Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

BΑΣΙΛΕΙΟΣ Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

Αθήνα Την 12 Μαΐου 2010
Περιορισμός και σύλληψη της φοροδιαφυγής
Του Βασίλη Κεδίκογλου
πρώην Υπουργού
Η φοροδιαφυγή είναι μείζον εσωτερικό πρόβλημα της οικονομίας μας.
Στον προσφάτως ψηφισθέντα φορολογικό νόμο περιλαμβάνονται διατάξεις που θα περιορίσουν μερικώς το φαινόμενο, όπως, ουσιαστικά, η κατάργηση των «βιβλίων αγορών» και η αντικατάστασή τους από «βιβλία εσόδων-εξόδων».Διατάξεις, όμως, που να στοχεύουν κατ’ ευθείαν στον περιορισμό και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής επιτηδευματιών και επιχειρήσεων δεν θεσπίστηκαν.
Η φοροδιαφυγή συντελείται κατά τη διακίνηση των αγαθών και εμφιλοχωρεί στην αλληλεξάρτηση των παρεχομένων υπηρεσιών, πραγματοποιείται δε μέσω νόθων παραστατικών, των γνωστών στην αγορά εικονικών και...... πλαστών τιμολογίων.
Προσφάτως, για τον περιορισμό των παραστατικών αυτών, έγινε απόπειρα επιβολής κράτησης 8% επί των τιμολογίων. Η θέσπιση της διάταξης αυτής ανακλήθηκε και ορθώς, λόγω της αντίδρασης, που διαφάνηκε. Η αγορά κατακλύζεται από εικονικά και πλαστά τιμολόγια, εδήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών. Εικονικά και πλαστά τιμολόγια δεν μπορούν ούτε να εκδώσουν, ούτε να δεχθούν επιχειρήσεις που τηρούν «βιβλία αποθήκης», του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, δηλ. βιβλία καταγραφής των εισερχομένων και εξερχομένων αγαθών στην επιχείρηση. Για τις επιχειρήσεις αυτές η έκδοση ή η αποδοχή εικονικών και πλαστών τιμολογίων είναι από αδύνατη έως πάρα-πάρα πολύ δύσκολη, διότι το τιμολόγιο πρέπει να συνοδεύεται από δελτίο αποστολής των αγαθών, που περιγράφονται στο τιμολόγιο, πράγμα αδύνατον, αφού η συναλλαγή δεν είναι πραγματική, είναι νόθος. Δεν διακινούνται αγαθά.
Για εικονικά και πλαστά τιμολόγια παροχής υπηρεσιών χρειάζεται η θέσπιση διαδικασιών και μέτρων που να αποδεικνύουν την παροχή.
Αν όντως υπάρχει βούληση περιορισμού και σύλληψης της φοροδιαφυγής με απλούς ελέγχους, απαραιτήτους όμως, η λύση είναι απλή: Επέκταση της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων αποθήκης σε όλες, στο πλήθος των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η φοροδιαφυγή της αναφερόμενης μορφής ενδημεί σε αυτές τις επιχειρήσεις.
Στις μεταποιητικές επιχειρήσεις χρήσιμο είναι να επιβληθεί και η τήρηση «βιβλίου παραγωγής» και «βιβλίου κοστολογίου» στοιχεία που τηρούν οι επιχειρήσεις , αλλά συνήθως δεν εμφανίζουν.
Η μεγάλη δημοσιονομική ωφέλεια από την επέκταση της τήρησης των «βιβλίων αποθήκης», «παραγωγής και κοστολογίου», επιτρέπει το μέτρο να συνοδεύεται από κίνητρο.
Ας σημειωθεί ότι η τρέχουσα τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα χρήσεως ταμειακών μηχανών, που παράλληλα με τη χρηματική καταγραφή καταγράφουν και την κίνηση της αποθήκης. Η εισαγωγή του τιμολογίου γίνεται με e mail και οι εξαγωγές καταγράφονται με το κτύπημα των πλήκτρων.
Ανεξάρτητα από τη θεσμική κατοχύρωση της νομιμότητας των συναλλαγών, η εξάπλωση της οικονομίας μας φαίνεται πως καθιστά αναγκαία τη λειτουργία οικονομικής αστυνομίας.