Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΝΑΕ ΔΗΜ. ΔΡΑΚΟΥ

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας
του Προέδρου της ΕΝΑΕ
«Αγαπητοί/ές συνάδελφοι, σύνεδροι
Σας καλωσορίζω στο 13ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΝΑΕ).
Σας καλωσορίζω στη Μακεδονία μας, στη Θεσσαλονίκη μας, που βρίσκονται πάντα στην πρωτοπορία των αγώνων του Λαού μας κι ενσαρκώνουν τα οράματα και τις ελπίδες του για ανάπτυξη, ευημερία, προοπτική.
Είμαστε βέβαιοι ότι τούτος ο ιστορικός τόπος, θα εμπνεύσει το Συνέδριό μας, οδηγώντας το σε αποφάσεις κύρους και επιτυχίας.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ), όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, υπήρξε και παρέμεινε ο μεγάλος σύμμαχος των ανθρώπων της περιφέρειας και του καθημερινού μόχθου. Ανταποκρίθηκε και ανταποκρίνεται ταχύτατα και αποτελεσματικά στα αιτήματα και τα προβλήματα των πολιτών. Παρά τις ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, στελέχη και πόρους, παρά τον όγκο αρμοδιοτήτων και διαδικασιών σε όλους τους τομείς, κατάφερε να γίνει αποδεκτή, φιλική και αναγκαία, στον πολίτη. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση: - Κατασκευάζει ταχύτερα και ποιοτικότερα τα έργα και δημιουργεί τις υποδομές. Τα μελετά, τα επιβλέπει , τα συντηρεί γιατί γνωρίζει καλύτερα τον τόπο και τις ιδιαιτερότητές του και γιατί ελέγχεται άμεσα και καθημερινά απ’ την κοινωνία των πολιτών.
- Ως πλησιέστερη οργανωτική δομή και αρχή, προς τον πολίτη. :
- Προσφέρει ανεκτίμητο έργο προγραμματικό αναπτυξιακό, παραγωγικό, κοινωνικό.
- Κρίνεται αδιαλείπτως και καθημερινά για την ποιότητα του έργου της, την αποτελεσματικότητά της, την γενικότερη δράση της, από τους ίδιους τους αποδέκτες του έργου.
Όλα αυτά μα κυρίως
- Η ταχεία, υπεύθυνη, δραστική παρουσία μας σε ζητήματα εκτάκτων γεγονότων και φυσικών καταστροφών παρά το ασθενές θεσμικό πλαίσιο, αποδεικνύει και στους πλέον δύσπιστους ότι είναι ανάγκη να προσεγγίσουμε με άλλη με Αυτοδιοικητική Φιλοσοφία τα πράγματα της Ελληνικής Περιφέρειας.!
- Πιστεύουμε λοιπόν ακράδαντα, ότι ήρθε η ώρα για περιφερειακούς αυτοδιοικητικούς θεσμούς, ισχυρούς. Με κύρος και αξιοπιστία.
Το επιζητούν οι πολίτες. Οι συνθήκες είναι ώριμες, τα προβλήματα της περιφέρειας απαιτούν λύσεις. Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Στα Συνέδρια των τελευταίων ετών με συστηματική, ΕΝΩΤΙΚΗ, πολιτική δουλειά, αναδείξαμε τα μεγάλα προβλήματα της περιφερειακής οργάνωσης της χώρας, της περιφερειακής δημοκρατίας, της Αυτοδιοίκησης.
Καταλήξαμε σε ιστορικές θέσεις και αποφάσεις ευρείας αποδοχής.
Καταδείξαμε την ανάγκη για τομές.
Ψηφίσαμε την Διοικητική μεταρρύθμιση και συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένες αρχές βάσει των οποίων θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του κορυφαίου για τον εκσυγχρονισμό της Πατρίδας μας έργου.
Κυρίαρχες και αδιαπραγμάτευτες θέσεις μας στην συγκροτημένη πρόταση που καταθέσαμε στην Κυβέρνηση, είναι:
- Η θεσμική θωράκιση και ενίσχυση του Νέου Θεσμού της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης. της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
- Η εξασφάλιση άρτιας και πλήρου ς στελεχιακής υποστήριξης.
- Η αποτελεσματική και πλατειά δημοκρατική-συμμετοχική πολιτική λειτουργία.
- και πάνω απ’ όλα, η οικονομική αυτοδυναμία του θεσμού, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει μέσα από μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση. Ειδικά, για το θέμα αυτό μάλιστα, καταθέσαμε, εμπεριστατωμένη επιστημονική πρόταση που πονήσαμε με την συνδρομή του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ).
Η παγκόσμια οικονομική κρίση που πλήττει ήδη και την χώρα μας είναι πρωτοφανής σε εύρος, απροσδιόριστη σε ένταση, ρευστή και εξελισσόμενη.
Ασφαλώς, δημιουργεί νέα δεδομένα προσέγγισης και υλοποίησης και αυτού του ζητήματος. Δεδομένα, που θα ήταν σκέτη αφροσύνη να αγνοηθούν ή ακόμη και ελάχιστα να υποτιμηθούν. Αλλά και από την άλλη πλευρά θα ήταν επίσης μέγιστη αφροσύνη να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί η συγκυρία ως ευκαιρία ΜΑΤΑΙΩΣΗΣ του σχεδίου της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συναισθανόμαστε το διαχρονικό ιστορικό μας χρέος απέναντι στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και στον τόπο.
Η ευθύνη μας, μας προστάζει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων με ξεκάθαρη πολιτική Αυτοδιοικητική στάση χωρίς προχειρότητες και λαϊκισμούς, ισοπεδωτικές εκπτώσεις ή παλικαρισμούς πλειοδοσίας!
Η στιγμή και η ευθύνη επιβάλλουν:
- Δυναμισμό αλλά και σωφροσύνη
- Καθαρότητα θέσεων και Ενωτικό κλίμα.
Σε αυτό το ενωτικό κλίμα ΧΤΙΣΑΜΕ το Αυτοδιοικητικό μας όνειρο
Γκρεμίσαμε τα τείχη μας
υπερβήκαμε τις διαχωριστικές γραμμές
Απλώσαμε το όνειρό μας σ’ όλη την Ελλάδα
Κι οφείλουμε να το οδηγήσουμε στην ΙΘΑΚΗ του.
ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ, λοιπόν, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΜΑΣ, ΞΕΚΑΘΑΡΑ προς όλες τις κατευθύνσεις ότι:
Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΕΝ ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ!!
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω !
Είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση να μελετήσουμε, να αξιολογήσουμε και να ενσωματώσουμε στις προτάσεις μας, τα νέα δεδομένα. Περιμένουμε, όμως, το συντομότερο δυνατό να πάρουμε απ’ την Κυβέρ νηση το πράσινο φως της εκκίνησης αυτών των νέων διαδικασιών για την τελική προσπάθεια, που απαιτεί το μέγα αυτό ζήτημα!
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το είπαμε και προηγουμένως: οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι ήδη εμφανείς στην κοινωνία μας. Επηρεάζουν τις οικονομικές σχέσεις της χώρας μας και αγγίζουν το εισόδημα του πολίτη.
Ναι, το αντιλαμβανόμαστε, είμαστε από ότι φαίνεται ακόμη στην αρχή ήρθαν τα πρωτοβρόχια, η καταιγίδα αναμένεται.
Κι εδώ, σε αυτή τη δύσκολη αλλά συγχρόνως και μεταβατική περίοδο [προσωπικά πιστεύω και εποχή προκλήσεων και ευκαιριών], λέμε ότι οι ΝΑ μπορούν να έχουν και πρέπει να αποκτήσουν το ρόλο που δικαιωματικά τους ανήκει: ένα ρόλο ενεργό, ουσιαστικό και αποτελεσματικό. Ένα ρόλο στην πιστότερη, ταχύτερη, αποτελεσματικότερη εφαρμογή των εκπονουμένων προγραμμάτων στήριξης.
Μπορούν να σταθούν δίπλα στον πολίτη και τα προβλήματά του. Μπορούν να υλοποιήσουν προγράμματα παραγωγής και ανάπτυξης, προγράμματα κοινωνικής και οικονομικής στήριξης ανέργων και κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων.
Και είμαστε έτοιμοι, για πολλά από τα ευρωπαϊκά και κυβερνητικά προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής που χρειάζονται διάχυση στην κοινωνία, να πάρουμε πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των σχεδίων εφαρμογής τους. Φυσικά, σε συνεννόηση και συνεργασία με Κυβέρνηση, Υπουργεία, υπερκείμενες Αρχές.
Οι ΝΑ έχουν αποδείξει ότι μπορούν να βρεθούν μπροστά και στις δυσμενείς συγκυρίες, να εμπνεύσουν την ελπίδα και να δώσουν μια νότα αισιοδοξίας.
Επιβεβαιώθηκε περίτρανα άλλωστε στις έκτακτες ανάγκες και στις φυσικές καταστροφές. Τότε βρεθήκαμε κοντά στους αγρότες και στους κατοίκους της υπαίθρου. Έτσι και σήμερα, σε αυτή την κρίση, μπορούμε να σταθούμε δίπλα στον πολίτη, στη γυναίκα, στον άνεργο, στο νέο άνθρωπο, στον καταναλωτή, στον μικρομεσαίο επιχειρηματία, στην αγροτιά μας.
Γιατί βρισκόμαστε και πάντα βρισκόμασταν στην ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ της μάχης για βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών, ακόμη και χωρίς βοήθεια, αρκετές φορές, από τα μετόπισθεν , δηλαδή από την κεντρική εξουσία.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Παρ’ όλα τα μεγάλα προβλήματα που έχουν οι Ν.Α., κανείς μας δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι, τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, έγιναν σημαντικά βήματα επίλυσης κάποιων από τα σημαντικότερα και χρονίζοντα αιτήματά μας.
Και πρέπει να αναγνωρίσουμε σε αυτή την κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον Υπουργό Εσωτερικών ότι έχουν την αληθινή διάθεση να βοηθήσουν την Αυτοδιοίκηση να αναλάβει το ρόλο που της αξίζει. Την έχουν βοηθήσει εμπράκτως να πάει πιο μπροστά.
Όμως, όσο σημαντικά κι αν είναι τα βήματα που έγιναν ως σήμερα, δεν αρκούν.
Προτεραιότητα τώρα σε αυτό το Συνέδριο έχουν πλέον και τα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη. Και για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα επείγοντα προβλήματα των πολιτών πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψη από την Πολιτεία και τα προβλήματα των ΝΑ που παραμένουν άλυτα. Τι κάναμε από την πλευρά μας;
Α) Αγωνιστήκαμε όλοι μαζί και συνεργαστήκαμε άψογα με τον Υπουργό Εσωτερικών και τους υπηρεσιακούς του παράγοντες και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό προκειμένου να διαμορφώσουμε το κείμενο των διατάξεων του νέου Κώδικα της ΝΑ, που όμως, προσπαθεί ακόμη να βρει το δρόμο του προς τη Βουλή.
Έχει περάσει ένας χρόνος από το 12ο Τακτικό Συνέδριό μας στη Δράμα, οπότε και εγκρίναμε και παραδώσαμε την ολοκληρωμένη πρότασή μας στην Κυβέρνηση. Εντούτοις ακόμη περιμένουμε την ψήφιση αυτού του απαραίτητου θεσμικού νομοθετήματος .
Β) Ήδη μιλήσαμε για την Διοικητική μεταρρύθμιση. Ήδη μιλήσαμε για την ανάγκη η Διοικητική Μεταρρύθμιση να δρομολογηθεί μέσω μιας εξίσου γενναίας προσπάθειας Φορολογικής και Δημοσιονομικής Μεταρρύθμισης.
Είναι αυτονόητο, ότι για να μπορέσει ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης να ανταποκριθεί επαρκώς στις ευθύνες και τις αρμοδιότητές του, οφείλουμε να του διασφαλίσουμε την περίφημη οικονομική αυτοδυναμία του, όπως και ο καταστατικός χάρτης της χώρας επιτάσσει.
Μέχρι όμως να ωριμάσουν οι συνθήκες επίτευξης της υλοποίηση ς του παραπάνω στόχου, τα οικονομικά προβλήματα της ΝΑ παραμένουν ανοικτά και αποζητούν εναγωνίως επίλυση.
Είναι πανθομολογούμενη αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια με την αποφασιστική στάση τούτης της κυβέρνησης και την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργού Εσωτερικών οι οικονομικοί πόροι της ΝΑ πενταπλασιάστηκαν τουλάχιστον και απαλλαχτήκαμε από το άχθος, των προνοιακών επιδομάτων .
Όμως έχουμε πει άπειρες φορές, σε όλους τους τόνους, προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα, παρά τη σημαντική αλλά και αναγκαία αύξησή τους από το 2005, είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς. Αυτή η ανεπάρκεια των πόρων ευθύνεται κατά τη γνώμη μας, σε πολύ μεγάλο βαθμό, για τη διαιώνιση των παθογενειών για τις οποίες συχνά μας κατηγορούν. Για αυτό?.. φίλες και φίλοι..
Από το συνέδριο αυτό, ξεκινάμε ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ! ! ! !
Με σκοπό να φτάσουμε όλοι μαζί, θριαμβευτές, στη γραμμή του τερματισμού, να κόψουμε την κορδέλα της τελικής δικαίωσης όχι για μας -, για την ελληνική Περιφέρεια, αλλά και για την Αυτοδιοίκηση, που πολλές φορές βρίσκεται στη γωνία. Που όμως πρέπει να πάψει να είναι στη γωνία. Και θα πάψει να είναι στο περιθώριο, με τους δικούς μας αγώνες.
Έχοντας κάνει ό, τι μπορούσαμε για να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις που εγκρίθηκαν στο 12ο Τακτικό Συνέδριό μας στη Δράμα, πρώτα πρώτα, επειγόντως, διεκδικούμε:
1. Μεταφορά μαθητών
Αγαπητοί συνάδελφοι, οι μαθητές πρέπει να μεταφέρονται. Αλλά για τη μεταφορά τους απαιτούνται πόροι οι οποίοι εγκαίρως θα κατατίθενται προς πληρωμήν των δικαιούχων μεταφορέων.
Αυτή τη στιγμή το Δημόσιο οφείλει για τη μεταφορά μαθητών 110 εκ. ευρώ για την προηγούμενη σχολική περίοδο και άλλα 170 περίπου εκ. ευρώ για τη φετινή περίοδο μέχρι τέλος Ιουνίου, δηλαδή συνολικά το ποσό των 280 εκ. ευρώ.
Και επειδή πολλές έχουν αφεθεί αιχμές για τον τρόπο άσκησης από τις Ν.Α. αυτής της ευθύνης. Έχουμε πολλές φορές τοποθετηθεί ότι συζητούμε το θέμα αυτό α πό μηδενικής βάσεως.
2. Το οδικό δίκτυο
εθνικό και επαρχιακό αρμοδιότητάς μας περιμένει ακόμα δυστυχώς. διακαώς για την επισκευή και συντήρησή του τα υπεσχημένα. Δηλαδή 120 εκ. κατ’ έτος, αρχομένης της χρηματοδότησης από το 2008 με προκαταβολή που και αυτή δεν εδόθη.
Θεωρούμε ότι παρά τις αναμφισβήτητες οικονομικές δυσκολίες για πολλούς λόγους το θέμα πρέπει να λυθεί τελεσίδικα και άμεσα.
α. Διότι η πολιτεία οφείλει να τιμά το λόγο της, και
β. διότι η ασφάλεια και η δυνατότητα μετακίνησης πολιτών και αγαθών, είναι θέματα υψίστης οικονομικής και κοινωνικής προτεραιότητας !!
3. Ζητούμε Αύξηση των εσόδων ως ποσοστού των εσόδων από τον ΦΠΑ, από 2% σε 4%.
4. Να αποδοθούν στις Νομαρχίες εξ ολοκλήρου (100%) όλα τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τις υπηρεσίες τους. Να σταματήσει η παρακράτηση 10% από τις ΔΟΥ και να ξεκινήσει online σύνδεση του TAXIS με τις Δ/νσεις Οικονομικών, για οικονομικά θέματα που αφορούν τις ΝΑ.
5. Να επανέλθουν οι πόροι :
- Του 10% του τέλους μεταβίβασης ακινήτων
- Του 4,5% επί των τελών ταξινόμησης στα επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα
- Του συνόλου των αποδιδόμενων στο Δημόσιο τελών διενέργειας Τεχνικών Ελέγχων Οχημάτων. 6. Προχωρούμε στην ΕΝΑΕ τη σύσταση Επιτροπής Εκτίμησης και Κατανομής Πόρων στα πλαίσια της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία θα συμμετέχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες. Η επιτροπή θα μελετά το αν επαρκούν οι πόροι σε σχέση με το κόστος άσκησης κάθε αρμοδιότητας και θα υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ τεκμηριωμένη έκθεση.
7. Επιδιώκουμε την θέσπιση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος με τίτλο ΕΝΝΕΑ (Ένταξη Νέων Νομαρχιακών Έργων Αυτοδιοίκησης). Τα έργα αυτά να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο πρόγραμμα δράσης για την περίοδο 2009 ? 2012 ακολουθώντας το πρότυπο των προγραμμάτων ΕΠΤΑ και ΘΗΣΕΑΣ της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
8. Να καθοριστούν ευέλικτες και αποτελεσματικές διαδικασίες δημοσιονομικού ελέγχου, χωρίς αγκυλώσεις γραφειοκρατικές και ευθυνοφοβικές. Για να ενισχυθεί ουσιαστικά η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια του θεσμού, τόσο σε ζητήματα εποπτείας, που σήμερα ασκείται από τους Γ.Γ. Περιφερειών, όσο και σε ζητήματα οικονομικού ελέγχου. Προτείνουμε λοιπόν, την σύσταση «Ανεξάρτητης Αρχής Εποπτείας Πράξεων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων» και μέχρι την θεσμοθέτησή της να οριοθετηθεί η σωστή λειτουργία των ΥΔΕ.
9. Οι υποστελεχωμένες και ελλιπώς εξοπλισμένες υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων αναμένουν ως «μάνα εξ ουρανού» την πλήρωση των επανειλημμένα υποσχεθέντων 1.500 θέσεων προσωπικού, οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί στο ανεπαρκές και αναποτελεσματικό ΑΣΕΠ. Διεκδικούμε την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πλήρωση των θέσεων αυτών.
Ακόμη, πρέπει να υπογραμμίσουμε τη δυστοκία των εγκρίσεων για κάλυψη των κενών θέσεων που προκύπτουν από τις συνταξιοδοτήσεις και τις μεταθέσεις/μετατάξεις. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι παραπάνω διαδικασίες χρειάζονται επειγόντως λίφτινγκ για να εξασφαλιστεί η ταχεία, αποτελεσματική και διαφανής αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με την πρόσληψη προσωπικού στις ΝΑ. Και ακόμη απαιτείται εξορθολογισμός του συστήματος αμοιβών και εξέλιξης του προσωπικού. Διότι είναι πράγματι απαράδεκτο, στην ίδια υπηρεσία, να υπάρχουν εργαζόμενοι - αμειβόμενοι και εξελισσόμενοι - πολλαπλών ταχυτήτων.
10. Να μην επικρέμεται ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τα κεφάλια των αιρετών της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης η διαδικασία των καταλογισμών. Επιζητούμε και επιδιώκουμε αυστηρότητα και ελέγχους τελεσίδικους στην ώρα τους και όχι ετεροχρονισμένη εξόντωση και προσβολή, συνταξιούχων ουσιαστικά της Αυτοδιοίκησης !
Είναι αδιανόητο κατά την άποψή μας, να αποφασίζεται από τα Νομαρχιακά Συμβούλια ένα έργο, να ακολουθούνται από εκεί και πέρα όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, να υλοποιείται το έργο, να εγκρίνονται οι δαπάνες πληρωμής στους δικαιούχους από τις Υπηρεσίες Δημο σιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) να κλείνει το έργο και να πληρώνεται ο ανάδοχος.
Στη συνέχεια όμως να έρχεται - μετά παρέλευση ετών μάλιστα - ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να καταλογίζει εις βάρος των αιρετών προσωπικές ποινικές και οικονομικές ευθύνες. Για όλα αυτά τα προβλήματα έχουμε καταθέσει προς τα αρμόδια Υπουργεία συγκεκριμένες, ολοκληρωμένες και βιώσιμες προτάσεις που αποζητούν την αποδοχή τους.
Γ) Προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε δυναμικά ενωμένοι, όλοι μαζί τα δύο τελευταία χρόνια για να ωθήσουμε προς επίλυση κάθε πρόβλημα που μας απασχολεί. Συγκροτούμε πλήρως αιτιολογημένες προτάσεις και επιζητούμε εποικοδομητικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, αποφεύγοντας τον στείρο αρνητισμό και την απόρριψη.
Δώσαμε και δίνουμε καθημερινά το αγωνιστικό παρόν και αντιστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια υποβιβασμού του θεσμικού ρόλου της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
Τελευταία παρατηρούμε, με ανησυχία και λύπη, την πάντα και διαχρονικά υποβόσκουσα και ελλοχεύουσα, τάση της κεντρικής εξουσίας να ξαναστήνει, συγκεντρωτικώ τω τρόπω, υπηρεσίες αρμοδιότητος της Αυτοδιοίκησης εις τις ελληνικές περιφέρειες. Μπορούμε να αναφέρουμε πολλά τέτοια παραδείγματα.
Καταγγείλαμε, λοιπόν, κάθε νομοθετική ρύθμιση που έρχεται σε αντίθεση με την Αρχή της Επικουρικότητας, με το τεκμήριο της αρμοδιότητας, με την Αρχή της Εγγύτητας. Κάθε νομοθετική ρύθμιση που διαστρεβλώνει το χαρακτήρα των τοπικών υποθέσεων, διαστρεβλώνει την συνταγματική επιταγή και ουσιαστικά καταργεί το ρόλο της Αυτοδιοίκησης.
Αντιδράσαμε και ΔΕΝ συναινέσαμε στη σύσταση των Τοπικών Κέντρων Γεωργικής Ανάπτυξης. Ζητήσαμε την απόσυρση των διατάξεων για τη συγκρότηση και τις αρμοδιότητες της Διϋπουργικής Επιτροπής Φορέων Γενικής Διακυβέρνησης, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
Επιπλέον ζητήσαμε πρόσφατα αντί της προωθούμενης ρύθμισης για σύσταση Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσ εων με προσωπικό και μέσα.
Διαμαρτυρόμαστε για την κατάργηση των αρμοδιοτήτων ελέγχου των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και την μεταφορά τους στον ΕΦΕΤ. Που θα προσθέσει γραφειοκρατία, υπερβολικό κόστος και μειωμένη αποτελεσματικότητα. Με την συνεργασία των ελεγκτικών μηχανισμών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και του ΕΦΕΤ τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα κατά την άποψή μας.
Με τις άοκνες προσπάθειες όλων μας κατορθώσαμε να πετύχουμε θετικά αποτελέσματα, όσον αφορά στην ενίσχυση της διαχειριστικής επάρκειας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ενόψει του ΕΣΠΑ, με τη σύσταση ομάδων έργου σε κάθε Νομαρχία, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην υλοποίηση έργων ποιότητας υψηλών απαιτήσεων που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Και ακόμα η σύσταση ήδη της «ΝΟΜΟΣ Α.Ε.», μετά από εργώδεις και συστηματικές προσπάθειές μας, μπορεί να παίξει το ρόλο τεχνικού συμβούλου και να προσφέρει επιστημονική υποστήριξη σε κάθε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που υλοποιείται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, εφ’όσον βέβαια η ίδια το επιθυμεί και το ζητήσει.
Με τη δημιουργία της «ΝΟΜΟΣ Α.Ε.», όπου η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου προέρχεται από την ΕΝΑΕ, ενισχύεται πραγματικά ο ρόλος της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, παρέχοντας τις ευκαιρίες της ενεργητικής συμμετοχής και ευθύνης στην πραγματοποίηση αναπτυξιακών έργων.
Το συνολικό κόστος των δύο αυτών δομών σε επίπεδο δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, κεντρικά και περιφερειακά, ανέρχεται σε 5 περίπου εκατομμύρια ευρώ, ποσό που καλύπτεται από την τεχνική βοήθεια του ΕΣΠΑ.
Ακόμη, με τη συμμετοχή μας στην υλοποίηση δράσεων εκπαίδευσης αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων, μέσω του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας Ψηφιακή Σύγκληση» συμβάλλουμε αποφασιστικά στην επιμόρφωση των στελεχών μας και των συναδέλφων για την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων τους. Τα προγράμματα αυτά είναι συνολικής δαπάνης 3 εκατομμυρίων ευρώ και αρχίζει άμεσα η εκτέλεσή τους.
Διεκδικούμε την εφαρμογή των δεσμεύσεων της κρατικής εξουσίας απέναντί μας για ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την ελληνική περιφέρεια, μέσα από ισχυρούς αυτοδιοικητικούς θεσμούς.
Η κεντρική εξουσία πρέπει να αρκεστεί στον σπουδαίο ρόλο της, του «κράτους-στρατηγείου» και να ευθύνεται για τον σχεδιασμό της κεντρικής πολιτικής.
Η εφαρμογή των περιφερειακών πολιτικών και όλες οι «τοπικές υποθέσεις» ανήκουν δικαιωματικά στην Αυτοδιοίκηση. Και αυτό πρέπει να τηρηθεί.
Έχουμε χρέος να κάνουμε, ενωμένοι, ό, τι περνάει από το χέρι μας για να πετύχουμε τους παραπάνω εθνικούς στόχους μας. Γιατί έχουμε αναλάβει την ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μας που μας ζητούν και αξιώνουν να παλέψουμε για να πετύχουμε επιτέλους την πολυπόθητη αποκέντρωση: μια αποκέντρωση που πολλοί τη διακηρύσσουμε, αλλά πόσοι από εμάς πραγματικά την προωθούν και την επιδιώκουν;
Μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος οφείλουμε να παραμείνουμε κοντά στον πολίτη. Μέσα από τις υφιστάμενες αυτοδιοικητικές δομές έχουμε χρέος να συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων που τον απασχολούν. Όσο επικρατούν δυσμενείς οικονομικές συνθήκες πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητάς του. Συνάδελφοι,
Οι πολίτες ασφαλώς ενδιαφέρονται για το τι και ποιος φταίει. Πάνω απ’ όλα, όμως, αξιώνουν την επίλυση των προβλημάτων τους.
Γι’ αυτό για εμάς αξίζει να αγωνιστούμε.
Να αγωνιστούμε αυτοδιοικητικά.
Αξίζει Να αγωνιστούμε ενωμένοι. Πέρα και πάνω από κομματικές επιδιώξεις. Πέρα και πάνω από προκαταλήψεις και αγκυλώσεις. Να σταθούμε δίπλα στον πολίτη. Να του δώσουμε ελπίδα για το μέλλον.
Η Αυτοδιοίκηση είναι η φωνή των πολιτών! Είμαστε η φωνή των πολιτών.
Βρισκόμαστε εδώ για να ανταποκριθούμε θετικά στις αγωνίες και τα προβλήματά τους, για να υποβάλουμε μια ελπιδοφόρα πρόταση για την επίλυσή τους.
Αυτό είναι το χρέος μας που πρέπει να υπηρετήσουμε εδώ, στη Θεσσαλονίκη.
Ελπίζουμε και περιμένουμε από τις το ποθετήσεις όλων και τη συζήτηση που θα διεξαχθεί, να αναδυθεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τους πολίτες και νέας προοπτικής του θεσμού.
Και είμαι βέβαιος ότι, αυτό το συνέδριο θα αναπτερώσει τις ελπίδες και θα αποτελέσει εφαλτήριο προόδου για την Περιφερειακή Ελλάδα, για την Αυτοδιοίκηση, για την πατρίδα μας.
Το κεντρικό μήνυμα όλων των Συνεδρίων μας, ήταν, ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΩΝΑ, ΕΛΠΙΔΑΣ και ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ !! Αυτό είναι το μήνυμά μας και σε αυτό συνέδριό !!»