Τρίτη 26 Απριλίου 2022

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΜΑ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Με μεγάλη λαμπρότητα και την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη, μέσα στο αναστάσιμο κλίμα, πανηγύρισε την δεύτερη ημέρα του Πάσχα, η ιστορική ανδρώα Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ Φύλλων, με συμμετοχή πλήθους ευσεβούς Λαού του Θεού, προεξάρχοντος στις Ιερές Ακολουθίες, οι οποίες ετελέσθησαν ανήμερα της πανηγύρεως, του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσόστομου.
Στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό της παραμονής προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως, συμμετεχόντων και πατέρων - αδελφών της Ιεράς Μονής και Κληρικών των πέριξ Ενοριών, ενώ ανήμερα χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, συλλειτουργούντων των αδελφών της Ι. Μονής Αρχιμ. Νικηφόρου Ευσταθίου Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, του Ηγουμένου Αρχιμ. Χριστοδούλου.... Μάνια, του Αρχιμ. Χριστοφόρου Παπαθανασίου, Οικονόμου της Ι. Μονής, του Αρχιμ. Ευγενίου Τσάλλα και του Διακ. Σταύρου Καλαφάτη, ενώ την ιερά Υμνωδία διηκόνησαν εξαιρετικά κατά τον Εσπερινό ο Πρεσβ. Πέτρος Βλάχος-Εφημέριος της Ενορίας Αγ. Τρύφωνος Ν. Λαμψάκου και ο Ιεροψάλτης κ. Χρήστος Γαλάνης, ενώ κατά την κυριώνυμη ημέρα Χορός μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του κ. Στυλιανού Μπενή-Καθηγητού της Σχολής.
Λίγο πριν την απαγγελία του αποστολικού αναγνώσματος ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον μαθητή Λυκείου κ. Θεόφιλο Χρήστου, ο οποίος από βρέφους αγάπησε την λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας και με τη χειροθεσία του δίνεται η άδεια να διακονεί στο ιερό Βήμα, στο Αναλόγιο και προπαντός να αναγιγνώσκει τα ιερά κείμενα της Εκκλησίας μας. 

Μάλιστα, μετά την απαγγελία του Αποστόλου από τον νέο Αναγνώστη, ο Σεβασμιώτατος τον συνεχάρη και τον επαίνεσε, για την άριστη απόδοση του κειμένου σε νόημα και έκφραση. Τόνισε δε ότι μπορεί να θεωρούμε δύσκολα τα αρχαία ελληνικά γράμματα, αλλά με επιμέλεια και συχνή ανάγνωση, μπορούμε να τα διαβάζουμε σωστά.
Μετά την Θεία Λειτουργία, στην οποία πολλοί χριστιανοί κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, ο Σεβασμιώτατος

 κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς ιδιαίτερα στο βίο του τιμώμενου Αγίου, ο οποίος, ενώ είχε ένα λαμπρό μέλλον στον στρατό, εκείνος επέλεξε να τα στερηθεί όλα για χάρη του Αναστάντος Χριστού. Βασανίστηκε και φυλακίστηκε για την Πίστη του και στη φυλακή  τον επισκέφθηκε ο ίδιος ο Χριστός και τον ασπάσθηκε για τα μαρτύρια που υπομένει για Εκείνον.

Τέτοια φιλία πρέπει να επιδιώκουμε κι εμείς με τον Χριστό. Να Τον αγαπήσουμε ειλικρινά κι Εκείνος, εφόσον τηρούμε τις εντολές Του, αφού Τον αγαπάμε, μας χαρίζει  τον παράδεισο που μας υποσχέθηκε και ξανάνοιξε για μας με τον Σταυρό και την Ανάστασή Του.
Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος 

κ. Ιερώνυμο, ο οποίος έδωσε την ευλογία για την ραδιοφωνική αναμετάδοση της Πανηγύρεως της Ι. Μονής ΑΡΜΑ σε όλο τον κόσμο και τoν Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρο Κατσιάρα για την μέριμνα της απευθείας αναμετάδοσης. Συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο π. Χριστόδουλο και τον π. Χριστοφόρο, ο

 οποίος εργάζεται ανύστακτα στο Μοναστήρι και υπηρετεί τον αφέντη του Αγ. Γεώργιο με όλη του την ψυχή.
Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε, κατά την παράδοση, η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου γύρω από τον περίβολο της Ιεράς Μονής, την οποία συνόδευσαν σύσσωμο το εκκλησίασμα, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, η

 Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, ο εορτάζων Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, ο Αντιδήμαρχος Ληλαντίων κ. Δημήτριος Σέρρας, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Υποστράτηγος Λύσανδρος Ξηρογιάννης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι  και εκπρόσωποι λοιπών Αρχών του Τόπου.

Την λιτανεία άνοιξαν, κατά το έθιμο, καβαλάρηδες με τα άλογά τους και ιππείς από τον Ιππικό Όμιλο Χαλκίδος, η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλκιδέων, άγημα από τη Σχολή Πεζικού Χαλκίδος και μέλη πολλών τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Μετά τη λαμπρή λιτανεία και λίγο πριν την Απόλυση, ο π. Χριστοφόρος εκ μέρους της Ι. Μονής ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για το πατρικό ενδιαφέρον του για την Μονή, τους πατέρες που προσήλθαν στην πανήγυρη, τους

 επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον ΔΟΑΠΠΕΧ και τον Μαέστρο της Φιλαρμονικής κ. Π. Πρόκο, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Φύλλων κ. Α. Τουλούμη, την κ. Ε. Βαβουλιώτη, όλους τους ευλαβείς προσκυνητές που προσήλθαν, αλλά και τους εθελοντές και εθελόντριας που προετοίμασαν την πανηγύρι του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου. 
Τον Ιππικό Όμιλο, τους Συλλόγους «Τ’ Αλωνάκι» και Πελοποννήσιων Ευβοίας και τον Διοικητή της Σχολής Πεζικού, που η παρουσία του ιδίου και του αγήματος είναι μια ακόμη έκφραση τιμής προς τον Άγιο Προστάτη του Όπλου τους.