Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Το χρέος του Κούπερ και το αντίο «χωρίς ιδιαίτερο συναίσθημα» του Σάντος

«Κάναμε
μια μεγάλη προσπάθεια»


Απόλυτα βέβαιος για το επίπεδο προσπάθειας που καταβάλλεται στην ομάδα του Αρη εμφανίστηκε ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Ο Αργεντινός προπονητής εγγυήθηκε για τους παίκτες του, τονίζοντας όμως ότι «έχουμε αφήσει ένα χρέος απέναντι στους οπαδούς μας».
«Είμαστε χαρούμενοι. Κάναμε μια υπερπροσπάθεια σε ότι αφορά τον ψυχικό τομέα, γιατί νιώθαμε την ανάγκη και την πίεση για να δώσουμε μια χαρά στον.......
 κόσμο μας στο τελευταίο παιχνίδι και γι' αυτό τα δώσαμε όλα, κυρίως στον ηθικό τομέα, αφού οι παίκτες ήξεραν ότι δεν επιτρεπόντουσαν τα λάθη. Αφήσαμε τα πάντα στο γήπεδο» είπε αρχικά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε γενικότερα στα πλέι οφ.
«Ίσως στην ανάλυση των πλέι οφ, μένει μια πικρή γεύση. Δεν είμαι άνθρωπος που πιστεύει στην τύχη, αλλά ίσως - αν είχαμε αντέξει 40 δευτερόλεπτα παραπάνω - θα μιλούσαμε για μια καλύτερη θέση και θα κλείναμε τη χρονιά με τον καλύτερο τρόπο. Υπήρχαν σημαντικά πράγματα που θέλαμε εμείς και ο κόσμος να τα πετύχουμε, αλλά δεν τα καταφέραμε. Κατανοώ την πίκρα των οπαδών. Κι όταν μιλάω για την ομάδα, αναφέρομαι και στον εαυτό μου. Από αυτή την άποψη, μη κερδίζοντας το Κύπελλο, ουσιαστικά παραμένει το χρέος μας. Αλλά θέλω να σας μιλήσω με ανοιχτή καρδιά. Κάνουμε την προσπάθεια και εγγυώμαι ότι κάναμε πραγματικά τα πάντα.
» Πολλές φορές υπάρχουν προβλήματα, αλλά αν κάποιος πιστεύει ότι η ομάδα δεν θυσιάστηκε και δεν έκανε υπέρ προσπάθεια, λυπάμαι, να με συγχωρέσουν, αλλά κάνει λάθος. Και πάντα η φιλοσοφία που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος είναι να σέβεται αυτό που κάνει κι εγώ αυτή τη φιλοσοφία δεν την προδίδω ποτέ. Υπάρχουν παιχνίδια που δεν παίξαμε καλά, μη έχοντας την εικόνα που θα έπρεπε. Για να υψώσουμε το ηθικό.
» Καταλαβαίνουμε και αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει κρίση και είναι μεγάλη η θυσία των οπαδών για να έρθουν και θέλουν να δουν την ομάδα να κερδίζει. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κάτι παραπάνω και να είμαστε πιο απαιτητικοί, αλλά δεν αλλοιώνει την προσπάθειά μας. Κερδίσαμε έναν αντίπαλο σε ένα παιχνίδι με ιδιαιτερότητες. Στο παιχνίδι, ξαφνιάστηκα κι εγώ με την εντεκάδα του ΠΑΟΚ, μια επιθετικογενής ομάδα αυτή τη φορά.
» Για μας, μένει η νίκη. Ισως να μην κάναμε ένα σπουδαίο παιχνίδι, αλλά κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια. Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο για την στήριξη που μας έδωσε στη διάρκεια της χρονιάς και πιστεύω ότι τα καλύτερα έρχονται».
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το... χρέος.
«Η απάντηση θα έπρεπε να είναι πολύ μεγάλη. Θέλουμε να κάνουμε καλύτερη ομάδα και να προσθέσουμε κάποια πράγματα αναφορικά με τη δική μας λειτουργία και να δυναμώσουμε τη νοοτροπία μας για να κερδίζουμε πράγματα. Πάντα πιστεύω ότι η προετοιμασία της ομάδας στο εξωτερικό είναι το πιο κρίσιμο σημείο, για να ενώσεις την ομάδα σε επίπεδο προσωπικών σχέσεων, αλλά και στο χτίσιμο του προφίλ».
Σε ερώτηση σχετική με τα πλέι οφ, υποστήριξε:
«Πίστευα στις δυνατότητες της ομάδας μου στην διοργάνωση των πλέι οφ. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για πράγματα που μπορεί να μας συνέβησαν, αλλά πιστεύω ότι δεν ήμασταν μακριά στο να έχουμε έναν πιο σημαντικό ρόλο. Ξεκινήσαμε με τέσσερις βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό και τερματίσαμε μαζί.
» Υπήρξαν όμως στιγμές που παρουσιάσαμε πτώση κυρίως στον τομέα του ηθικού κι αυτό μας στοίχισε. Από εκεί και πέρα, ήταν πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί το ηθικό της ομάδας. Για να χτίσεις μια ομάδα χρειάζεται χρόνος για να δουλέψεις. Να ξέρεις το ρόστερ, να έχεις ξεκάθαρους στόχους και μέσα από τη δουλειά να διαμορφώσεις τον ατομικό χαρακτήρα, αλλά και την ταυτότητα της ομάδας. Σε κρίσιμες στιγμές, η ομάδες δεν πήγε τόσο καλά όσο θα θέλαμε».
Σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στο ρόστερ απάντησε:
«Έχουν γίνει οι κατάλληλες διεργασίες, αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναφερθούμε σε ονόματα».


Σάντος: «Δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι»
Το τελευταίο παιχνίδι του Φερνάντο Σάντος στη τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ δεν συνοδεύτηκε από νίκη. Ο Πορτογάλος προπονητής αναχωρεί την Πέμπτη 20 Μαΐου για την πατρίδα του, ούτως ώστε να συναντήσει την οικογένειά του και φυσικά να ξεκινήσουν οι διακοπές του.
«Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που προφανώς θέλαμε, παρότι μπήκαμε δυνατά. Όλοι οι παίκτες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, αλλά αμυντικά δεν ήμασταν τόσο συμπαγής ως ομάδα. Αφήναμε αρκετούς χώρους, δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι και δεχθήκαμε τρία γκολ, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο για την ομάδα μας.

» Συγχαρητήρια στον Άρη για τη νίκη του. Εμείς θέλαμε να κερδίσουμε, αλλά δεν τα καταφέραμε. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει κάτι στους παίκτες που προσπάθησαν» είπε αρχικά και ρωτήθηκε για την 11αδα και για τα συναισθήματά του.
«Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο συναίσθημα. Εμείς τις αποφάσεις για την 11αδα τις πήραμε βάσει των συμφερόντων του συλλόγου» είπε για να καταλήξει στους «πιτσιρικάδες» που χρησιμοποιήθηκαν στα τελευταία λεπτά.
«Αυτά τα πέντε λεπτά δεν είναι επαρκές δείγμα. Ξέρουμε όμως την αξία τους και την βλέπουμε στις προπονήσεις. Ήταν ένα δώρο σε αυτούς τους παίκτες κυρίως στον Μίλιεβιτς και γενικότερα ως ένα δώρο για την καλή δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες».