Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Κανόνες για «ορεινό»,
«νησιωτικό», «βιολογικό»

Την υιοθέτηση αυστηρών κοινοτικών κανόνων για τη χρήση των ενδείξεων «ορεινό», «νησιωτικό» και «βιολογικό» στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, ζήτησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιάννης Γκλαβάκης κατά τη συζήτηση στη Επιτροπή Γεωργίας του ευρωκοινοβουλίου της έκθεσης για τα πρότυπα, τα συστήματα ποιότητας και τις προϋποθέσεις διάθεσης στην αγορά αγροτικών προϊόντων.
Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Γκλαβάκη:
• Η χρήση των όρων
«ορεινό» και «νησιωτικό» θα πρέπει να συνοδεύεται και από την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του προϊόντος.
• Θα πρέπει να βελτιωθούν τα υφιστάμενα κοινοτικά σήματα ποιότητας, για την αποτροπή δημιουργίας νέων, συμπληρωματικών που θα συνυπάρχουν με τα υφιστάμενα εθνικά και περιφερειακά.
• Να κατοχυρωθεί η διεθνής προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ, ώστε να αποφευχθεί από τις τρίτες εκτός Κοινότητας χώρες ο συστηματικός σφετερισμός ορισμένων ονομασιών, όπως για παράδειγμα στο τυρί φέτα.
Όσον αφορά στα βιολογικά προϊόντα, ο κ. Γκλαβάκης ζήτησε:
• Την εναρμόνιση της κοινοτικής νομοθεσίας αναφορικά με τα ανώτατα όρια ανίχνευσης απαγορευμένων φυτοπροστατευτικών ουσιών στα προϊόντα βιολογικής γεωργίας.
• Την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης των εισαγόμενων από τρίτες εκτός Κοινότητας χώρες νωπών και μεταποιημένων βιολογικών προϊόντων, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείται το κοινοτικό λογότυπο για τα βιολογικά προϊόντα.