Τρίτη 14 Απριλίου 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Υπ.Οι.Ο.: Από Μ. Τρίτη τα 500 ευρώ
για τα στεγαστικά δάνεια
Ξεκινά από σήμερα, Μ. Τρίτη 14 Απριλίου 2009 η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης ύψους 500 ευρώ στους πολίτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο κύριας κατοικίας και πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου 3756/2009, σχετικά με την έκτακτη ενίσχυση δανειοληπτών.
Η έκτακτη ενίσχυση θα δοθεί για στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας που έχουν συναφθεί έως τις 5/3/2009 με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ή με Πιστωτικά Ιδρύματα τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι πάσης φύσεως συνταξιούχοι που είναι ή ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ κατά το τελευταίο τρίμηνο πριν από την κατάθεση της διάταξης αυτής στη Βουλή, δηλαδή από 5/12/2008 έως 5/3/2009, καθώς και οι άνεργοι που έχουν λάβει επίδομα από τον ΟΑΕΔ, σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο κατά το ίδιο διάστημα.
Η καταβολή της ενίσχυσης θα πραγματοποιείται από τα καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, με την υποβολή σχετικής αίτησης -υπεύθυνης δήλωσης, όπου θα αναφέρεται ότι το στεγαστικό δάνειο αφορά σε κύρια κατοικία και ότι ο δικαιούχος δεν έχει λάβει την ίδια παροχή από άλλη αιτία.
Η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση θα χορηγείται στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ και θα συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
- προκειμένου για τους συνταξιούχους, βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα καταβολής του ΕΚΑΣ, ή οποιοδήποτε άλλο ισοδύναμο αποδεικτικό έγγραφο, και βεβαίωση του Πιστωτικού Ιδρύματος ότι υφίσταται στεγαστικό δάνειο κύριας κατοικίας που έχει συναφθεί έως τις 5/3/2009.
- προκειμένου για τους άνεργους, βεβαίωση του ΟΑΕΔ και βεβαίωση του Πιστωτικού Ιδρύματος ότι υφίσταται στεγαστικό δάνειο κύριας κατοικίας που έχει συναφθεί έως τις 5/3/2009.
Η υποβολή των δικαιολογητικών πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Νόμου (31/3/2009), ενώ ο κάθε δικαιούχος λαμβάνει την ενίσχυση με μία μόνο ιδιότητα. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ, του επιδόματος πολυτέκνου και οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού χαρακτήρα.
Οι κ. Παπαθανασίου και Λέγκας δήλωσαν σχετικά: «Με την έκτακτη αυτή ενίσχυση, στηρίζουμε έμπρακτα έναν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων και ανέργων δανειοληπτών, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση εξαιτίας των επιπτώσεων της κρίσης. Είναι καθήκον και προτεραιότητά μας, στη δύσκολη αυτή στιγμή, να σταθούμε δίπλα στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας και προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατό περιθώριο».