Η δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία, «είναι ζήτημα δημοκρατίας, ισότητας, ισονομίας, κατάργησης των διακρίσεων στην πράξη και όχι στα λόγια», επισήμανε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, στην ομιλία της στην 1η επιστημονική ημερίδα «Πρόσβαση παντού».
Η κ. Βούλτεψη ανέφερε μερικές από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα άτομα με αναπηρία, με κορυφαία τη δημιουργία του Εθνικού Σχεδίου για τα άτομα με αναπηρία που παρουσιάστηκε στη Βουλή πριν από ένα χρόνο. Επίσης, περιέγραψε το έργο της υποεπιτροπής της Βουλής για τα άτομα με αναπηρία, της οποίας ήταν πρόεδρος. Η υποεπιτροπή παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής ένα πόρισμα, «μια παρακαταθήκη, μια συλλογική δουλειά που συνέβαλε στη δημιουργία του Εθνικού Σχεδίου», όπως είπε.
Η ίδια επεσήμανε ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, ξεκίνησε με βάση νομοθεσία...
του 2012, η καταγραφή σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, όλων των κτιρίων δημοσίου ενδιαφέροντος στη χώρα και των αναγκαίων παρεμβάσεων που θα χρειαστούν ώστε να καταστήσουν τα κτίρια αυτά απολύτως προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία. Η καταγραφή των κτιρίων θα ολοκληρωθεί με ευθύνη των υπουργείων, Περιφερειών και δήμων, έως το τέλος του 2021. Αμέσως μετά, τόνισε η ίδια, θα ακολουθήσει η υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών.Ο δικηγόρος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Λέανδρος Λεφάκης, παρατήρησε ότι στη νομοθεσία σήμερα «υπάρχουν σημαίνουσες συστημικές παθογένειες, έλλειψη συγκροτημένης φιλοσοφίας για τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, κατακερματισμός της κοινωνικής πολιτικής σε επιμέρους μέτρα και δράσεις, έλλειψη στρατηγικής για την αποτελεσματική εφαρμογή διεθνών συμβάσεων και οδηγιών». Ως αγκάθι χαρακτήρισε επίσης την εφαρμογή της νομοθετικής απαγόρευσης των διακρίσεων «μόνο στο πεδίο της απασχόλησης και της εργασίας και όχι σε άλλα πεδία, όπως η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία, η κοινωνική πρόνοια και η φορολογία». Εξάλλου, ανέφερε ότι «υπάρχει πολύ υποτιμητική χρήση γλώσσας στην εθνική νομοθεσία, όπως με τη χρήση του όρου 'ανάπηρος'».
Από την άλλη πλευρά, ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, σε επιτόπια παρέμβασή του επισήμανε, ότι πλέον ο όρος «ανάπηρος» υιοθετείται από την ακτιβιστική αναπηρική κοινότητα ως θετικός όρος, καθώς οι άνθρωποι είναι ανάπηροι, όχι λόγω της βλάβης τους, αλλά λόγω των εμποδίων που συναντούν στην πρόσβασή τους.
Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (EE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών.