Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ

«Πάρτε μέτρα»,
συστήνει στην έκθεσή του
ο Διοικητής της Τ.τ.Ε.

Απαισιόδοξος για την ελληνική οικονομία μεν, αισιόδοξος για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος κατά την παρουσίαση της έκθεσής του στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γ.σ. των μετόχων.
Ο κ. Προβόπουλος αναμένεται να εμφανιστεί αισιόδοξος σε ότι αφορά στο τραπεζικό σύστημα συστήνοντας όμως και πάλι προσοχή και αυστηρότητα στην τήρηση όλων των αναγκαίων προυποθέσεων που διασφαλίζουν την σταθερότητα, την κεφαλαιακή επάρκεια, τη ρευστότητα και την φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών.
Καθησυχαστικός θα εμφανιστεί σε ότι αφορά στην έκθεση των ελληνικών τραπεζών στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης τονίζοντας τις μακροπρόθεσμες θετικές προοπτικές τους. Παράλληλα όμως θα επιμείνει στην υποχρέωση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις εκεί δραστηριότητές τους με δικά τους μέσα και όχι με πόρους από το Πακέτο των 28 δισ. ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διοικητής θα ζητήσει:
- Περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος
και μηδενισμό του 2012 σε μια στιγμή που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το 2008 το έλλειμμα θα φθάσει το 4,8% του ΑΕΠ.
Για τη μείωση του ελλείμματος η Τράπεζα της Ελλάδος θα επιμείνει στην ανάγκη σύλληψης της τεράστιας φοροδιαφυγής και στην ανάγκη μείωσης των κρατικών δαπανών σε συνδυασμό με την αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο διοικητής θα εννοήσει εμμέσως πλην σαφώς πως μέχρι σήμερα τα μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι επαρκή έναντι του μεγέθους της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η οικονομία δεδομένων και των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της επιτήρησης. Ομως πέραν της επιτήρησης ο κ. Προβόπουλος θέτει ευρύτερα το θέμα του ελλείμματος το οποίο μάλιστα υπό συνθήκες κρίσης δημιουργεί σοβαρές δυσλειτουργίες και αμβλύνει τις άμυνες της οικονομίας χωρίς να επιτρέπει και βελτίωση των όρων δανεισμού. Ο κ. Προβόπουλος υποστηρίζει με έμφαση την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας χωρίς αύξησή τους αλλά με ανακατανομή και ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους προκειμένου, πρώτον, να στηριχθούν με στοχευμένες παρεμβάσεις οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες έχουν κατά κανόνα μεγαλύτερο αναπτυξιακό αποτέλεσμα.
- Εφαρμογή πλέγματος μεταρρυθμίσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκειμένου να τιθασευτεί το δημόσιο χρέος.
- Εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να συντελούν στην βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης.