Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Υπογραφή σύμβασης εκπόνησης μελέτης του έργου οριοθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας του ρέματος Μετοχίου, Δ.Κύμης-Αλιβερίου


Σύμβαση για την ανάθεση εκπόνησης μελέτης με τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΡΕΜΑΤΟΣ ΜΕΤΟΧΙΟΥ», του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.).    
Σκοπός της μελέτης είναι η οριοθέτηση του ρέματος σε συνολικό μήκος περίπου 5,9 χλμ., από την εκβολή του μέχρι τις οδικές γέφυρες ανάντη του οικισμού Μετόχι και ο σχεδιασμός ολοκληρωμένων έργων διευθέτησης – αντιπλημμυρικής προστασίας στα τμήματα που παρουσιάζονται πλημμυρικά φαινόμενα ή σημαντική διάβρωση της κοίτης... κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων.
Συγκεκριμένα και δεδομένης της αλλαγής των κλιματολογικών φαινομένων, οι κύριοι στόχοι της μελέτης είναι :
- Η αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών εκατέρωθεν του ρέματος, δεδομένου ότι η ανεξέλεγκτη ροή των ομβρίων σε ένα πλημμυρικό επεισόδιο μεγάλης έντασης μπορεί να προκαλέσει καταστροφές σε υφιστάμενα τεχνικά έργα, στις παραρεμάτιες ιδιοκτησίες, παραρεμάτιες οδούς και γενικότερα τους οικισμούς και τις γεωργικές εκτάσεις από τους οποίους διέρχεται.
- Η περιβαλλοντικά ασφαλής διαχείριση των επιφανειακών απορροών ομβρίων της ευρύτερης περιοχής του ρέματος.
- Η προστασία του ρέματος από καταπατήσεις μέσω της οριοθέτησής του.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης δήλωσε σχετικά: «Η ανθεκτικότητα που πρέπει να αποκτήσει ο τόπος μας απέναντι στην κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που όλο και συχνότερα μας δοκιμάζουν, απαιτεί εκτός από γενναίες παρεμβάσεις και σχέδιο.  Αυτό δρομολογείται μέσα από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών οριοθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας, που εκτελούμε για κάποια από τα σημαντικότερα ρέματα της Π.Ε. Εύβοιας, όπως εκείνο του ρέματος Μετοχίου.»