγματοληπτικά.
Το πρόγραμμα των ελέγχων αυτής της μορφής θα συνεχιστεί με την ίδια μέθοδο καθορισμού των συνεργείων ελέγχου, καθώς και των ελεγχόμενων περιοχών και στο επόμενο χρονικό διάστημα, μεταβάλλοντας διαρκώς τις ώρες και της ημέρες των ελέγχων που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα.
Από τους πρόσφατους ελέγχους και παρά την κατάργηση της έκδοσης των εντύπων παραγγελίας, στα καταστήματα εστίασης και όχι μόνο, έχει αρχίσει να παρατηρείται το φαινόμενο άλλων, ισοδύναμων ή και πολύ σοβαρότερων παραβάσεων φοροδιαφυγής, που αφορούν τη μη έκδοση νόμιμων αποδείξεων λιανικής πώλησης.
Στις εταιρείες, όπου διαπιστώνεται κατά τον έλεγχο ότι δεν εκδίδονται αποδείξεις ή ανακυκλώνονται αποδείξεις άλλων πελατών, θα ζητούνται και τα στοιχεία των όποιων εμπλεκόμενων προσώπων. Μεταξύ αυτών, οι λογιστές των καταστημάτων αυτών και τα άτομα που ανακυκλώνουν τις αποδείξεις, ώστε να εξετάζεται ο βαθμός της συνέργειας και, ανάλογα με την περίπτωση, να υποβάλλεται και μηνυτήρια αναφορά.
Γιατί ανάλογα με το είδος και το ύψος της φοροδιαφυγής, το αδίκημα για μη απόδοση ή για ανακριβή απόδοση ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών, τιμωρείται αυστηρά.
Βίκυ Καραντζαβέλου