Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Πόσο θα κοστίσει
το πασχαλινό τραπέζι


Από 1,14% μέχρι 8,88% κυμαίνεται η μείωση των τιμών στα είδη που αποτελούν το Πασχαλινό τραπέζι, σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης.
"Το φετινό γιορτινό τραπέζι θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με την περυσινή χρονιά, ίσως και λίγο φθηνότερα'' δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος με αφορμή τη δημοσιοποίηση λίστας τιμών για τα προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού, ενώ επεσήμανε την ευθύνη που έχουν οι ίδιοι οι καταναλωτές στην επιλογή των συμφερότερων αγορών.
Ο υφυπουργός ανέφερε ότι η αγορά λειτουργεί ανταγωνιστικά, δίνοντας, περισσότερες της μιας, δυνατότητες επιλογής στους καταναλωτές και ''επειδή το εύρος τιμών σε πολλά είδη είναι σημαντικό, αξίζει τον κόπο, για το δικό τους συμφέρον οι καταναλωτές να ελέγχουν τις τιμές, πριν αγοράσουν''. Εμείς, πρόσθεσε, με συνεπή, συνεχή και υπεύθυνη προσπάθεια αγωνιστήκαμε, ώστε το φετινό πασχαλινό τραπέζι να είναι προσιτό σε όλους τους συμπολίτες μας. Και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή για κανόνες στην αγορά, προς όφελος του υγιούς εμπορίου και των καταναλωτών.
Σύμφωνα με τη λίστα του υπουργείου αυξήσεις παρατηρούνται μόνο σε δύο προϊόντα σε ότι αφορά τη διαμόρφωση των ανώτατων τιμών της στην αγορά και συγκεκριμένα στα μήλα και στο μοσχάρι (φέτος 1,80 ευρώ το κιλό - από 1,50 ευρώ - πέρυσι στα μήλα και 8 ευρώ στο μοσχάρι φέτος η ανώτατη τιμή από 6 ευρώ πέρυσι).
Σε ότι αφορά στις τιμές των πιο αντιπροσωπευτικών προϊόντων στα αρνιά και τα κατσίκια η τιμή είναι η ίδια με την ανώτατη να διαμορφώνεται γύρω στα 40 με 50 λεπτά χαμηλότερα από πέρυσι. Τα εντόσθια όπως και τα αυγά κοστίζουν ακριβώς το ίδιο με πέρυσι (0,15 το ένα τα αυγά και 4,99 ως 7,50 ευρώ τα εντόσθια).
Στο τσουρέκι η ανωτάτη τιμή παραμένει στα περσινά επίπεδα των 10 ευρώ αλλά υπάρχουν και τσουρέκια με φθηνότερη τιμή από πέρυσι μια και η χαμηλότερη διαμορφώνεται φέτος στα 4,75 ευρώ το κιλό από 5,50 ευρώ το κιλό.
Κατόπιν αυτών το υπουργείο εκτιμά ότι το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε για τις τιμές 24 προϊόντων που μπορούμε να εντάξουμε στο γιορτινό τραπέζι, από την Κεντρική Αγορά, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία και λαϊκές αγορές, θα είναι οριακά χαμηλότερα από πέρυσι ακόμα και αν κάποιος αγοράσει τα προϊόντα που θέλει με τις ακριβότερες τιμές.
Από την άλλη πλευρά, ένα μέσο πασχαλινό τραπέζι μπορεί να κοστίσει μέχρι και 8 ευρώ φτηνότερα αν αξιοποιήσει ο καταναλωτής τις χαμηλότερες τιμές που μπορεί να βρει στην αγορά.