Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

Ομιλία Κεδίκογλου
στο 32ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Αναγκαίος ο ανοιχτός διάλογος για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.
Τις εργασίες του 32ου απολογιστικού συνεδρίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Προσωπικού της ΔΕΗ, που διεξήχθη το διάστημα 13 με 15 Φεβρουαρίου χαιρέτησε ο βουλευτής Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου.
Στην ομιλία του επικεντρώθηκε σε καίρια ερωτήματα, όπως το πώς βλέπουμε τη ΔΕΗ, ποια είναι η θέση τους για την ηλεκτρική ενέργεια, αν μπορεί η απελευθέρωση της αγοράς να κερδίσει το στόχο της απρόσκοπτης παροχής ενέργειας σε χαμηλές τιμές στους καταναλωτές, εάν η ΔΕΗ πρέπει να τροφοδοτεί την ελληνική βιομηχανία, ποια η θέση του λιγνίτη σε σχέση με την ασφάλεια εφοδιασμού και την ευστάθεια του Συστήματος. Ο κ. Κεδίκογλου έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις τονίζοντας πως το κράτος θα πρέπει να έχει κεντρική διαβούλευση με τη ΔΕΗ για τα ζητήματα που αφορούν τον ενεργειακό τομέα. Σε αυτή τη διαβούλευση, όπως είπε, καθοριστικό ρόλο παίζει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με την τεχνογνωσία και με την εμπειρία που διαθέτει.
Όσον αφορά στο ζήτημα του ελέγχου της εταιρείας ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε, πως το 51% πρέπει να παραμείνει στο Δημόσιο και αυτό γιατί η ΔΕΗ εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας είναι συνυφασμένο με το μέλλον της εταιρείας. Σε ό, τι αφορά τις συνεργασίες της ΔΕΗ με άλλα επιχειρηματικά σχήματα ο βουλευτής απάντησε, ότι ταυτίζονται με τη θέση της ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, που είναι η συνεργασία με ιδιώτες, εφόσον αυτό κριθεί συμφέρον από τη Διοίκησή της σε τομείς συμπληρωματικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο οικονομικό πλήγμα που δέχτηκε τη χρονιά που πέρασε η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας, αναλύοντας τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση για να καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες επενδύσεις στη ΔΕΗ εδώ και αρκετά χρόνια.
Ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι η ευθύνη είναι διακομματική, υπογραμμίζοντας- ωστόσο- πως η κυβέρνηση της ΝΔ απελευθέρωσε το δυναμικό της ΔΕΗ και με τις αντικαταστάσεις προβλέπεται αύξηση του δυναμικού της κατά 800 MW φθάνοντας τα 3.600 MW.
Ο κ. Κεδίκογλου εκτίμησε, πως χωρίς το αυξημένο κόστος η ΔΕΗ θα έχει το 2009 με την αποκλιμάκωση των τιμών των ενεργειακών πρώτων υλών επάνοδο σε κερδοφορία, χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει ότι θα πρέπει να εφησυχάζουν, καθώς έχουν καθυστερήσει οι επενδύσεις στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και πρέπει να επιταχυνθούνε.
Σχετικά με το αν διεξάγεται η απελευθέρωση της αγοράς με τους ίδιους όρους και κανόνες για όλους τους συμμετέχοντες ο βουλευτής απάντησε , πως η χώρα μας έπρεπε βάσει των Κοινοτικών υποχρεώσεών της να απελευθερώσει την αγορά το 2001. Η απελευθέρωση, όμως, άρχισε ουσιαστικά τον Ιούλιο του 2007 με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της περιόδου 2005 – 2006, γεγονός που σημαίνει ότι σε ένα διάστημα 3-4 ετών θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα για το αν το μοντέλο που εφαρμόζεται ωφέλησε τη ΔΕΗ, τους ιδιώτες παραγωγούς, τους εμπόρους, αλλά και τους καταναλωτές.
Χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ως μία προοδευτική και δυναμική διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να λάβει χώρα από τη μία στιγμή στην άλλη. Στόχος είναι ο υγιής ανταγωνισμός με οφέλη για όλους. Σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος του Υπουργείου και της ΡΑΕ είναι κυρίως να διαμορφώνουν και να μεριμνούν για την τήρηση ενός θεσμικού πλαισίου μέσα στο οποίο θα αποφεύγονται φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και θα ενθαρρύνονται υγιείς επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
«Η ηλεκτρική ενέργεια- είπε ο κ. Κεδίκογλου- κινεί την οικονομία σε όλους τους κλάδους. Είναι ένα κοινωνικό αγαθό και όχι ένα καταναλωτικό προϊόν. Και εδώ υπεισέρχεται ο ρόλος του κράτους ως διαιτητή της αγοράς ορισμένου από τους πολίτες για το συμφέρον των πολιτών»
Αναφορικά με το αν πρέπει η ΔΕΗ να επιδοτεί τα κέρδη των βιομηχάνων ζημιούμενη έτσι με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ο κ. Κεδίκογλου ήταν κατηγορηματικός στο ότι δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε σε μία απελευθέρωση της αγοράς κάτι τέτοιο. Βέβαια, επεσήμανε πως η Κοινοτική Οδηγία κατάργησε τον όρο του αυτοπαραγωγού και του ανεξάρτητου παραγωγού και υπάρχει μόνο η έννοια του παραγωγού.
Όπως είπε: « Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν όπως με την πώληση του ρεύματος με τους ίδιους όρους σε όλους τους καταναλωτές. Οι μετοχές της ΔΕΗ από το 2000 που έγινε Α.Ε διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο και εξ’ ορισμού έχει στόχο την κερδοφορία. Από την άλλη πλευρά είναι ο στυλοβάτης της οικονομικής ανάπτυξης. Έχει στην ιδιοκτησία της τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής και ελέγχει περισσότερο από το 90% της εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας. Οφείλει να στηρίζει την εγχώρια βιομηχανία που είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να διαθέτει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια κάτω από το κόστος. Εδώ έρχεται και ένα θέμα με την οριακή τιμή Συστήματος που θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση αυτού του τρόπου καθορισμού. Βέβαια ούτε λύση είναι να κατέβει στα 35 Ευρώ, γιατί τότε ο τομέας της εμπορίας θα γίνει δελεαστικός για ιδιώτες και μπορεί να δούμε άλλη μορφή στρέβλωσης».
Στη συνέχεια ο κ. Κεδίκογλου απάντησε στο ερώτημα για το μείγμα καυσίμου σε σχέση με την ασφάλεια εφοδιασμού, την ευστάθεια του Συστήματος και το ποια θέση μέσα σε αυτά έχει το εθνικό μας ορυκτό, ο λιγνίτης.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε: « Ο λιγνίτης είναι το εθνικό μας καύσιμο και η βασική αιτία για το χαμηλό επίπεδο τιμών στην ελληνική αγορά. Οφείλουμε όσο υπάρχουν τα αναγκαία αποθέματα να στηρίζουμε και να αξιοποιούμε τον πόρο αυτό. Πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο. Το ενεργειακό μείγμα απαιτεί και την ορθολογική κατανομή. Χρειαζόμαστε και τον εγχώριο λιγνίτη και το εισαγόμενο φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ, αλλά και κάθε άλλη μορφή ενέργειας. Η κρίση του φυσικού αερίου θα πρέπει να μας καταστήσει ιδιαίτερα προσεκτικούς. Δεν είναι δεδομένη η απρόσκοπτη έλευση του φυσικού αερίου , το οποίο δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι ανήκει σε καρτέλ.
Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γίνεται μία συζήτηση για το κόστος τους και το ζήτημα της διαθεσιμότητάς τους . Ο τρόπος ανάπτυξης των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών πάρκων είναι στρεβλός. Σε αυτό το σημείο υπάρχει και το θέμα του διαλόγου για το λιθάνθρακα. Δεν πρέπει ούτε να θεοποιείται ούτε να δαιμονοποιείται κάποια μορφή παραγωγής ενέργειας. Είμαστε στον 21ο αιώνα με υψηλή τεχνολογία και αντίστοιχη τεχνογνωσία και εμπειρία. Είναι σημαντικό να γίνει ο διάλογος για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας μεσομακροπρόθεσμα με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.
Καλό θα ήταν να μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε μόνο ΑΠΕ, όμως για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας οι οποίες σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα είναι αυξανόμενες φοβάμαι ότι δεν επαρκούν. Θα πρέπει να γίνει διάλογος και με τις τοπικές κοινωνίες.»
Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε την περίπτωση του Αλιβερίου και τις αντιδράσεις που υπάρχουν και κάλεσε τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ να συμμετάσχει στο διάλογο.
«Η τοπική κοινωνία- τόνισε- πρέπει να αποφασίσει ,αλλά μην ξεχνάτε ότι έχει τεράστια σημασία το Αλιβέρι και το ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας, γιατί στο Νότο έχουμε έλλειμμα και είναι βασικό η χώρα μας να διαθέτει μονάδες και μία σχετική ενεργειακή αυτονομία, που σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα αποθήκευσης του καυσίμου. Είναι απαραίτητο να γίνει ουσιαστικός, ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος, γιατί πρέπει να σκεφτούμε και την ανάπτυξη της χώρας και τις ευπαθέστερες ομάδες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν 2 εκ. Έλληνες που ζούνε κάτω από τα όρια της φτώχειας και χιλιάδες ακόμα που πολεμάνε με την ανεργία και πρέπει να έχουμε τη συνολική εικόνα υπόψη μας»
Η ΝΔ υπογράμμισε ο κ. Κεδίκογλου υποστηρίζει μια ισχυρή ΔΕΗ με κατοχυρωμένη τη μετοχική πλειοψηφία του ελληνικού Δημοσίου και κεντρικό ρόλο στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Μια ισχυρή ΔΕΗ όμως δε σημαίνει μόνο να διατηρήσει το δημόσιο το 51% , πρέπει να έχει και τα μέσα για να αποδώσει αυτά που περιμένει η ελληνική κοινωνία. Γιατί από την ενέργεια εξαρτάται η ανάπτυξη και από την ανάπτυξη εξαρτάται η καταπολέμηση της ανεργίας.