Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

Λήψη άμεσων μέτρων και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση

Επίκληση στην «ατομική ευθύνη» έκαναν δημοτική αρχή και μείζονα αντιπολίτευση καλύπτοντας τις ευθύνες τις κυβέρνησης
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου, την Τετάρτη 1/12, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Παρασκευάς με αφορμή την έξαρση της πανδημίας στην Κάρυστο έθεσε ως έκτακτο θέμα την ανάγκη λήψης μέτρων και πρωτοβουλιών από το Δήμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Συγκεκριμένα πρότεινε «να παρθούν πιο δραστικά μέτρα πίεσης προς την Κυβέρνηση... και το Υπουργείο Υγείας ώστε:

1.    Να ενισχυθεί περαιτέρω το Νοσοκομείο Καρύστου, το Περιφερειακό Ιατρείο Μαρμαρίου και τα αγροτικά ιατρεία. Να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου οι συμβάσεις όλων των επικουρικών εργαζομένων.

2.    Να υπάρξει ομάδα του ΕΟΔΥ στην περιοχή για τη διενέργεια rapid test ώστε να συμβάλει στο δωρεάν έλεγχο των συμπολιτών μας που αναγκάζονται να πληρώνουν. Να απαιτήσουμε να είναι δωρεάν τα rapid test και για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας ώστε να μπορούν να πάνε στη δουλειά τους χωρίς να αναγκάζονται να πληρώνουν.

3.    Η ομάδα του ΕΟΔΥ θα πρέπει να συμβάλει και στη θωράκιση των σχολειών καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν πανελλαδικά, το μήνα Νοέμβρη 1 στα 4 κρούσματα ήταν μαθητής.

Επίσης, προτείνουμε με ευθύνη του Δήμου και τη συμμετοχή ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου ή και ιδιωτών γιατρών, να οργανωθεί άμεσα εκστρατεία ενημέρωσης του λαού της περιοχής μας για την αναγκαιότητα του εμβολισμού ώστε οι εκατοντάδες συμπολίτες μας που ακόμη έχουν προβληματισμούς σε σχέση με τον εμβολιασμό να πεισθούν να πραγματοποιήσουν άμεσα τον εμβολιασμό».
Τόσο ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Χατζηνικολής, όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι των δύο παρατάξεων  αποθέωσαν την «ατομική ευθύνη» λέγοντας πως «όποιος θέλει να ενημερωθεί έχει ενημερωθεί», πως «είναι ευθύνη του καθενός να προσέξει τον εαυτό του και τους γύρω του». Μάλιστα ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι δε δίστασαν να υποστηρίξουν το νέο «κορονοσήλιο» των 100 ευρώ της κυβέρνησης, για όσους πάνω των 60 δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, που ανοίγει δρόμο για περεταίρω περικοπές στην υγεία με τη δικαιολογία της ευθύνης των ασθενών.
Στο ίδιο κλίμα – της προτροπής για εμβολιασμό και μέτρα ατομικής προστασίας χωρίς καμιά πίεση προς την κυβέρνηση για μέτρα και καμιά ανάληψη πρωτοβουλίας - ήταν και το ψήφισμα που πρότεινε ο κ. Δήμαρχος να ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο απορύπτωντας ουσιαστικά τις προτάσεις τις Λαϊκής Συσπείρωσης και για αυτό ο Δημήτρης Παρασκευάς το καταψήφισε.

Ακολουθεί η εισήγηση του Δ. Παρασκευά:

«Η εξέλιξη του 4ου κύματος της πανδημίας που για το Νοέμβρη έκλεισε με τον τραγικό απολογισμό των 200.000 κρουσμάτων, με πάνω από 18.000 νεκρούς συνολικά και 690 διασωληνωμένους συνανθρώπους μας σήμερα, δε χωράει κανέναν εφησυχασμό.
Η κατάσταση αυτή, σχεδόν δύο χρόνια από την εμφάνιση της πανδημίας, αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες τόσο της κυβερνητικής διαχείρισης αυτά τα δυο χρόνια, όσο και τεράστιες διαχρονικές ελλείψεις με τις οποίες καλέστηκε το δημόσιο σύστημα υγείας να αναμετρηθεί με την πανδημία.

Και τα δυο είναι αποτέλεσμα της αντιμετώπισης της υγείας του λαού από όλες ως τώρα τις κυβερνήσεις ως κόστος, του φαρμάκου και των εμβολίων ως μέσο κερδοφορίας πως επιχειρηματικών ομίλων.

Με τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης και τη σημερινή ψήφισή τους στη βουλή όπου η ποινή των 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που ονομάστηκε «αντίτιμο υγείας», πέρα από εργαλείο αποθέωσης της «ατομικής ευθύνης», κοινωνικού αυτοματισμού και συγκάλυψης της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής, ουσιαστικά αποτελεί ένα «κορονοσήλειο», ανοίγοντας πολύ επικίνδυνους δρόμους για την καθιέρωση αντίστοιχων χαρατσιών και για άλλες παθήσεις με προκάλυμμα την ευθύνη των ασθενών, στο πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας.
Αντί για μέτρα πρόληψης και θεραπείας με ευθύνη του κράτους, αυτό το μέτρο στρώνει το έδαφος στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση κι ανταποδοτικότητα όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα Υγείας για συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων που θα θεωρούνται ότι «δεν τηρούν υπεύθυνη στάση».
Η κατάσταση και στο Δήμο μας δυστυχώς δεν είναι καλή. Αρκετά είναι τα κρούσματα και κάποιοι όπως μαθαίνουμε νοσηλεύονται ακόμη και διασωληνωμένοι. Τους ευχόμαστε από καρδιάς περαστικά!
Θεωρούμε πως αυτή η κατάσταση αφορά και το Δήμο, παρότι δεν είναι στις άμεσες αρμοδιότητες του.
Συγκεκριμένα θα πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα πίεσης προς την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας (αναφέρονται στην αρχή).
Επίσης, προτείνουμε με ευθύνη του Δήμου και τη συμμετοχή ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου ή και ιδιωτών γιατρών, να οργανωθεί άμεσα εκστρατεία ενημέρωσης του λαού της περιοχής μας για την αναγκαιότητα του εμβολισμού ώστε οι εκατοντάδες συμπολίτες μας που ακόμη έχουν προβληματισμούς σε σχέση με τον εμβολιασμό να πεισθούν να πραγματοποιήσουν άμεσα τον εμβολιασμό.
Κλείνοντας να θυμίσω πως τα παραπάνω θέματα δυστυχώς τα έχουμε επανειλημμένως θέσει, τόσο το ΚΚΕ αλλά και η Λαϊκή Συσπείρωση ήδη από τον Απρίλη του 2020 με υπόμνημα και αντίστοιχη συζήτηση που κάναμε τότε στο ΔΣ!
Δυστυχώς σήμερα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, αντί να έχει βελτιωθεί».

Κάρυστος, 4 Δεκέμβρη 2021