Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ -ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΣ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το τελευταίο διάστημα έχω αναπτύξει με σαφήνεια τους άξονες του σχεδίου μας για την μεγάλη οικονομική κρίση:
- Ανάπτυξη, για να στηρίξουμε την απασχόληση.
- Δημοσιονομική προσαρμογή, για να δυναμώσουμε την αξιοπιστία της Οικονομίας μας.
- Στήριξη στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Αναφέρω για μια ακόμα φορά τις βασικές δράσεις του Σχεδίου, αλλά και το διαρκή εμπλουτισμό του. Κινηθήκαμε από τους πρώτους στην Ευρώπη. Με τις εγγυήσεις για τις καταθέσεις. Με τα μέτρα για τους δανειολήπτες. Με το πλαίσιο για τη ρευστότητα της Οικονομίας. Αναπτύξαμε συγκροτημένες πολιτικές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον τουρισμό, τους αγρότες που υπέστησαν ζημιές. Όταν χρειάστηκαν βελτιώσεις, δεν διστάσαμε να προχωρήσουμε.
Το αποδείξαμε επαναφέροντας το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
- Με τη νέα ρύθμιση για το ΕΤΑΚ.
- Με τα μέτρα περιορισμού των δημόσιων δαπανών.
- Με τις διαρθρωτικές αλλαγές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
- Με τις δράσεις για τη θωράκιση της απασχόλησης και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.
Έχουμε σχέδιο και το εφαρμόζουμε. Το εμπλουτίζουμε ανάλογα με τις εξελίξεις. Ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Και αυτό θέλω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να το υπογραμμίσω για μια ακόμα φορά: Τα δεδομένα, σ’ ολόκληρο τον κόσμο, αλλάζουν από μήνα σε μήνα, από μέρα σε μέρα. Διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί αναθεωρούν συνεχώς τις εκτιμήσεις τους προς το δυσμενέστερο. Κυβερνήσεις μεγάλων χωρών -των Ην. Πολιτειών, της Μ. Βρετανίας, της Γερμανίας- αναπροσαρμόζουν διαρκώς τα σχέδιά τους. Προτού ολοκληρώσουν ένα πακέτο μέτρων αναγκάζονται να προετοιμάσουν το επόμενο. Έντεκα χώρες της Ε.Ε. έχουν, ήδη, υποβάλει αναθεωρημένα προγράμματα Ανάπτυξης και Σταθερότητας. Ανάμεσά τους και η χώρα μας. Αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Και σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Δεν τις βρήκαν πουθενά στον κόσμο. Ούτε κυβερνήσεις, ούτε αντιπολιτευόμενα κόμματα, ούτε ειδήμονες, ούτε τεχνοκράτες.
Το πιο σοβαρό: Μια τέτοιας έκτασης παγκόσμια θύελλα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν μια υπόθεση στατική. Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να είναι στατικό. Απαιτεί βεβαίως στέρεους άξονες, αλλά και ευελιξία προσαρμογής. Για βελτιώσεις και διορθώσεις εφόσον κρίνεται αναγκαίο.
Οφείλουμε, λοιπόν, να συνειδητοποιήσουμε ότι η κρίση δημιουργεί συνεχώς νέες και διαφορετικές ανάγκες. Επηρεάζονται σχεδόν όλοι οι τομείς. Όλες οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρές και οι μεσαίες. Επηρεάζεται η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Επηρεάζονται τα οικονομικά των πολιτών, αλλά και του Κράτους. Η πίεση στη χώρα μας -το ξέρουμε όλοι αυτό - γίνεται πιο έντονη εξαιτίας του υπέρογκου δημόσιου χρέους, για τους τόκους του οποίου καταβάλλουμε, σήμερα - το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά- όλα τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα περιθώρια επιλογών είναι ασφυκτικά. Οφείλουμε, λοιπόν, να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. Να έχουμε ισχυρά ανακλαστικά. Να τολμούμε τις αποφάσεις που χρειάζονται. Δεν αρνούμαστε εισηγήσεις για αναγκαίες προσαρμογές. Φτάνει να είναι ρεαλιστικές, πολιτικά και κοινωνικά υπεύθυνες. Το είπα, λοιπόν, και το επαναλαμβάνω:
Οφείλουμε να συμβάλουμε όλες οι πολιτικές, όλες οι επιχειρηματικές, όλες οι κοινωνικές δυνάμεις.
- Πρώτ’ απ’ όλα αναφέρομαι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα:
Οφείλει να αξιοποιήσει το πλαίσιο για τη ρευστότητα της Οικονομίας έτσι ώστε να μειωθούν τα επιτόκια και να συνεχιστεί η πιστωτική επέκταση. Ο έλεγχος σ’ ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις των Τραπεζών θα είναι αυστηρός.
- Αναφέρομαι στις επιχειρήσεις: Μπορούν να αξιοποιήσουν τα προγράμματα που εφαρμόζουμε, για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα και το προσωπικό τους. Παραβίαση της νομιμότητας σε βάρος των εργαζόμενων δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή.
- Αναφέρομαι στα συνδικάτα: Έχουν υποχρέωση να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Να επικεντρώσουν τις δράσεις τους στα σημερινά, τα πραγματικά προβλήματα των εργαζόμενων. Να αποφεύγουν, μορφές, τρόπους κινητοποιήσεων που αποβαίνουν σε βάρος της Κοινωνίας.
- Αναφέρομαι στους δημόσιους υπαλλήλους: Οφείλουν να εξυπηρετούν, όσο ποτέ στο παρελθόν, όλους τους πολίτες. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς καθυστερήσεις. Με πλήρη διαφάνεια.
- Αναφέρομαι σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Τόπου. Οφείλουμε να ακολουθούμε πολιτικές υπευθυνότητας. Να μπει τέλος στις πρακτικές που αποδυναμώνουν τις αντοχές της Οικονομίας. Να μην πυροδοτούνται καταστάσεις που συνεπάγονται τεράστιο κόστος για όλους. Θυμίζω το πρόσφατο κλείσιμο των δρόμων και τη στάση πολιτικών δυνάμεων. Θυμίζω, προπάντων, τα γεγονότα του Δεκέμβρη και τη σιωπή πολιτικών δυνάμεων απέναντι στους βανδαλισμούς, τις καταστροφές, την αναταραχή, που κακοποιούσε την εικόνα της Πατρίδας μας. Θυμίζω την υποκίνηση μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων. Την ενθάρρυνση κινητοποιήσεων που δημιουργούν προβλήματα σ΄ ολόκληρη την Κοινωνία. Την πλειοδοσία ανέφικτων υποσχέσεων. Την ακατάσχετη παροχολογία. Το μονότονο «όχι σε όλα».
Δεν ζητώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από την Αντιπολίτευση να επικροτεί την Κυβέρνηση. Δεν ζητώ να συμφωνούμε σε όλα. Δεν νοείται, όμως, να είμαστε σε διαρκή αντιπαράθεση για μια κρίση που μαστίζει ολόκληρο τον κόσμο. Το «όχι σε όλα» ήταν πάντα μια λάθος νοοτροπία. Σίγουρα όμως δεν χωρά στις σημερινές κρίσιμες περιστάσεις. Δεν ταιριάζει σε εθνικές υποθέσεις. Και σήμερα η Οικονομία είναι εθνική υπόθεση.
Θεωρώ αναγκαία την αυτοσυγκράτηση όλων των επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων. Θεωρώ αναγκαία τη συνεργασία, επικροτούμε μάλιστα τις σχετικές πρωτοβουλίες εργοδοτικών και συνδικαλιστικών ενώσεων για την προστασία της εργασίας. Θεωρώ αναγκαίο να βάλουμε τέλος στην προσχηματική διαφωνία. Να αποφεύγουμε πολωτικές και διχαστικές αντιπαραθέσεις, που μεταφέρονται στην Κοινωνία και προκαλούν όλους τους πολίτες. Θεωρώ αναγκαίο να συνεννοούμαστε τουλάχιστον στα βασικά. Τουλάχιστον σε υποθέσεις εθνικής σημασίας. Όπως είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης. Θεωρώ ότι είναι κοινή και αυτονόητη υποχρέωση. Και για το σκοπό αυτό θα ζητήσω αμέσως μετά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Θα επιδιώξω και με αυτόν τον τρόπο συζήτηση ουσίας για όλα τα μεγάλα ζητήματα αυτής της κρίσιμης περιόδου.