Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

FT: Πτώση 25% με 30%
στον ελληνικό τουρισμό

Μαύρα μαντάτα έρχονται για τον ελληνικό τουρισμό που αναμένεται να περάσει ένα ιδιαιτέρως δύσκολο καλοκαίρι.
Σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Financial Times κάνει λόγο για πτώση 25% με 30% στην τουριστική κίνηση, καθώς η ύφεση συνεχώς εντείνεται σε Γερμανία και Βρετανία, τις δύο βασικές πηγές τουριστών για τη χώρα.
Δεκάδες ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς -όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα- αποφάσισαν να μη λειτουργήσουν κατά την περίοδο του Πάσχα, οι οποίες σηματοδοτούν την έναρξη της θερινής περιόδου.
Μάλιστα οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν και άλλους περιορισμούς πέρα από την τουριστική κίνηση, καθώς οι τράπεζες μειώνουν το δανεισμό προς την τουριστική βιομηχανία παρά το κρατικό πακέτο ενίσχυσης ύψους 28 δισ. ευρώ που είχε στόχο τη στήριξη των ΜμΕ, όπως δήλωσε στους FT ο Νίκος Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Το άρθρο των FT επισημαίνει τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία αυτή η δραματική κάμψη της τουριστικής κίνησης, δεδομένου ότι ο κλάδος προσφέρει τις περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο εάν τα ξενοδοχεία παραμείνουν κλειστά τις περιόδους της άνοιξης και του φθινοπώρου.
Η κρίση δεν κάνει διακρίσεις, επισημαίνουν οι FT, καθώς και οι διοργανωτές διακοπών με σκάφη, κρουαζιέρων και εναλλακτικού τουρισμού προβλέπουν πτώση στις κρατήσεις, η οποία εκτιμάται στο 20% στις κρατήσεις και σταθερή εκτιμούν ότι θα παραμείνει η ροή των ακυρώσεων.