Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Ύδρευση στη ΔΕ Κύμης¨Απάντηση στη ...ΔΕΥΑΚΑ.

Ύστερα από έξι (6) χρόνια πλήρους απραξίας και αδιαφορίας, ό,τι με τόσο κόπο φτιάχτηκε δυστυχώς αποδομείται! Κύριοι δυστυχώς αποτύχατε οικτρά!  Ας βρει κάποιος από εσάς την ευθιξία να παραιτηθεί!
Οι εικόνες με τις υδροφόρες στους δρόμους να μοιράζουν νερό  είναι το αποκορύφωμα της κατάντιας που οδηγήσατε τον τόπο… Σήμερα το νερό διανέμεται με «δελτίο». Τι άλλο να περιμένουμε άραγε με «δελτίο»;
«Σακατέψατε» τον τόπο μας αυτά τα έξι (6) χρόνια με την πρωτόγνωρη αδιαφορία και αναποτελεσματικότητά σας…      Σταματήστε  επιτέλους να τα ρίχνετε όλα στους προηγούμενους!  Το χάλι που βιώνουν οι πολίτες καθημερινά γύρω τους δεν σηκώνει....
τέτοιες γελοίες δικαιολογίες.
Ό,τι με κόπο και τεράστια προσπάθεια φτιάξαμε ή δημιουργήσαμε κατά την διάρκεια της θητείας μας στην περιοχή, (Ύδρευση, Βιολογικός, Λιμάνι, Μυλωνοπούλειο, Ινστιτούτο Παπανικολάου, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Καθημερινότητα, προβολή τόπου, κλπ), επί των ημερών σας καταστρέφεται ή αδρανοποιείται. 
Ας σταματήσετε τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις που δείχνουν πέρα των άλλων ότι δεν έχετε συναίσθηση της ζημιάς που έχετε προκαλέσει! 
Ας αρχίσετε επιτέλους να δουλεύετε έστω και στοιχειωδώς οργανωμένα στον χρόνο που σας απομένει, μπας και σωθεί κάπως η κατάσταση.
Και μια οφειλόμενη απάντηση στην τελευταία ανακοίνωσή σας.
Επί των ημερών μας πραγματοποιήθηκαν τα εξής έργα στην Ύδρευση:
• Α)   Αντικατάσταση Εξωτερικού δικτύου ύδρευσης (από σωλήνες αμιάντου με σωλήνες PVC)  7.700μ.  Προϋπολογισμός: 435.000€, ήτοι:
α) μήκος 5.570 μ από την διακλάδωση προς το αντλιοστάσιο Ανδρονιάνων έως την διανομή Κύμης
β) μήκος 2.130 μ από  την διανομή Κύμης  έως τις δεξαμενές ΔΔ Καλημεριάνων-Ενορίας, Πύργου, Βιτάλου.
• Β) Αντικατάσταση μέρους του Εσωτερικού δικτύου ύδρευσης 5.450μ. 
Προϋπολογισμός : 440.000 €, ήτοι:
α) στην περιοχή του οικισμού Άνω Ποταμιά με μήκος  1.160μ.
β) του ΔΔ Βιτάλων, με  μήκος 4.100 μ.  
γ) εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του οικισμού Ανδρονιάνοι μήκους 190 μ.
• Γ)    Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης οικισμού Κύμης 11.288μ.
Προϋπολογισμός: 600.000 €.
• Δ)    Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Δημοτικών Διαμ/των Δήμου Κύμης 5.220μ.                               Προϋπολογισμός 300.000€.
Σύνολο :  29.658 μέτρα αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ       1.735.000€.
• E)  ΝΕΑ  ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ- ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΝΕΡΟ.
1) ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ (60 κυβικά την ώρα που διοχετεύονται στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης των Μανικίων που καταλήγει στην Κύμη). (Το φίλτρο αγοράστηκε από εμάς στο τέλος της θητείας μας και από τότε δεν τοποθετήθηκε ποτέ!!).
2) ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΠΛΑΤΑΝΑΣ (διοχετεύτηκε το νερό στην Ενορία και από εκεί στην Παραλία. Έτσι ανεξαρτητοποιήθηκαν αυτές οι δύο περιοχές  από το δίκτυο των Μανικίων).
3) ΑΡΔΕΥΣΗ ΜΙΣΟΚΑΜΠΟΥ   
4) ΑΡΔΕΥΣΗ ΟΞΥΛΙΘΟΥ  (αρδεύεται μεγάλο μέρος των περιοχών αυτών και έτσι εξοικονομείται πόσιμο νερό). 
• Διαρκής συντήρηση των Δικτύων και των Αντλιοστασίων καθ όλη τη διάρκεια του έτους.
• Οργανωμένη υπηρεσία ύδρευσης επανδρωμένη από ικανό προσωπικό, με επικεφαλής Ηλεκτρολόγο Μηχανικό ΕΜΠ ο οποίος προγραμμάτιζε και επέβλεπε τις εργασίες σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους.. 
Σε ποιον άλλο πρώην δήμο έγιναν τέτοιου μεγέθους έργα ; 
 ΥΓ:  Σε σχέση με την αποκατάσταση των ζημιών μετά τη θεομηνία της 12 Σεπτεμβρίου 2009 στο Μετόχι, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ από τον Δήμο, ήτοι:
α) αποκατάσταση και ασφαλτόστρωση του δρόμου από το Μετόχι έως την Παραλία Μετοχίου, 
β) αποκατάσταση και θωράκιση του ποταμού ο οποίος μέχρι σήμερα παραμένει αναλλοίωτος, 
γ) αποκατάσταση του ολοσχερώς καταστραφέντος δικτύου ύδρευσης, κτλ),
πώς μπορούσε η τότε χρηματοδότηση η οποία είχε δοθεί για τον σκοπό αυτό να γίνει έργο σε άλλες περιοχές εκτός Μετοχίου;;;
Οι επισκέπτες της Κύμης φεύγουν ομαδικά, οι επαγγελματίες πλήττονται ανεπανόρθωτα  και όλοι οι υπόλοιποι που ζούμε μόνιμα εδώ, εν μέσω πανδημίας «κουραστήκαμε» να  ενημερωνόμαστε από εσάς μέσω διαδικτύου να δείξουμε «πάλι» κατανόηση!! 
Δυστυχώς η Ιστορία θα γράψει ότι επί των ημερών σας η Κύμη και τα χωριά της γνωρίζουν τις πιο μαύρες μέρες της Ιστορίας τους.  
Μακάρι στην συνέχεια να… συνέλθετε…

Δημήτρης Θωμάς
πρώην Δήμαρχος