Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

Βουλευτής Ν. Ευβοίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Χαλκίδα, 18 Μαΐου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Ο Αντώνης Σαμαράς έχει αρχίσει μία προσπάθεια για την αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας, έναν στόχο για τον οποίο όλοι συμφωνούμε» τονίζει ο Σίμος Κεδίκογλου σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της 17-5-2010 και προσθέτει: «νιώθω ότι η Νέα Δηµοκρατία είναι το σπίτι µου. Θέλει ανακαίνιση, αλλά το συναίσθημα του σπιτιού δεν αλλάζει.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Σίμου Κεδίκογλου
«ΔΕΝ υπάρχει χειρότερη εποχή από τη σηµερινή να είναι κανείς βουλευτής, υποστηρίζει ο βουλευτής της Νέας Δηµοκρατίας Σίµος Κεδίκογλου. Και προσθέτει ότι υπάρχει οργή για τις συνέπειες της ατιµωρησίας των πολιτικών. Για την ......
Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία στήριξε στις εσωκοµµατικές εκλογές, υποστηρίζει ότι είναι αυθύπαρκτη προσωπικότητα, αλλά ένα νέο κόµµα δεν γεννιέται από δέκα ανθρώπους. Για τον κ. Σαµαρά λέει ότι προσπαθεί να αναγεννήσει τη Νέα Δηµοκρατία.
1 Είναι καλή εποχή να είναι κανείς βουλευτής;
Δεν νοµίζω ότι υπήρξε χειρότερη εποχή να είναι κανείς βουλευτής. Κυριαρχεί µία ισοπεδωτική απαξίωση συλλήβδην του πολιτικού κόσµου, που µπορεί να ανοίξει επικίνδυνα µονοπάτια για τη δηµοκρατία µας.
2 Φαίνεται ότι υπάρχει συσσωρευµένη οργή για το πολιτικό σύστηµα...
Υπάρχει οργή επί δικαίους και αδίκους. Από το 2006 είχα προειδοποιήσει για τις συνέπειες της αίσθησης περί ατιµωρησίας των πολιτικών, αλλά µε είχε επιπλήξει τότε η ηγεσία της Κοινοβουλευτικής µας Οµάδας.
3 Εσείς «φοβάστε να κυκλοφορήσετε»; Κάθε άλλο, η πορεία µου είναι κρυστάλλινη, ο λόγος µου διαυγής και σε συνέπεια µε τις πράξεις µου. Οι συµπατριώτες µου µε γνωρίζουν καλά και πιστεύω ότι αναγνωρίζουν πως ο µόνος γνώµονας των ενεργειών µου είναι το καλό του τόπου µας.

4 Πού θα καταλήξει αυτή η κατάσταση;
Εάν δεν ξανακερδίσουµε την εµπιστοσύνη των πολιτών η κατάληξη µπορεί να είναι πολύ άσχηµη. Δεν είναι δυνατό να θεωρείται ατιµωτικό να είσαι εκλεγµένος αντιπρόσωπος των συµπατριωτών σου.
5 Ορισµένοι µιλούν για σχέδιο αποδόµησης κυρίως των δύο κοµµάτων.
Δεν αρέσκοµαι σε θεωρίες συνωµοσίας. Τα δύο µεγάλα κόµµατα έχουν και τις µεγαλύτερες ευθύνες για το σηµερινό αδιέξοδο. Εµείς δώσαµε τις αφορµές, από εµάς εξαρτάται να αντεπεξέλθουµε.
6 Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι ένα βήµα έξω από το µαντρί;
Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι µία αυθύπαρκτη πολιτική προσωπικότητα, µε µακρά διαδροµή και προσφορά.
7 Θα βλέπατε τον εαυτό σας σε έναν άλλο πολιτικό σχηµατισµό;
Νιώθω ότι η Νέα Δηµοκρατία είναι το σπίτι µου. Θέλει ανακαίνιση, αλλά το συναίσθηµα του σπιτιού δεν αλλάζει.
8 Στηρίξατε την κ. Μπακογιάννη στις εσωκοµµατικές εκλογές. Αν έχει 9 βουλευτές θα ήσασταν ο 10ος για να φτιάξει νέο κόµµα;
Ενα νέο κόµµα δεν γεννιέται από δέκα ανθρώπους.
Γεννιέται από ουσιαστικές κοινωνικές ανάγκες.
9 Το «όχι» στα µέτρα Ε.Ε. και ΔΝΤ σάς δίνει άνεση µε τους ψηφοφόρους σας;
Το ζητούµενο δεν είναι να µας δίνεται άνεση, αλλά να δώσουµε ελπίδα.

10 Πώς πάει η αυτοκάθαρση;
Ο Αντώνης Σαµαράς έχει δροµολογήσει τη διαδικασία και πιστεύω ότι στην πορεία προς το συνέδριο θα είναι ορατά τα αποτελέσµατα.
11 Υπάρχουν βαρίδια στη Ν.Δ.;
Το έχει επισηµάνει ο πρόεδρός µας. Ο Αντώνης Σαµαράς έχει αρχίσει µία προσπάθεια για την αναγέννηση της Νέας Δηµοκρατίας, έναν στόχο για τον οποίο όλοι συµφωνούµε.
12 Μια Νέα Δηµοκρατία µε το παρελθόν της διακυβέρνησης Καραµανλή πρέπει να αλλάξει όνοµα;
Το ζήτηµα δεν είναι να αλλάξουµε ταµπέλα στο µαγαζί.
Είναι ζήτηµα ουσίας. Πρέπει να ανοιχτούµε στην κοινωνία. Πρέπει να ακούσουµε, να προτείνουµε, να συνθέσουµε.
13 Λέτε ότι τα µέτρα είναι δεκαετίας. Εσείς τι θα κάνετε αν κληθείτε να τα διαχειριστείτε;
Η ριζική αναδιάρθρωση του οικονοµικού και κοινωνικού γίγνεσθαι είναι επιτακτική, όµως φοβάµαι ότι η ιεράρχηση προτεραιοτήτων της σηµερινής κυβέρνησης θυµίζει το γαϊδούρι του Χότζα. Θέλουµε ανάπτυξη, όχι συρρίκνωση. 14 Ο αρχηγός σας δήλωσε ότι επιθυµεί Βουλή των 200. Συµφωνείτε;
Καµία αντίρρηση, αρκεί να διατηρηθεί η αναλογική εκπροσώπηση όλων των περιφερειών.
15 Η πλειονότητα των βουλευτών θεωρεί µεγάλη θυσία τις περικοπές στους µισθούς τους. Τολµάτε να το επικαλεστείτε ως επιχείρηµα στον δηµόσιο  υπάλληλο των 1.200 ευρώ.
Δεν υπάρχει επιχείρηµα ικανοποιητικό για περικοπές σε χαµηλόµισθους και χαµηλοσυνταξιούχους. Είναι όµως λάθος να αντιµετωπίζεται το βουλευτικό αξίωµα σαν µισθωτή εργασία.
16 Να ανοίξουν ή όχι τα κλειστά επαγγέλµατα;
Οτιδήποτε µπορεί να δροµολογήσει µεγαλύτερη ανάπτυξη και διάχυση του πλούτου πρέπει να προωθηθεί. Πρέπει να ενεργοποιηθεί όλο το δυναµικό της χώρας.
17 Συνάδελφοί σας υπερασπίστηκαν µε µεγαλύτερο πάθος τους υπαλλήλους της Βουλής από ό,τι τους συνταξιούχους που τους κόβετε το δώρο.
Ήταν πολιτικό ατόπημα, οι εργαζόμενοι στη Βουλή είναι τους πλέον προνομιούχους του δημοσίου τοµέα.
18 Πώς θα έρθει η ανάπτυξη;
Όταν αρχίσουμε να παράγουμε περισσότερο πλούτο από όσο καταναλώνουμε.
19 Κάτι που ακούσατε τελευταία και σας θύμωσε;
Το σύνθηµα «να καεί το µπ... λο η Βουλή». Σκέφτηκα βουλευτές που έδωσαν τη ζωή τους, όπως ο Γρηγόρης Λαµπράκης και ο Παύλος Μπακογιάννης, και εξοργίστηκα µε τα λάθη που µας έφθασαν ώς εδώ...
20 Ο συνάδελφός σας Κ. Μαρκόπουλος διετέλεσε υπουργός και είναι δίπλα στον Αντ. Σαµαρά. Θα θέλατε να είστε στη θέση του;
Η πολιτική είναι µαραθώνιος...»