Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

ΣΤΥΡΑ

Η δήμαρχος Στυρέων,
κα Σοφία Μούτσου,
απαντά στο σχόλιο του
κ. Γιάννη Ζαμπετάκη

"Για να γελάσει ή να κλάψει κάθε πικραμένος στην όμορφη Εύβοια μας.
Διερωτώμαι μετά λόγου γνώσεως.

Αραγε ο συμπαθέστατος αποστολέας των τόσο εμπεριστωμένων μηνυμάτων εννοεί ότι όλοι εμείς εδώ είμαστε αγράμματοι γιδοβοσκοί με προβιές που η φουκαριάρα η μοίρα μας μας στέρησε το προνόμιο να κάνουμε το μεταπτυχιακό μας ή το κατιτίς μας τελοσπάντων σε αλλοδαπά πανεπιστήμια και ότι διαπλεκόμαστε σε ύποπτες διαπλοκές υποχρεώνοντας στον νόμο της σιωπής μια ολόκληρη οπισθοδρομική επαρχιακή περιοχή που χάνεται βυθισμένη στο πέλαγος της άγνοιας των αρβανιτών με "τσίμπλες" που την κυβερνούν;
Στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 ο συμπαθέστατος συντάκτης έγραφε ότι αφήσαμε τα Στύρα να καούν και κάτι άλλα περί Αρβανιτών που θίγουν βάναυσα και την εθνολογική και την πολιτιστική ταυτότητα ολόκληρης της νότιας Εύβοιας. Την Ηλεία μέχρι Αρχαίας Ολυμπίας ποιός την άφησε να καεί; Σήμερα ποιός άφησε την Αττική να καεί; Την Κάρυστο ποιός την άφησε να καεί;
Σήμερα ο συμπαθέστατος συντάκτης μας λέει ότι στα Μεσσάπια πίνουν νερό με εξασθενές χρώμιο. Ταυτόχρονα μας λέει ότι κινείται μεταξύ Στύρων και Μεσσαπίων προφανώς για να προλάβει τις συντελούμενες καταστροφές του περιβάλλοντος από τους ημιμαθείς (πάλι καλά) δημάρχους και όλους εμάς συλλήβδην που μπροστά στο μεγαλείο της επιστημονικής του αυθεντίας πρέπει τουλάχιστον να στεκόμαστε "κλαρίνο" σε στάση προσοχής!
Υποθέτω ότι επειδή κινείται συνεχώς (όπως λέει) δεν προλαβαίνει να κατανοήσει ότι με τα γραφόμενά του χαρκτηρίζει "πανηγύρια αμφίβολης ποιότητας την Ημερίδα για τα οικολογικά προϊόντα και τις ΑΠΕ που διοργάνωσε ο Δήμος Στυρέων και όπου τόσο ο ίδιος όσο και ο πατέρας του ήταν βασικοί εισηγητές τον Ιούνιο 2009 και φυσικά χαρακτηρίζει πανηγύρια αμφίβολης ποιότητας την συμμετοχή του Δήμου Στυρέων στην Διεθνή Συνάντηση για τον Ελληνικό Λαϊκό Πολιτισμό και τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου όπου πρωτοστατεί ο ίδιος ο εξαιρετικά αξιόλογος πατέρας του.
Υποθέτω επίσης ότι επειδή ο συμπαθέστατος συντάκτης κινείται συνεχώς και αδιαλλείπτως για να σώσει το περιβάλλον από την τραγική άγνοιά μας, "ημών των ημιμαθών" πρέπει κάποιοι να κάνουν περιπολίες όλες τις καλοκαιρινές νύχτες για να σωθεί και το δικό του σπίτι από τις επικίνδυνες πυρκαγιές που ξεσπάνε κάθε τόσο από τους σπινθήρες και την υψηλή υγρασία. Εκεί στις περιπολίες συναντιόμαστε τις νύχτες κύριε συμπαθέστατε συντάκτη και κάνουμε τις "διαπλοκές μας". Στα ξενύχτια, όταν ξεσπάει φωτιά στη χωματερή, εμείς ανασαίνουμε τις διοξίνες, για να μη φύγει η φωτιά και κάψει τον τόπο και γιαυτό σήμερα παλεύουμε με νύχια και με δόντια να χωροθετήσουμε επιτέλους το ΧΥΤΥ της νότιας Εύβοιας.
Εμείς οι φουκαριάρηδες ημιμαθείς κάναμε και Μετεωρολογικό Σταθμό στα Νέα Στύρα σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Εμείς οι ταλαίπωροι ημιμαθείς κάναμε (επιτέλους) και μελέτη για τον Βιολογικό Καθαρισμό. Εμείς οι ημιμαθείς "διαπλεκόμενοι" θα δώσουμε επιτέλους στην οικοδομική αναρχία ένα οριστικό τέλος ολοκληρώνοντας το Σχέδιο Πόλης που επί 11 χρόνια "ραίνεται" ανάμεσα σε μικροσυμφέροντα και αδιαφορία. Εμείς οι ημιμαθείς "αδιάφοροι για το περιβάλλον" εκδώσαμε το πρώτο εν Ελλάδι έντυπο και CD ROM Δήμου με έμβλημα "προστατεύω το περιβάλλον" που χρησιμοποιήθηκε από σχολείο της Αττικής ως πρότυπο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των παιδιών. Εμείς οι ημιμαθείς κάναμε προγραμματική Σύμβαση με τον τρίτο ψηφιακό Δήμο της Ευρώπης (τον Δήμο Τρικάλλων και την e-Trikala) και παρέχουμε δωράν ασύρματο ΙΝΤΕΡΝΕΤ (wi-fi) "ασφαλούς περιεχομένου" από τον Ιούλιο 2009 στους δημότες μας στην πόλη των Στύρων.

Εμείς οι ημιμαθείς εδώ αναπαλαιώνουμε όσα περισσότερα πέτρινα μπορούμε. Εμείς οι ημιμαθείς κάναμε προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πολυτεχνείο Αθηνών για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων των Στύρων και φέραμε 22 καθηγητές από Πανεπιστήμια Indiana, Boston, Mitchigan, Βερολίνου, Αθήνας, Ξάνθης, Ελβετίας, εδώ στα "ημιμαθή" Στύρα" (και πρώτα ο Θεός θα τους φέρνουμε συχνά γιατί είναι φίλοι μας). Εμείς οι ημιμαθείς κάνουμε προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τμήμα Παλαιοντολογίας για την δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Απολιθωμάτων. Εμείς οι ημιμαθείς αγωνιστήκαμε για την ανάδειξη των υπεραιωνόβιων ελαιών του Αλμυροποτάμου που προτατεύονται από την Συνθήκη RAMSAR. Εμείς οι ημιμαθείς κηρύξαμε Υδροβιότοπο την Μεγάλη Φλέβα του Αλμυροποτάμου με τις μοναδικές νεροχελώνες της που κάποιοι ήθελαν να τσιμεντοστρώσουν (για να είναι καθαροί). Εμείς οι ημιμαθείς καταργήσαμε την χρήση επικίνδυνων υλικών οδοστρωσίας όπως είναι ο σερπεντινίτης, το περίφημο "πράσινο" που κατά κόρον εχρησιμοποιείτο στο στρώσιμο δρόμων μέχρι τις αρχές του 2007.
Εμείς οι ημιμαθείς αντικαθιστούμε τώρα όλα τα δίκτυα ύδρευσης που είναι αμιαντοσωλήνες στα Στύρα και τα Νέα Στύρα, έργο αξίας 1.000.000 ευρώ.
Εμείς οι ημιμαθείς τριπλασιάσαμε τους ελέγχους στα πόσιμα νερά της περιοχής μας και εφοδιάσαμε το υδρευτικό μας σύστημα με τελειότατα ειδικά φίλτρα.
Εμείς οι ημιμαθείς οργανώνουμε τώρα Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Εγκληματικότητας γιατί το έγκλημα και κυρίως τα ναρκωτικά πρέπει να πάψουν να αγγίζουν τους νέους μας.
Εμείς οι ημιμαθείς ξοδεύουμε κάθε χρόνο πολλά χρήματα στη διαφήμιση στα μεγαλύτερα τουριστικά περιοδικά γιατί ο τόπος μας είναι τουριστικός και δεν είναι μόνο για να παρατηρεί ο συμπαθής συντάκτης ...σκατζόχοιρους! Αλήθεια ο συμπαθέστατος συντάκτης γνωρίζει την σπάνια χλωρίδα και πανίδα (κυρίως ορνιθοπανίδα) του τόπου μας; Εμείς οι ημιμαθείς την έχουμε καταγράψει με αναζητήσεις και φωτογραφήσεις πολλών ετών, τόσο εγώ όσο και άλλοι "διαπλεκόμενοι"...
Εμείς οι ημιμαθείς, χωρίς συμφέροντα και διαπλοκές, κάθε μέρα πάμε τον τόπο πολλά βήματα ψηλότερα. Α, ναι! Τον Οκτώβριο πάμε στον τόπο μας και στην Διεθνή Τουριστική Εκθεση του Λουγκάνο για να δείξουμε πόσο όμορφος είναι! Σας προσκαλούμε.
Αυτά τα ολίγα. Ουδείς αφαιρεί τον λόγο από κανένα. Ο καθένας λέει ότι ξέρει και ότι μπορεί. Ο καθένας σκέφτεται με το μυαλό που διαθέτει. Ο κόσμος μας κρίνει όλους.
Εδώ είμαστε δυόμιση χρόνια στη Δημοτική Αρχή και παλεύουμε νύχτα και μέρα να λύσουμε προβλήματα 40 ετών. Δεν αποκαλέσαμε όμας κανέναν προηγούμενο ημιμαθή ούτε αμαθή. Ολοι συνέβαλαν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους στην ανάπτυξη του τόπου. Τιμούμε και σεβόμαστε όλους, όπως οφείλουμε να κάνουμε αφού η παρουσία μας δεν περιορίζεται μόνο στα σαββατοκύριακα και τις ολιγοήμερες διακοπές μεταξύ Μεσσαπίων και Στύρων, αλλά μας δόθηκε η εντολή από τους δημότες να παράγουμε έργο ανάπτυξης και πολιτισμού. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται συνεχής και συνεπής αγώνας.
Κι όσο για τις επιστημονικές μας περγαμηνές,... κάααααατι κάναμε κι εμείς από τα γενοφάσκια μας στα ξένα σχολεία και τα πανεπιστήμια της αλλοδαπής αλλά δεν πήραμε και την ντουντούκα να ταλαιπωρούμε τον κόσμο.
Ο "μακαρίτης" ο Σωκράτης έλεγε "Εν οίδα ότι ουδέν οίδα". Βέβαια αυτός είχε κάνει το "διδακτορικό του" ...απλώς στην Αθηναϊκή Δημοκρατία μεταξύ Πλάτωνα, Περικλή και λοιπών ...αγραμμάτων".