Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Κοινή δήλωση των εκλεγμένων της Λαϊκής Συσπείρωσης στους Δήμους Ερέτριας • Διρφύων Μεσσαπίων • Καρύστου • Κύμης Αλιβερίου

Για τη επικείμενη συνάντηση των δημάρχων με τον Υπουργό Ενέργειας

Από τα ΜΜΕ ενημερωθήκαμε για τη συνάντηση που προγραμματίζεται για αύριο Τετάρτη 10 Μάρτη με τον Υπουργό Ενέργειας για το θέμα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στους δήμους μας. Απαιτούμε άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση από το Υπουργείο και τους κ.κ. δημάρχους και δηλώνουμε πως επιβάλλεται στη συνάντηση αυτή να πάρουμε μέρος ως εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στους δήμους μας με όποιον τρόπο και αν πραγματοποιηθεί (δια ζώσης ή διαδικτυακά).
Απέναντι στο Υπουργείο πρέπει ξεκάθαρα να εκφραστεί η ομόθυμη αντίθεση για νέα αιολικά πάρκα στη Νότια Εύβοια που είναι πια υπερκορεσμένη καθώς και η μη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις παρθένες, δασικές και προστατευόμενες περιοχές της οροσειράς της Δίρφυς. Αντίθεση που έχουν εκφράσει και τα δημοτικά συμβούλια με ανάλογες αποφάσεις τους.
Καταδικάζουμε την απαράδεκτη χθεσινή τοποθέτηση του Υπουργού Ενέργειας κ. Σκρέκα στη βουλή. Ο Υπουργός δηλώνοντας πως για την τελευταία αδειοδότηση αιολικού πάρκου – μαμούθ εξετάζεται η «φέρουσα ικανότητα» στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου και μέσω της ψευδούς αναφοράς πως ο Δήμος Καρύστου έχει πάρει απόφαση για αύξηση της «φέρουσας ικανότητας» στην κοινότητα Καφηρέα επιδιώκει να στρώσει το έδαφος για ακόμη μεγαλύτερη επέκταση των αιολικών πάρκων σε όλη... τη Νότια και Κεντρική Εύβοια. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει άλλη μια φορά πως οι νόμοι των κυβερνήσεων γράφονται και προσαρμόζονται πάντα προς το συμφέρον των επιχειρηματικών ομίλων και των κερδών του.
Επανειλημμένα μέσα στα δημοτικά συμβούλια και κυρίως προς το λαό των περιοχών μας έχουμε δηλώσει πως η λύση βρίσκεται στην οργανωμένη αγωνιστική παρέμβαση και δράση με τα μάτια ανοιχτά σε αυτούς που θέλουν να βάλουν εμπόδια και τρικλοποδιές στον αγώνα, σε όσους ως τώρα έδωσαν «γη και ύδωρ» για την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων!
Τώρα πρέπει να μπει στο στόχαστρο των διεκδικήσεων η αιτία των προβλημάτων, η πολιτική «απελευθέρωσης της ενέργειας» και η στήριξη της «πράσινης ανάπτυξης» καθώς γενούν ενεργειακή φτώχεια για το λαό παρά το ότι γεμίζουν τα βουνά - και όχι μόνο - με ανεμογεννήτριες, απειλώντας το περιβάλλον ακόμη, αρχαιολογικά μνημεία, προκαλώντας προβλήματα και κινδύνους σε οικισμούς και χωριά.
Είναι πια περισσότερο ορατό από ποτέ πως εμπόδιο στη συνδυασμένη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του λαού και της προστασίας του Περιβάλλοντος μπαίνει το αδυσώπητο κυνήγι του κέρδους καθώς η Ενέργεια αποτελεί εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση
Καραμπέτσου Ασημίνα, Ερέτριας
Καρτελιάς Κώστας, Κύμης Αλιβερίου
Κέκης Κώστας, Κύμης Αλιβερίου
Παρασκευάς Δημήτρης, Καρύστου
Πύθουλα Γεωργία, Διρφύων Μεσσαπίων