Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΟΗΕ:

Δυσοίωνες εκτιμήσεις
για αλιευτικά αποθέματα


«Οι αλιευτικές χώρες επιμένουν σε μια πολιτική επιδοτήσεων, η οποία στέλνει ολοένα και περισσότερα σκάφη να ψαρεύουν ολοένα και λιγότερα ψάρια. Αν αυτό συνεχιστεί τα αλιευτικά αποθέματα θα έχουν εξαφανιστεί σε 40 χρόνια». Αυτό επισημαίνεται σε έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Σύμφωνα με την έκθεση «Πράσινη Οικονομία», η επίσημη έκδοση της......
 οποίας θα γίνει σε λίγο καιρό από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΟΗΕ, οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια αλιεία είναι δυσοίωνες, καθώς ήδη τα ιχθυαποθέματα έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει για το 30% των αλιευόμενων ειδών. Πράγμα, που σημαίνει ότι η συνολική παγκόσμια αλιευτική παραγωγή έχει μειωθεί κατά 10%. Σήμερα, σύμφωνα με την έκθεση, μόνο το ένα τέταρτο των πληθυσμών αλιευόμενων ψαριών - κυρίως τα φθηνότερα είδη με μικρή σχετικά ζήτηση - παραμένουν σε ανεκτά επίπεδα.
Χωρίς τη λήψη δραστικών μέτρων, τα αποθέματα όλων των αλιευόμενων ψαριών θα έχουν καταρρεύσει έως το 2050, καταλήγει η μελέτη, στην οποία οι ειδικοί του ΟΗΕ επιρρίπτουν την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στις κυβερνήσεις που παρέχουν επιδοτήσεις στους αλιείς, οι οποίες εκτιμώνται σε 28 δις δολάρια ετησίως, την στιγμή που η συνολική παγκόσμια αξία των αλιευμάτων δεν υπερβαίνει τα 85 δις δολάρια.