Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ

Διάλεξη του αστροφυσικού Αντώνη Αντωνίου με θέμα: «Η αιχμαλωσία του φωτός»

Η ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

Με την ομιλία του διδάκτορος της Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνη Αντωνίου, που δόθηκε την Παρασκευή το βράδυ, 22 Αυγούστου, στην κατάμεστη από κόσμο ειδυλλιακή τοποθεσία του Προφήτη Ηλία, στην Κύμη, ολοκληρώθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου «Καλοκαίρι 2009». Από την εκδήλωση απουσίαζε, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών, ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς, ο οποίος με ένα θερμό του μήνυμα καλωσόρισε στην εκδήλωση τον συντοπίτη, συμμαθητή και φίλο του Αντώνη Αντωνίου και τον ευχαρίστησε για την τιμή που τους κάνει τα τελευταία χρόνια, να μιλάει στην Κύμη για τα τόσo ενδιαφέροντα θέματα της αστροφυσικής, με τρόπο ομολογουμένως γλαφυρό, παραστατικό και εξαιρετικά απλό και κατανοητό. Το μήνυμα διάβασε η πρόεδρος του Δ.Σ του Δήμου Κύμης Αρετή Μπάτσα, η οποία ήταν και αρμόδια για την παρουσίαση της εκδήλωσης.
Το θέμα της ομιλίας ήταν «Η αιχμαλωσία του φωτός». Μπορεί να αιχμαλωτιστεί το φως; Και αν ναι κάτω από ποιες συνθήκες; Ο κ. Αντωνίου άρχισε την ομιλία του, περιγράφοντας ένα ταξίδι στα «πέρατα» του στερεώματος που μας περιβάλει και λέγεται αισθητό σύμπαν. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πορεία της εξέλιξης ενός άστρου, δηλαδή πώς «γεννιέται», πώς «ζει» και πώς «πεθαίνει», για να καταλήξει στις μαύρες τρύπες του σύμπαντος και στο πώς αυτές αιχμαλωτίζουν, όχι μόνον ό,τι περιστρέφεται κοντά τους, αλλά και το φως. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με την ρήση του Γκαίτε «φως περισσότερο φως».
Με την ολοκλήρωση της διάλεξης άρχισε η συζήτηση με ερωτήσεις αστροφυσικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος που έθετε ο κόσμος, οι οποίες ήταν και πολλές και ενδιαφέρουσες. Ο κ. Αντωνίου απαντούσε σε όλες και η εκδήλωση έκλεισε με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου προς τον συντοπίτη τους διδάκτορα της Αστροφυσικής, Αντώνη Αντωνίου.