Σάββατο 24 Απριλίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
 
Στο όνομα της Πράσινης Ανάπτυξης δεκάδες βουνοκορφές γεμίζουν ανεμογεννήτριες χωρίς να παίρνεται υπόψη η προστασία του περιβάλλοντος (τοποθετούνται κοντά σε οικισμούς και χωριά, καταπατούνται περιοχές Natura, βεβηλώνονται αρχαιολογικά μνημεία). Ταυτόχρονα η ενέργεια φτάνει πανάκριβη στα σπίτια.
Ακόμη και στο Δήμο μας έχουν γίνει αιτήσεις για 2 αιολικά πάρκα στην περιοχή Οντάθι που θα απέχουν μόλις 280μ. από τις κατοικίες.
Η πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας που για την προώθηση της έχουν ψηφιστεί οι περιβαλλοντοκτόνοι νόμοι τόσο από την Κυβέρνηση της ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει την ενέργεια πανάκριβο εμπόρευμα. Η Ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!
Όλη αυτή «ανάπτυξη» είναι  ανάπτυξη για τους  μονοπωλιακούς ομίλους της Ενέργειας που φουσκώνουν τα κέρδη τους από την εμπορευματοποίηση της ενέργειας.
Από όλη αυτή την «ανάπτυξη» όμως δεν έχουν τίποτα να περιμένουν οι κάτοικοι , παρά μόνο πανάκριβο ρεύμα και πράσινα τέλη!
Το ψήφισμα που συνδιαμόρφωσαν η Δημοτική Αρχή της κ. Βάκα (ΝΔ) και ο... συνδυασμός του κ. Καλαθέρη (ΣΥΡΙΖΑ) και στήριξαν οι υπόλοιπες παρατάξει (κ.κ. Παγώνη, Καθαροσπόρη), αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική που οδηγεί σε αυτή τη κατάσταση την Εύβοια, δεν αποκαλύπτει τον πραγματικό ένοχο κάνοντας πλάτες στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Το θεσμικό ή το χωροταξικό πλαίσιο είναι ακριβώς αυτά που ανοίγουν τον δρόμο στις επιχειρήσεις, είναι αυτά που ψήφισαν ή  διατήρησαν οι εκάστοτε Κυβερνήσεις. Επομένως, η αντίθεση τους στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών  είναι προσχηματική.
Η Λαϊκή Συσπείρωση από την πρώτη στιγμή στηρίζει τα αιτήματα των κατοίκων και των συλλόγων, τόσο στις κινητοποιήσεις που γίνονται, όσο και από τη θέση μας μέσα στα δημοτικά συμβούλια: για να μην παραδοθούν τα βουνά μας στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, για φθηνό ρεύμα χωρίς πράσινα και άλλα δημοτικά τέλη που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.
Ως εκ τούτου καταθέσαμε ως ψήφισμα το κείμενο συλλόγων που δραστηριοποιούνται και παλεύουν για τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νομό μας με αιτήματα:

§  Να μην παραδοθούν τα δάση και τα βουνά της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους! Να μην εγκατασταθούν αιολικά πάρκα στην οροσειρά της Δίρφυς! Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης και να μην ξεκινήσουν εργασίες για τα αιολικά πάρκα.

§  Φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά σπίτια με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του «Πράσινου» τέλους, των δημοτικών και άλλων τελών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.

§  Σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσληψη επαρκούς, μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία και τη συντήρηση του.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
οι δημοτικοί σύμβουλοι Χαλκίδας
Γρανέτα Τσιβίκα & Βαγγέλης Σταματούκος

24/4/2021