Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Μέτρα για τον τουρισμό
Την Παρασκευή κατατίθεται η ρύθμιση
για το τέλος παρεπιδημούντων
Με παραίτηση από την προεδρία της ΚΕΔΚΕ απειλεί ο Νικήτας Κακλαμάνης
Κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τη μείωση του ΕΤΑΚ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και του τέλους παρεπιδημούντων του 2% που πληρώνουν στους ΟΤΑ οι επιχειρήσεις αυτές, όπως ανακοίνωσε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου.
Ο υπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη μείωση στο 0,5% του τέλους παρεπιδημούντων το οποίο αποτελεί σημείο τριβής στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Μόλις την προηγούμενη ημέρα, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης απείλησε να παραιτηθεί από την προεδρία της ΚΕΔΚΕ εάν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της, χρησιμοποιώντας μάλιστα οξύτατους χαρακτηρισμούς περί «αναξιοπιστίας» και «πραξικοπήματος».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ερωτηθείς για τις δηλώσεις αυτές του κ. Κακλαμάνη, είπε ότι οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού είναι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και θα υλοποιηθούν.
Σημειώνεται ότι οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν δεσμευθεί αρχικώς για πάγωμα της μείωσης αν δεν βρεθεί τρόπος ισάξιας αναπλήρωσης του τέλους παρεπιδημούντων από άλλον πόρο.
Μέτρα για τον τουρισμό
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθούν επίσης οι συνολικές ρυθμίσεις που αφορούν στα μέτρα στήριξης για τον τουρισμό.
Τα μέτρα αυτά αφορούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις για τη λειτουργική τακτοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων, επιδοτούμενη πρόσληψη ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές μονάδες, ενίσχυση κατά 20% στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, αυξημένες δράσεις για τη διεθνή προβολή της χώρας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «όλα γίνονται και θα γίνουν πράξη» ερωτηθείς εάν η δημόσια διένεξη της ΚΕΔΚΕ με την κυβέρνηση θα πεηρεάσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων.
Newsroom ΔΟΛ