Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ ΤΟΥ ΜΕΛΩΔΟΥ ΣΤΟ ΓΥΜΝΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

Την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γυμνού Ερετρίας τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού, προστάτου των Ιεροψαλτών,  όπου και εόρτασε την ονομαστική του εορτή ο Αρχιμ. Ρωμανός Μπασινάς-Εφημέριος της Ενορίας και Διευθυντής του Καλλιτεχνικού Ωδείου της περιοχής.
Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος και εν  συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον εορτάζοντα π. Ρωμανό με την συλλειτουργία του Αρχιμ. Χριστοφόρου Παπαθανασίου εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ  Φύλλων Χαλκίδος, των Πρωτοπρεσβ. Βασιλείου Πασσά-Κληρικού εκ της Ι. Μητροπόλεως ....Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού,  Γεωργίου Μωραΐτη-Προϊσταμένου της Ενορίας Δοκού Χαλκίδος και την συμμετοχή ιεροψαλτών και ευσεβών πιστών, που προσήλθαν να τιμήσουν την εορτή και να ευχηθούν στον εορτάζοντα Εφημέριο της Ενορίας.
Τέλος, πριν την απόλυση τον λόγο έλαβε ο π. Χριστοφόρος ο οποίος εκφράζοντας τις εγκάρδιες ευχές του, ευχήθηκε καταλλήλως στον εορτάζοντα  π. Ρωμανό και στην συνέχεια αναφέρθηκε περιληπτικά στον βίο του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού, ο οποίος αναδείχθηκε Μέγας Υμνογράφος και Ποιητής των Κοντακίων στην Υμνολογία της Εκκλησίας.