Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

ΕΝΑΕ

Επιστολή Πρ. ΕΝΑΕ για προβλήματα ανέγερσης σχολικών κτηρίων

Επιστολή στους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Παιδείας απέστειλε ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος για την αντιμετώπιση σοβαρών δυσχερειών των Ν.Α αναφορικά με την άσκηση αρμοδιοτήτων τους που αφορούν τη δόμηση σχολικής στέγης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Δράκος:" Θεωρούμε αδιανόητο ότι για την κρίση περί της αναγκαιότητας κατασκευής σχολικής στέγης, σε συγκεκριμένη περιοχή – χωροθέτηση αυτής, να αγνοούνται ή να παρακάμπτονται αποφάσεις –αιρετών- συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, τα οποία μάλιστα διαθέτουν τη γνώση των τοπικών αναγκών και να απαιτείται η βεβαίωση ενός μονοπρόσωπου μετακλητού διοικητικού οργάνου, το οποίο ενώ αντικειμενικά αδυνατεί να γνωρίζει τα προβλήματα μιας ολόκληρης διοικητικής περιφέρειας, λειτουργεί+ παρεμβατικά και εμπράκτως κωλύει τη λειτουργία και την άσκηση αρμοδιοτήτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης".
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Αθήνα, 27 Αυγούστου 2009 Α.Π.:1124 Προς: (1) Κο Προκόπη Παυλόπουλο Υπουργό Εσωτερικών (2) Κο Γιάννη Παπαθανασίου Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών (3) Κο ‘Αρη Σπηλιωτόπουλο Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Κοινοπ.: κ.κ. Προέδρους Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και Νομάρχες

Θέμα: Προβλήματα ανέγερσης σχολικών κτηρίων.
Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζονται σοβαρές δυσχέρειες στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αναφορικά με την άσκηση αρμοδιοτήτων τους που αφορούν τη δόμηση σχολικής στέγης. Συγκεκριμένα, για την ένταξη έργων ανέγερσης σχολικών κτηρίων σε κοινοτικά προγράμματα απαιτείται να χορηγηθεί βεβαίωση από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης περί της αναγκαιότητας κατασκευής των προγραμματισμένων από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σχετικών έργων.
Η συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργεί πολυποίκιλα προβλήματα - τόσο θεσμικά, αφού η συγκεκριμένη διαδικασία προσβάλλει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α. καθώς και τις διατάξεις περί δημοκρατικού προγραμματισμού, όσο και ουσιαστικά, καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις μηνών στη χορήγηση των προαναφερομένων βεβαιώσεων. Θεωρούμε αδιανόητο ότι για την κρίση περί της αναγκαιότητας κατασκευής σχολικής στέγης, σε συγκεκριμένη περιοχή – χωροθέτηση αυτής, να αγνοούνται ή να παρακάμπτονται αποφάσεις –αιρετών- συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, τα οποία μάλιστα διαθέτουν τη γνώση των τοπικών αναγκών και να απαιτείται η βεβαίωση ενός μονοπρόσωπου μετακλητού διοικητικού οργάνου, το οποίο ενώ αντικειμενικά αδυνατεί να γνωρίζει τα προβλήματα μιας ολόκληρης διοικητικής περιφέρειας, λειτουργεί+ παρεμβατικά και εμπράκτως κωλύει τη λειτουργία και την άσκηση αρμοδιοτήτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε να ενεργήσετε τα δέοντα έτσι ώστε να καταργηθεί η ως άνω βεβαίωση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ως προαπαιτουμένου εγγράφου για την ένταξη έργων ανέγερσης σχολικής στέγης σε κοινοτικά προγράμματα.
- Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Δράκος