Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

ΔΗΜΟΙ-ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

'Εντεκα δήμοι επιχειρούν
να λύσουν το κυκλοφοριακό

Τα κυκλοφοριακά προβλήματα θα προσπαθήσουν να λύσουν οι ένδεκα δήμοι Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Βόλου, Αγχιάλου, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Γρεβενών, Κατερίνης, Βέροιας και Λαμίας.
Οι παραπάνω δήμοι, που συμμετέχουν στη νεοσύστατη ψηφιακή κοινότητα, θα επιχειρήσουν να λύσουν το "μποτιλιάρισμα" μέσω του ενιαίου συστήματος διαχείρισης της κυκλοφορίας σε αστικό περιβάλλον, το οποίο έχει προταθεί για ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», με προϋπολογισμό 5.237.190 ευρώ.
Το ρόλο του διαχειριστή των συστημάτων διαχείρισης κυκλοφορίας, καλείται να αναλάβει ο δήμος Τρικκαίων, ο οποίος έχει ολοκληρώσει σειρά έργων πληροφορικής και «ευφυών μεταφορών», στα Τρίκαλα.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του συστήματος, προτείνεται η προμήθεια και εγκατάσταση μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας διαχείρισης κυκλοφορίας, σε ενιαίο κέντρο ελέγχου, το οποίο θα αποτελείται από εξοπλισμό και εφαρμογές και θα βρίσκεται στο δήμο Τρικκαίων.
Ο επιπρόσθετος εξοπλισμός, που θα προμηθευτεί ο κάθε δήμος, αφορά κατάλληλους αισθητήρες μέτρησης κυκλοφορίας, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε καίριους άξονες των ένδεκα πόλεων, με στόχο τη συνεχή συλλογή και συστηματική αποθήκευση δεδομένων κυκλοφορίας, καθώς και πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων για την ενημέρωση των οδηγών.