Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ελάχιστη μηνιαία δόση 150 ευρώ
Προθεσμία μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου
για τα ληξιπρόθεσμα χρέη
προς το Δημόσιο

Μέχρι την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου έχουν περιθώριο οι οφιελέτες του Δημοσίου να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε, την Τετάρτη, με εγκύκλιό του αναλυτικές οδηγίες σε όλες τις Εφορίες για τη ρύθμιση, ενόψει της λήξης της προθεσμίας.
Στη ρύθμιση υπάγονται όσοι έχουν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008, οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης, οφειλές που έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή σε άλλη ρύθμιση, οφειλές προσώπων που ευθύνονται μαζί με τον πρωτοφειλέτη για την καταβολή τους, καθώς και οι κληρονόμοι αποβιωσάντων οφειλετών.
Οι οφειλέτες για να υπαχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι και την επόμενη Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου στη ΔΟΥ ή το τελωνείο που είναι βεβαιωμένες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με την υποβολή της αίτησης καταβάλλεται η πρώτη δόση της ρύθμισης ή της εφάπαξ πληρωμής.
Με την καταβολή της πρώτης δόσης δίνεται και προκαταβολή το 5% της συνολικής οφειλής.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται έως 24 μηνιαίες δόσεις.
Στη ρύθμιση εμπίπτουν
και τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, τα οποία ως κύρια οφειλή δεν υπάγονται στη μείωση του 50% με την εφάπαξ καταβολή. Απαλλάσσονται μόνο μερικά ή ολικά ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, από τις προσαυξήσεις της εκπρόθεσμης καταβολής τους.
Ως προς τη φορολογία εισοδήματος, στη μείωση του 50% δεν υπάγονται τα βεβαιωμένα αυτοτελή πρόστιμα που δεν αφορούν κύρια οφειλή, από την οποία δεν προκύπτει ποσό για καταβολή.
Ως προς το ΦΠΑ, στην απαλλαγή του 50% περιλαμβάνονται οι πρόσθετοι φόροι που έχουν βεβαιωθεί με βάση τις διατάξεις του ν. 2523/1997 ή με προϊσχύουσες διατάξεις. Δεν περιλαμβάνονται πρόστιμα που αποτελούν κύρια οφειλή.
Στη ρύθμιση εμπίπτουν και οι οφειλές από ειδικές φορολογίες (τέλη χαρτοσήμου, τέλη κυκλοφορίας και λοιπά τέλη και εισφορές προς το Δημόσιο).
Εάν κάποιος οφειλέτης επιθυμεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, απολαμβάνει μεγαλύτερης έκπτωσης.