Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Ξεπερνούν τους 30.000

Μέτρα για περαιτέρω μείωση των ανυπότακτων
σχεδιάζει το υπουργείο Αμυνας

Νέο νομικό πλαίσιο νομικό πλαίσιο, που αφορά όχι μόνον τους ανυπότακτους αλλά και τους φυγόστρατους, ακόμα και τους αντιρρησίες συνείδησης, ετοιμάζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με στόχο το 2012 να μην υπάρχει κανείς νέος ανυπότακτος στις σειρές κατάταξης στρατευσίμων.
Όπως γράφει Το Βήμα του Σαββάτου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θεωρεί ότι ο......
 αριθμός των ανυπότακτων βρίσκεται ακόμα σε «υψηλά επίπεδα», καθώς ο νόμος που ψήφισε το 2005 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ δεν οδήγησε σε επαρκή μείωσή τους.
Περισσότεροι από 30.000 είναι σήμερα οι ανυπότακτοι, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή τους που έγινε από το υπουργείο. Ο ακριβής αριθμός τους για το έτος 2009 είναι μειωμένος κατά 8,9% σε σύγκριση με το 2008, όταν ξεπέρασαν τους 33.000.
Σύμφωνα με έγγραφο που έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον κ. Βενιζέλο, ως απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΛΑΟΣ, οι κυριότερες αιτίες που διατηρούν σε υψηλό επίπεδο τον αριθμό των ανυπότακτων είναι μεταξύ άλλων η δυνατότητα εξαγοράς του υπολοίπου των στρατιωτικών υποχρεώσεων, η χορήγηση διαβατηρίων στους ανυπότακτους εξωτερικού, και η ιδιότητα του μονίμου κατοίκου εξωτερικού για στρατεύσιμους και ανυπότακτους που μένουν στο εξωτερικό για 11 συνεχόμενα έτη. Ακόμα, στην πράξη οι κυρώσεις δεν είναι πλέον ποινικές, αλλά διοικητικές.