Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

ΣΥΝ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Θα γνωρίζετε πως αποφεύγω στις ομιλίες μου τον προσωπικό τόνο.
Αυτή τη φορά, όμως θα μου επιτρέψετε να παραβώ τη συνήθειά μου και να είμαι λίγο εξομολογητικός. Είναι η στιγμή που το επιβάλλει:
Πριν από ενάμισι χρόνο, με τη δική σας πρόταση και τη δική σας ψήφο, μέσα από Συνέδριο, βρέθηκα στην προεδρία του ΣΥΝ και σε έναν ρόλο, έως τότε, θεσμικά προσδιορισμένο και χωρίς αμφισβητήσεις, τόσο ως προς τον ΣΥΝ, όσο και ως προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Έκανα απ’ τη μεριά μου ό,τι ήταν δυνατό για την αρμονική συλλειτουργία και με τον απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος, που παρέμεινε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και με όλους τους σ/φους, όλων των τάσεων και συνιστωσών, επιτρέποντας, καλή τη πίστη, ακόμα και θεσμικές επικαλύψεις του ρόλου μου.
Εγώ, σύντροφοι, ποτέ δεν χτύπησα κανένα ούτε πάνω, ούτε κάτω απ’ τη ζώνη! Κι ας δέχθηκα χτυπήματα από παντού.
Και στη διαδρομή αυτή, δεν πρόλαβα να αποκτήσω σύνδρομο Προέδρου. Κι εκ χαρακτήρος, ούτε πρόκειται ποτέ να αποκτήσω.
Έχοντας συνειδητοποιήσει τις βαθύτερες ρίζες της κακοδαιμονίας του χώρου μας, με την πρόταση για Συνέδριο σας ζητώ να αναλάβουμε τη μεγάλη πρωτοβουλία για να λύσουμε μαζί τα χρόνια και τα νεότερα προβλήματά μας:
Προβλήματα προσανατολισμού. Προβλήματα πολιτικής προγραμματικής πρότασης. Προβλήματα οργανωτικής και πολιτικής λειτουργίας του ΣΥΝ, καθώς και οργανωτικής συγκρότησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Να τα λύσουμε μαζί και σε συνεργασία με τους εταίρους μας και με λυδία λίθο τη δημοκρατία, που είναι για όλους μας και μέσο και σκοπός.
Ο ΣΥΝ των συντεχνιακά αντιπαρατιθέμενων τάσεων δεν έχει μέλλον. Ο ΣΥΝ των μηχανισμών που παραπατάει πολιτικά και ιδεολογικά, δεν έχει μέλλον. Ο ΣΥΝ των μελών του, ο ΣΥΝ της δημοκρατικής λειτουργίας, ο ΣΥΝ της παραγωγής πολιτικής και δράσης είναι η αριστερά του 21ου αιώνα στη χώρα μας.
Είναι η Αριστερά που κοιτάζει στο μέλλον. Η Αριστερά που μπορεί να αμφισβητήσει αποτελεσματικά το δικομματικό κατεστημένο.
Εμάς φοβήθηκαν κι εμάς φοβούνται. Κι είναι πανευτυχείς με την τωρινή μας κατάσταση.
Μας σπρώχνουν με όλες τους τις δυνάμεις να βγάλουμε τα μάτια μας. Και κάποιοι απ’ τις γραμμές μας τους διευκολύνουν.
Εγώ, φίλοι και σύντροφοι, δεν θα είμαι ο Πρόεδρος του ΣΥΝ που θα το ανεχτεί, που θα το επιτρέψει.
Δεν έχω συμβόλαιο με την καρέκλα του Προέδρου. Συμβόλαιο τιμής, όπως κι εσείς, έχω μόνο με την Αριστερά και τις αξίες της.
Γι’ αυτό σας καλώ να συναποφασίσουμε σήμερα την αναγεννητική ανασυγκρότηση του Κόμματός μας.
Να στείλουμε αγωνιστικό μήνυμα αισιοδοξίας στα μέλη μας, στους φίλους μας, στην προοδευτική κοινωνία του τόπου μας.
Μήνυμα, πως δεν είμαστε θνησιγενές άθροισμα προβλημάτων και προβληματικότητας, αλλά είμαστε η σκεπτόμενη Ριζοσπαστική Αριστερά που κοιτάζει στο μέλλον και που ανοίγει δρόμους προς το μέλλον