Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ

«Θα πέσουν κι άλλο
οι τιμές των ακινήτων»
λένε οι τέσσερις στους 10

Ερωτήθηκαν 100 Έλληνες ηλικίας από 30 έως 55 ετών: «Θα αγοράσετε σπίτι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο;». «Όχι» απάντησαν οι 93 στους 100 και «ναι» οι υπόλοιποι επτά.
Τι μας λέει αυτό;
Το αυτονόητο:
Ότι η κρίση έχει περιορίσει τη ζήτηση για αγορά ακινήτων.
Η δεύτερη ερώτηση όμως που έγινε στην ίδια έρευνα είχε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον: Τουλάχιστον οι τέσσερις στους 10, εκτιμούν ότι ο κατήφορος στις τιμές των ακινήτων θα συνεχιστεί και το επόμενο δωδεκάμηνο.
Η έρευνα διενεργήθηκε από την OPINION Research για λογαριασμό της Remax Ελλάς.
Τα κύρια συμπεράσματα, έχουν ως εξής:
·Μέσα στο 2009
, πρόθεση αγοράς ακινήτου εξέφρασε το 7% των ερωτώμενων ʼλλο ένα 6% δήλωσαν ότι ίσως θα αγοράσουν. Αυτοί που σκοπεύουν να αγοράσουν, δήλωσαν ότι θα αγοράσουν κατά μέσο όρο 1,2 ακίνητα.
Από αυτούς που είπαν ότι ίσως αγοράσουν (6%), οι βασικότεροι λόγοι που θα επηρεάσουν την απόφασή τους είναι οικονομικοί (72%).
·Η μεγάλη πλειοψηφία (56%) δήλωσαν ότι θα αγοράσουν διαμέρισμα, το 25% δήλωσαν ότι θα αγοράσουν οικόπεδο/αγροτεμάχιο, το 14% μεζονέτα/ μονοκατοικία, ενώ το υπόλοιπο 5% δήλωσαν ότι θα αγοράσουν επαγγελματικό χώρο.
·Από αυτούς που δήλωσαν ότι ίσως προβούν σε κάποια αγορά μέσα στο 2009, αυτή η αγορά αφορά κατά 50% σε διαμέρισμα, κατά 33% σε οικόπεδο/αγροτεμάχιο και κατά 17% σε μεζονέτα/μονοκατοικία.
·Από αυτούς που θα αγοράσουν μέσα στο 2009, το 40% δήλωσαν ότι θα αγοράσουν νεόδμητο, το 40% μεταχειρισμένο, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 20%, οι οποίοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη.
·Το 43% δήλωσαν ότι η αγορά θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια δανείου, ενώ άλλο ένα 43% δήλωσαν ότι το ποσό της αγοράς θα είναι συνδυασμός δανεισμού και ιδίων κεφαλαίων.
Αναφορικά με την πορεία των τιμών των ακινήτων, και συγκρίνοντας τις τωρινές τιμές με αυτές που ίσχυαν 12 μήνες πριν, σχεδόν οι μισοί (48%) ερωτώμενοι θεωρούν ότι οι σημερινές τιμές είναι χαμηλότερες, ενώ 1 στους 3 (35%) ότι έχουν παραμείνει ίδιες.
Συγκρίνοντας τις τωρινές τιμές με αυτές που θα διαμορφωθούν μετά από 12 μήνες, οι 4 στους 10 (42%) πιστεύουν ότι οι τιμές θα γνωρίσουν μείωση, ενώ το υπόλοιπο 58% πιστεύουν ότι οι τιμές είτε θα παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα είτε θα αυξηθούν.

Θάνος Τσίρος