Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Ο διαβήτης επηρεάζει

Ο διαβήτης επηρεάζει
την εγκεφαλική λειτουργία
Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που δεν έχουν ρυθμίσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους ενδεχομένως εμφανίζουν προβλήματα μνήμης και μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του βρετανικού ιδρύματος Diabetes UK.
Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 1.066 ασθενείς ηλικίας 60 έως 75 ετών.

Οι εθελοντές έκαναν επτά τεστ τα οποία αξιολογούσαν νοητικές ικανότητες, όπως τη μνήμη, τη λογική και τη συγκέντρωση. Από τους συμμετέχοντες, οι 113 που είχαν βιώσει σοβαρά επεισόδια υπογλυκαιμίας στο παρελθόν, είχαν μειωμένη επίδοση στα τεστ που εκτιμούσαν την γενικότερη πνευματική τους ικανότητα και το λεξιλόγιο.
Αναφερόμενος στις πιθανές αιτίες που σχετίζονται με αυτό, ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Jackie Price αναφέρει: «Είτε τα υπογλυκαιμικά επεισόδια οδηγούν σε μείωση της νοητικής λειτουργίας είτε η μείωση της νοητικής λειτουργίας δυσκολεύει τους ασθενείς να ελέγξουν το σάκχαρό τους και με τον τρόπο αυτό εμφανίζουν συχνότερα υπογλυκαιμία. Μια τρίτη εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι ένας άλλος άγνωστος μέχρι στιγμή παράγοντας προκαλεί εξίσου υπογλυκαιμία και μειωμένη νοητική λειτουργία. Χρειάζεται να κάνουμε περαιτέρω έρευνα προκειμένου να δούμε ποιες από αυτές τις εξηγήσεις είναι περισσότερο πιθανό να ισχύουν».
Ο δρ. Iain Frame, διευθυντής ερευνών του ιδρύματος Diabetes UK, σχολιάζει ότι «η μελέτη ενισχύει παλαιότερες ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες ο αρρύθμιστος διαβήτης επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ήδη γνωρίζουμε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 αυξάνει τον κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα».
Τα σοβαρά επεισόδια υπογλυκαιμίας συμβαίνουν όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνονται επικίνδυνα. Εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως εφίδρωση, κόπωση, αίσθημα πείνας, ζάλης και αδυναμίας, καρδιακό ρυθμό υψηλότερο από το κανονικό και θολή όραση. Τα περισσότερα επεισόδια σοβαρής υπογλυκαιμίας μπορούν να οδηγήσουν σε προσωρινή απώλεια συνείδησης και κώμα.
ΠΗΓΗ: BBC