Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

ENAE-ΟΜΙΛΙΑ ΨΩΜΙΑΔΗ

Το Συνέδριο άνοιξε με ομιλία
του Νομάρχη Θεσσαλονίκη κ. Παν. Ψωμιάδη
ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων
«Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας κατάντησε αρχαία τραγωδία. Αρκετά χαϊδέψαμε την κεντρική εξουσία! Δεν μπορεί να συνεχίζουμε άλλο να είμαστε το αποπαίδι της Αυτοδιοίκησης, όταν η ανταπόκριση της κεντρικής διοίκησης στα αιτήματα των Νομαρχιών είναι μηδενική
Ο Νομάρχης παρατήρησε το θετικό βήμα της αύξησης των εσόδων των Νομαρχιών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, που όμως δεν θεραπεύουν το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα των Νομαρχιών. «Δεν είναι δυνατό να ζητιανεύουμε διαρκώς. Δεν μπορεί να μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη, όταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν έχει αρμοδιότητες, δεν έχει χρήματα, δεν έχει έμψυχο δυναμικό. Φτάσαμε σε οριακό σημείο», υπογράμμισε ο κ. Ψωμιάδης. «Μας προσέθεσαν νέους επαρχιακούς δρόμους για συντήρηση, χωρίς να μας δώσουν κονδύλια. Η έκδοση των νέων αδειών οδήγησης αφαιρείται πλέον από τις αρμοδιότητες των Νομαρχιών και ανατίθεται στη Διεύθυνση Διαβατηρίων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Αφαιρούνται διαρκώς έσοδα από τις Νομαρχίες».
«Ο έλεγχος των αυθαίρετων, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η προστασία του περιβάλλοντος, κατάντησαν να μένουν στα χαρτιά και στις εξαγγελίες, αφού δεν υπάρχει προσωπικό», εξήγησε ο Νομάρχης και τόνισε για μια ακόμη φορά τις τεράστιες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και τις χαμηλές αποδοχές των νομαρχιακών υπαλλήλων, ζητώντας «να δοθεί εδώ και τώρα το επίδομα των 550€ σε όλους τους Νομαρχιακούς υπαλλήλους, όπως δόθηκε στους υπαλλήλους της Περιφέρειας».
Ο Νομάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, επισημαίνοντας τα σοβαρά οικονομοτεχνικά προβλήματα του χώρου. «Ο έλεγχος από τα εντελλόμενα κατάντησε γάγγραινα. Το θέμα με τα σχολικά λεωφορεία χρονίζει. Σύμφωνα με το νόμο, εμείς υπογράφουμε για την μεταφορά των μαθητών, όμως πληρώνει το κράτος. Όταν το κράτος δεν πληρώνει? την πληρώνουμε εμείς χωρίς να έχουμε καμία ευθύνη. Είναι αδιανόητο μετά τον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων μας, να υπάρχει κίνδυνος οικονομικών καταλογισμών σε βάρος μας, σε βάρος ακόμη και της προσωπικής μας περιουσίας».
«Το ναυάγιο της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι ντροπή και φτάσαμε σε ναυάγιο, γιατί πέρα από ένα μπούσουλα του κ. Ευμοιρίδη, κανένας δεν κατέθεσε κάτι συγκεκριμένο και αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε βούληση», παρατήρησε ο Νομάρχης και ζήτησε από τους ομολόγους του να δώσουν ενωμένοι τη μάχη για την αναβάθμιση των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. «Εμείς στη Θεσσαλονίκη, αν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά από πλευράς πολιτείας, θα τραβήξουμε το δικό μας δρόμο, έστω και αν μείνουμε μόνοι μας», κατέληξε ο κ. Ψωμιάδης.