Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ENAE

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΤΟΥ 13ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΑΕ
Με τη συμμετοχή 500 συνέδρων και παρατηρητών, εκπροσώπων κομμάτων και αυτοδιοικητικών φορέων, ξεκίνησαν το απόγευμα (Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, ) στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του 13ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ.
Το συνέδριο της ΕΝΑΕ διεξάγεται κάτω από τη σκιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης που έχει την αντανάκλαση της στην Ελλάδα αλλά και στην ελληνική Αυτοδιοίκηση επηρεάζοντας μια σειρά από σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις όπως η υλοποίηση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το θέμα της κρίσης άλλωστε αποτελεί μια από τις τρεις εισηγήσεις του Συνεδρίου, αλλά αποτέλεσε και βασική αναφορά στην εναρκτήρια ομιλία του προέδρου της ΕΝΑΕ κ. Δημ. Δράκου, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά:
«Σ’ αυτήν τη δύσκολη αλλά συγχρόνως και μεταβατική περίοδο [προσωπικά πιστεύω και εποχή προκλήσεων και ευκαιριών], λέμε ότι οι ΝΑ μπορούν να έχουν και πρέπει να αποκτήσουν το ρόλο που δικαιωματικά τους ανήκει: ένα ρόλο ενεργό, ουσιαστικό και αποτελεσματικό. Ένα ρόλο στην πιστότερη, ταχύτερη, αποτελεσματικότερη εφαρμογή των εκπονουμένων προγραμμάτων στήριξης.
Μπορούν να σταθούν δίπλα στον πολίτη και τα προβλήματά του. Μπορούν να υλοποιήσουν προγράμματα παραγωγής και ανάπτυξης, προγράμματα κοινωνικής και οικονομικής στήριξης ανέργων και κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων.
Και είμαστε έτοιμοι, για πολλά από τα ευρωπαϊκά και κυβερνητικά προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής που χρειάζονται διάχυση στην κοινωνία, να πάρουμε πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των σχεδίων εφαρμογής τους. Φυσικά, σε συνεννόηση και συνεργασία με Κυβέρνηση, Υπουργεία, υπερκείμενες Αρχές.
Οι ΝΑ έχουν αποδείξει ότι μπορούν να βρεθούν μπροστά και στις δυσμενείς συγκυρίες, να εμπνεύσουν την ελπίδα και να δώσουν μια νότα αισιοδοξίας».