Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Εν όψει Μουντιάλ...

Η σοφία και η φιλοσοφία της εθνικής Ελλάδας
σε ανάλυση της FIFA

Η σοφία και η διορατικότητα της ηλικίας, είναι τα στοιχεία που θα χαρακτηρίζουν την εθνική ομάδα, όταν αυτή δώσει το πρώτο της ματς στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτά και άλλα πολλά αναφέρει το αφιέρωμα της FIFA στην εθνική ομάδα, δίνοντάς της μάλιστα μια «σπουδαία ευκαιρία» για πρόκριση στους «16» της μεγάλης διοργάνωσης.
Το αφιέρωμα της FIFA στην εθνική Ελλάδας:
«Υστερα από τις παραγωγικές θητείες στους πάγκους των Βέρντερ Βρέμης, Καϊζερσλάουτερν και Μπάγερν Μονάχου, ο Οτο Ρεχάγκελ, ανέλαβε το......
 πόστο του ομοσπονδιακού τεχνικού της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2001. Υπήρξαν προβλήματα στην πορεία, όπως και προτοφανείς επιτυχίες στα εννέα χρόνια που βρίσκεται στο ελληνικό τιμόνι.
Ο Ρεχάγκελ, 71 ετών πλέον, δεν κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 σε Ιαπωνία και Κορέα, αλλά ήταν ο αρχιτέκτονας του μεγαλύτερου θριάμβου στην 84χρονη ιστορία της ελληνικής ομοσπονδίας, δύο χρόνια αργότερα. Ως αουτσάιντερ, η Ελλάδα έκανε την έκπληξη και κατέκτησε το Euro 2004 στην Πορτογαλία, με ένα γκολ του Αγγελου Χαριστέα να αρκεί για να έρθει η νίκη στον τελικό κόντρα στους οικοδεσπότες.
Δεν κερδίζεις τίποτα με παιδιά
Ο Ρεχάγκελ δεν έκρυψε την προτίμησή του στους έμπειρους ποδοσφαιριστές έναντι των νεαρότερων, χτίζοντας έναν «κορμό» με τους Αντώνη Νικοπολίδη (32), Μιχάλη Καψή (30), Παναγιώτη Φύσσα (31), Θεόδωρο Ζαγοράκη (32), Στέλιο Γιαννακόπουλο (30) και Ζήση Βρύζα (30).
Η πρόκριση στο Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία έγινε απρόσιτος στόχος, αλλά οι Νοτιοευρωπαίοι, κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία θέση στο Euro του 2008 στην Αυστρία και στην Ελβετία. Ο Ρεχάγκελ επέμεινε στις αρχές του, προτιμώντας τους δοκιμασμένους και έμπιστους ποδοσφαιριστές, παρατάσσοντας την τρίτη γηραιότερη ομάδα του τουρνουά με τις Ιταλία και Σουηδία.
Ο Αντώνης Νικοπολίδης (36), ο Παρασκευάς Αντζας (31), ο Τραϊανός Δέλλας (32) και ο Αγγελος Μπασινάς (32) με τον Γιώργο Καραγκούνη (31), βρέθηκαν στην βασική ενδεκάδα του πρώτου αγώνα κόντρα στη Σουηδία.
Παρ' όλα αυτά, σε αυτή την περίπτωση, το πλάνο του Ρεχάγκελ, του γύρισε μπούμερανγκ. Η ομάδα του έχασε και στα τρία παιχνίδια της κορυφαίας διοργάνωσης στην Ευρώπη σε εθνικό επίπεδο, δεχόμενη πέντε γκολ και σκοράροντας μόνο μία φορά, επιστρέφοντας σπίτι, χωρίς να έχει να παρουσιάσει κάτι για την προσπάθεια που κατέβαλλε.
Συνεπής και αποφασισμένη
Αγνοώντας την έντονη κριτική από τα ΜΜΕ και την δυσπιστία από τους φιλάθλους, η ομοσπονδία αποφάσιε να διατηρήσει τον Ρεχάγκελ στο πόστο του. Επιλογή για την οποία ανταμείφθηκε. Στον αγώνα μπαράζ για τη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής, οι Ελληνες προσπέρασαν το φαβορί Ουκρανία, κερδίζοντας για δεύτερη φορά στην ιστορία τους τη συμμετοχή στην κορυφαία διοργάνωση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο εμφανής στόχος πλέον, είναι να εξομοιωθεί η επιτυχημένη ‘συνταγή’ από το 2004. Μια δεκαετία νωρίτερα, το 1994, στο τουρνουά των Ηνωμένων Πολιτειών, το έθνος 11 εκατομμυρίων ανθρώπων έστειλε μια ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά. Το ντεμπούτο δεν ήταν ακριβώς ονειρεμένο, αφού μάζεψαν τα πράγματά τους μετά τη φάση των ομίλων – μία τύχη που θέλουν να αποφύγουν στην Νότιο Αφρική.
Ο Ρεχάγκελ και οι «στρατιώτες» του είναι στο Β’ όμιλο με την πρωταθλήτρια του 1986 Αργεντινή και την «χρυσή» ολυμπιονίκη του 1996 Νιγηρία, αμφότερες αντίπαλοι και στη φάση των ομίλων του 1994. Το παζλ συμπληρώνει η Δημοκρατία της Κορέας, που τερμάτισε τέταρτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, πράγμα που σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν μία δύσκολη πρόκληση. Αλλά ο Ρεχάγκελ, που ονομάστηκε «Ελληνας της Χρονιάς» το 2004, δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει τις προτιμήσεις του στις κλήσεις και θα πάει με μια έμπειρη ομάδα στην Νότιο Αφρική.
Ομάδα βετεράνων
Ο «κορμός» της ομάδας που προκρίθηκε έχει μέσο όρο ηλικίας άνω των 30 ετών. Ο Θεοφάνης Γκέκας (31) ήταν ο πρώτος σκόρερ στους προκριματικούς της ευρωπαϊκής ζώνης, με δέκα γκολ, τη στιγμή που ο τερματοφύλακας Κωνσταντίνος Χαλκιάς, ο οποίος θα έχει ‘πατήσει’ τα 36, όταν το τουρνουά θα ξεκινά, υπερασπίστηκε την εστία σε οκτώ παιχνίδια.
Οι αμυντικοί Σωτήρης Κυργιάκος (30) και Χρήστος Πατσατζόγλου (31), αγωνίστηκαν σε έντεκα και οκτώ παιχνίδια αντίστοιχα, με τον αρχηγό Γιώργο Καραγκούνη (33) και τον Κώστα Κατσουράνη (30), να βρίσκονται στον χώρο του κέντρου. Αναπληρωματικός του δεινού σκόρερ Γκέκα, δεν είναι άλλος από τον «ήρωα» του 2004 Αγγελο Χαριστέα (30).
Το βάρος της ευθύνης μέσα στην ομάδα, αναμφίβολα πέφτει πάνω στην τετράδα του τερματοφύλακα Χαλκιά, του αμυντικού Κυργιάκου, του μέσου Καραγκούνη και του επιθετικού Γκέκα.
Τέσσερις πρωταγωνιστές
Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ διήνυσε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του σε πάτριο έδαφος, φεύγοντας προσωρινά μόνο το 2005 και το 2006, για σύντομα περάσματα από την Αγγλία και την Πόρτσμουθ και την Ισπανία και την Μούρθια, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει θέση βασικού σε έναν από τους δύο συλλόγους. Το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Νότιο Αφρική θα είναι το τρίτο μεγάλο τουρνουά για τον Χαλκιά, μετά το Euro 2004 και το Euro του 2008, όπου βρισκόταν στην 23άδα.
Στην «καρδιά» της άμυνας, μπροστά από τον 35χρονο γκολκίπερ, ο Κυργιάκο είναι υπεύθυνος για την κατεύθυνση σε μία άμυνα που αποτελείται από τέσσερις ή πέντε παίκτες, ανάλογα με τον αντίπαλο. Ο σωματώδης, ύψους 1,93 μέτρων αμυντικός μεταγράφηκε στους Ρέιντζερς το 2005, πριν μετακινηθεί στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης στη Γερμανία και στην ΑΕΚ και καταλήξει στην Premier League και τη Λίβερπουλ, με την οποία έχει συμβόλαιο έως το 2011.
Ο πλέι μέικερ Καραγκούνης παίρνει τα ηνία στην οργάνωση του παιχνιδιού στο κέντρο και τη δημιουργία. Πρωταθλητής το 2004, είναι ο ‘εγκέφαλος’ της ομάδας, έχοντας αγωνιστεί με τον Παναθηναϊκό στην πατρίδα του, με την Ιντερ στην Serie A και στη Λισσαβώνα της Πορτογαλίας με τη Μπενφίκα.Και αν ο Γκέκας μπορέσει να συντηρήσει τις εντυπωσιακές του επιδόσεις από τα προκριματικά, όταν ξεκινήσει το τουρνουά, οι Ελληνες θα έχουν μία σπουδαία ευκαιρία να φτάσουν στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά.
Ο προσωκρατικός Ελληνας φιλόσοφος Ηράκλειτος είπε κάποτε πως «τα πράγματα που μπορώ να δω, να ακούσω και να μάθω, είναι αυτά που εκτιμώ περισσότερο». Στο τέλος μίας μακράς και ξεχωριστής καριέρας, ο Ρεχάγκελ έχει δει, ακούσει και μάθει τι μπορεί να καταφέρει με έμπειρους παίκτες. Η ενδεκάδα της Ελλάδας για το εναρκτήριο παιχνίδι της με την Νότιο Κορέα στις 12 Ιουνίου, στον κόλπο 'Νέλσον Μαντέλα/Πορτ Ελίζαμπεθ', είναι βέβαια που θα σφύζει με τη σοφία και τη διορατικότητα της ηλικίας».