Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

ΖΑΓΟΡΙΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

"Ποιοτική εργασία
για όλους"


"Δεν μας βρίσκουν σύμφωνους πολιτικές ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων" δηλώνει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Λευτέρης Ζαγορίτης και προσθέτει ότι «κεντρική, σταθερή, αμετακίνητη επιδίωξή μας είναι η ποιοτική και πλήρης εργασία για όλους».
Ο κ. Ζαγορίτης δηλώνει ότι δεν υπάρχει ζήτημα ενότητας στη Ν.Δ και βάζει τέλος στην εσωστρέφεια λέγοντας με κατηγορηματικότητα ότι «διαφοροποιήσεις, προσωπικές στρατηγικές, υπερβολές και επιπόλαιες προσεγγίσεις δεν επιτρέπονται. Ναρκοθετούν τις κοινές μας προσπάθειες. Μόνο ζημιά κάνουν. Και δεν θα το επιτρέψουμε».


Η συνέντευξη του Λ. Ζαγορίτη στον Σπύρο Γκουτζάνη:
ΕΡ: Η οικονομική κρίση χτυπά και την πόρτα της χώρας μας. Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης;
ΑΠ: Ναι, και η εφαρμογή του βρίσκεται σε εξέλιξη. Και επικαιροποιείται ώστε να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις εξελίξεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δράσαμε, άλλωστε, άμεσα, πρώτοι ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους, παίρνοντας συγκεκριμένα μέτρα. Το σχέδιο μας κινείται σε τρεις άξονες-στόχους. Πρώτον, στη διατήρηση της ανάπτυξης, με αιχμή του δόρατος το πρόγραμμα για τη ρευστότητα της οικονομίας και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεύτερον, στη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και στη θωράκιση της απασχόλησης. Και τρίτον, στη δημοσιονομική εξυγίανση με δραστική μείωση της σπατάλης. Κάθε βήμα του σχεδίου μας για την προστασία της χώρας από τη διεθνή οικονομική κρίση έχει γνωστοποιηθεί και αναλυθεί. Βεβαίως, δεν λείπουν και τα αντίγραφα. Ο κ. Παπανδρέου στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία κατέθεσε ως «σχέδιο» του ΠΑΣΟΚ μια αντιγραφή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που η Κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει. Ανέδειξε το κενό του ΠΑΣΟΚ σε προτάσεις, θέσεις και πρόγραμμα. Ανέδειξε την αδυναμία τους να αρθρώσουν εναλλακτικό πολιτικό λόγο, αφού το κυβερνητικό σχέδιο με ή χωρίς παραλλαγές είναι μονόδρομος. Από την άλλη, ο μόνος τρόπος διαφοροποίησης τους είναι η ένταση και ο λαϊκισμός. Με τις φωνές και τα λόγια, όμως, τα προβλήματα δεν λύνονται. Χρειάζονται συγκεκριμένες λύσεις και υπευθυνότητα. Κάτι που μόνο η κυβέρνηση Καραμανλή διαθέτει και μπορεί να εγγυηθεί.
ΕΡ: Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατέθηκε η πρόταση να αντιμετωπισθεί η κρίση με περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και με συρρίκνωση των κλασσικών εργασιακών δικαιωμάτων. Εξετάζει η κυβέρνηση τις προτάσεις αυτές;
ΑΠ: Δεν μας βρίσκουν σύμφωνους τέτοιες πολιτικές. Κεντρική, σταθερή, αμετακίνητη επιδίωξή μας είναι η ποιοτική και πλήρης εργασία για όλους. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία των θέσεων εργασίας. Για μας οι εργαζόμενοι αποτελούν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Η πολιτική αυτή επιλογή μας, δικαιώνεται άλλωστε από το γεγονός ότι καταφέραμε τα τελευταία χρόνια και μειώσαμε την ανεργία από το αρνητικό ρεκόρ, το υψηλότερο από το 1974, του 11.3% που την παραλάβαμε από το ΠΑΣΟΚ, κατά 4% ποσοστιαίες μονάδες, ενώ πετύχαμε να βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Δημιουργώντας έτσι, ένα ανάχωμα απέναντι στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
ΕΡ: Πώς αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο να τεθεί η ελληνική οικονομία υπό κοινοτική επιτήρηση;
ΑΠ: Αυτή την περίοδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει με προσοχή τις εξελίξεις σε όλες της χώρες της Ένωσης. Η Ελλάδα είναι μια από τις πέντε χώρες της Ευρωζώνης που διατηρεί θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έχουμε βεβαίως, τις τελευταίες δεκαετίες υψηλό δημόσιο χρέος. Γνωρίζουμε καλύτερα απ’ όλους τι πρέπει να κάνουμε. Περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση δεν υπάρχουν. Ο αυτοπεριορισμός αυτές τις δύσκολες ώρες είναι επιβεβλημένος σ’ όλη την Ευρώπη. Η πολιτική μας παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στον έλεγχο και την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος. Ήδη έχουμε καταφέρει να έχουμε χαμηλότερο έλλειμμα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Μειωμένο, μάλιστα, κατά το ήμισυ από το 7.5% που μας το παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ. Βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. Έχουμε επιδείξει ισχυρά ανακλαστικά και ετοιμότητα και είμαστε σε κάθε περίπτωση προετοιμασμένοι για νέες παρεμβάσεις, βελτιώσεις, συμπληρώσεις και προσαρμογές ανάλογα με τις εξελίξεις.
ΕΡ: Παρά τον ανασχηματισμό και τα μέτρα που ανακοινώσατε οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είσαστε πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Έχετε χάσει οριστικά το προβάδισμα;
ΑΠ: Το ποιος έχει το προβάδισμα θα το διαπιστώσουν όλοι την ώρα των εκλογών. Όχι τώρα. Το πολιτικό σκηνικό έτσι και αλλιώς χαρακτηρίζεται από μεγάλη ρευστότητα. Όπως γνωρίζετε, μετά τον ανασχηματισμό η ψαλίδα κλείνει. Αυτή την ώρα, όμως, εκείνο που ενδιαφέρει εμάς αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία είναι με υπευθυνότητα, σκληρή δουλειά και αποτελεσματικότητα να αντιμετωπιστεί η κρίση αλλά και τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο. Να ενισχύσουμε ιδίως τους οικονομικά ασθενέστερους. Αυτή είναι η έννοιά μας. Και θα τα καταφέρουμε. Οι πολίτες εμπιστεύονται τον Κ. Καραμανλή. Είναι το σταθερό σημείο αναφοράς στο πολιτικό σύστημα. Και όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, ο Κ. Καραμανλής θα είναι ξανά πρωθυπουργός.
ΕΡ: Η πρότασή σας για αλλαγή εκλογικού νόμου πυροδότησε εκλογικά σενάρια που παραμένουν πάντα στην επικαιρότητα.
ΑΠ: Δεν υπήρξε πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αντίθετα. Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή του νόμου Παυλόπουλου διασφαλίζει την κυβερνητική σταθερότητα. Αυτό είναι κοινός τόπος. Διότι δίνει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα και υπηρετεί το στόχο της κυβερνητικής αυτοδυναμίας, κάτι που αποτελεί σταθερή, πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας και είναι καλό για τον τόπο. Αντίθετα, τα ανεύθυνα μικροπολιτικά παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν το 1989 σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που ταλαιπώρησαν τον τόπο. Τον ίδιο στόχο είχε το ΠΑΣΟΚ και με τον νόμο με τον οποίο έγιναν εκλογές το 2007. Να μην καταστεί δυνατή η αυτοδυναμία της Ν.Δ. Αυτά, όμως, δεν πέρασαν στον κόσμο. Άλλο, όμως νόμος και άλλο εκλογολογία. Η εκλογολογία είναι ζημιογόνα και για τον τόπο και για τους πολίτες και είναι ζήτημα υπευθυνότητας όλων μας να σταματήσει
ΕΡ: Σε τι οφείλεται τότε η ετοιμότητα του κομματικού μηχανισμού, αλλά και οι περιοδείες που ξεκινά ο πρόεδρος του κόμματος;
ΑΠ: Έχουμε σε λιγότερο από τέσσερις μήνες Ευρωεκλογές. Είναι απόλυτα φυσιολογική η προετοιμασία και η εκλογική ετοιμότητα του κόμματος. Αυτή την περίοδο δραστηριοποιούμεθα έντονα, προκειμένου να ενημερώσουμε τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό για τη δυνατότητα να ψηφίσουν στη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν και εργάζονται, αν το δηλώσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου. Προγραμματίζουμε δε και στο άμεσο μέλλον, δράσεις και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και στην ομογένεια για την ανάδειξη των θέσεων και του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στόχος μας είναι η πρωτιά και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε.
ΕΡ: Πιστεύετε ότι θα επιτευχθεί τελικά η απαραίτητη αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 προκειμένου να ψηφιστεί ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων;
ΑΠ: Ναι. Το πιστεύω και εύχομαι να ψηφιστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Με το σχέδιο νόμο που προωθούμε, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, θα μπορούν από το 2011 να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους. Ήταν δέσμευση του Κ. Καραμανλή και της Ν.Δ. Είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση για τους Αποδήμους. Είναι επιτακτικό να ψηφισθεί. Εμείς αποδεικνύουμε την ευαισθησία μας απέναντι στους Απόδημους συμπατριώτες μας. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να τοποθετηθεί υπεύθυνα. Να μην κρυφτεί πίσω από προφάσεις και δευτερεύουσας σημασία ζητήματα. Άλλες αναβολές δεν χωρούν. Είναι απλό.
ΕΡ: Ετέθη ακόμη και το ζήτημα της ηγεσίας στην περίπτωση που ηττηθεί η Ν.Δ. Υπάρχει πρόβλημα ενότητας στο κόμμα;
ΑΠ: Δεν υπάρχει ζήτημα ενότητας στη Ν.Δ. και βεβαίως δεν θα ηττηθούμε. Ξέρετε πολύ καλά ότι όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι ο Κ. Καραμανλής, ο πρωθυπουργός, είναι αυτή τη στιγμή η κορυφαία πολιτική προσωπικότητα στην Ελλάδα. Απέχει μακράν από όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους. Είναι ο νεότερος ηγέτης της Ν.Δ. μετά την μεταπολίτευση και ο μακροβιότερος. Ήδη έκλεισε 12 χρόνια στο τιμόνι της Ν.Δ. και από αυτά τα 5 ως πρωθυπουργός. Σημειώνοντας εξαιρετικά σημαντικές επιτυχίες. Και θα συνεχίσει ως πρωθυπουργός και μετά τις επόμενες εκλογές.
ΕΡ: Επίσης, έχει ανοίξει η συζήτηση για το αν οι βουλευτές τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση Βατοπεδίου πρέπει να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια.
ΑΠ: Έχουμε ήδη τοποθετηθεί. Αυτή την περίοδο, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας δεν είναι οι εθνικές εκλογές και τα ψηφοδέλτια. Είναι oι Ευρωεκλογές.
ΕΡ: Το τελευταίο διάστημα έχουμε πολλές -ενίοτε αντικρουόμενες- δηλώσεις και εκφράσεις δυσαρέσκειας. Σας ανησυχούν αυτά τα φαινόμενα εσωστρέφειας;
ΑΠ: Μόνο στο βαθμό που μας αποπροσανατολίζουν από το στόχο μας. Την αντιμετώπιση των συνεπειών της μεγάλης διεθνούς οικονομικής κρίσης. Αυτή την ώρα, οφείλουμε όλοι, με υπευθυνότητα να αφοσιωθούμε στη δουλειά μας. Πρέπει ο καθένας μας να επικεντρωθεί και να παράγει έργο στον τομέα ευθύνης του. Θα κριθούμε με τις πράξεις μας, όχι με τα λόγια. Διαφοροποιήσεις, προσωπικές στρατηγικές, υπερβολές και επιπόλαιες προσεγγίσεις δεν επιτρέπονται. Ναρκοθετούν τις κοινές μας προσπάθειες. Μόνο ζημιά κάνουν. Και δεν θα το επιτρέψουμε.