Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

"Οι επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες, πετυχαίνουν διαχρονικά καλύτερες επιδόσεις"

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Αν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις οικονομικές και επιχειρηματικές δυνατότητες των γυναικών, η προσπάθειά μας για ανάκαμψη - και το πιστεύουμε αυτό - θα οδηγήσει σε μια ισχυρότερη και πιο ανθεκτική οικονομία και κοινωνία», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στη διαδικτυακή του τοποθέτηση στο γκαλά που διοργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης, στο πλαίσιο του τετραήμερου διεθνούς συνεδρίου «Εβδομάδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας- Female Entrepreneurial Week», με θέμα την «Επανεκκίνηση της Οικονομίας». 

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, είναι να διευρυνθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα και σε άλλους καίριους τομείς της ελληνικής οικονομίας, αλλά και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές με παράλληλες δράσεις ενίσχυσης του επιχειρηματικού πνεύματος, αλλά και της σωστής πληροφόρησης και ενημέρωσης, επισήμανε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι η θέση της γυναίκας

στο επιχειρείν έχει αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα τα τελευταία χρόνια, «υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης».

Την τελευταία 10ετία, όπως είπε, καταγράφεται σταδιακή αύξηση κατά 6,2% της εισόδου των γυναικών στο επιχειρείν και από 19,6% το 2014, αυτή φτάνει σήμερα στο 25,8%, ενώ με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2019, από το σύνολο των 42.500 επιχειρήσεων, περίπου οι 11.000 διευθύνονται από γυναίκες ανώτατα στελέχη. Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, «οι εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες, φαίνεται βάσει των στοιχείων, ότι πετυχαίνουν διαχρονικά καλύτερες επιδόσεις σε όλους τους δείκτες κερδοφορίας», ενώ υπενθύμισε ότι στην πλειοψηφία τους είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η μεγαλύτερη συγκέντρωση εντοπίζεται στα νησιά του Ιουνίου και του Αιγαίου, καθώς και στην Κρήτη, ενώ δραστηριοποιούνται στους τομείς τουρισμού και εμπορίου.

Σημειώνοντας ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επενδύει σταθερά στο γυναικείο επιχειρείν μέσα από ένα πλέγμα αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών ευκαιριών και παρέχοντας σημαντικά κίνητρα, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι «είναι στοιχείο πρόνοιας των δημοκρατικών κοινωνιών και σημαντικό στοιχείο της κοινωνικής συνοχής, να διαμορφώσουμε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, ισότητας και χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς».

     92% καλύτερα, έναντι αρχικών εκτιμήσεων, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και του τέταρτου κύματος που βιώνει η Ελλάδα, «η χώρα έχει να επιδείξει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Παπαθανάσης και υπενθύμισε ότι στον Προϋπολογισμό που είχε κατατεθεί τον περασμένο Νοέμβριο, διατυπωνόταν η συντηρητική πρόβλεψη για ανάπτυξη του ρυθμού της ελληνικής οικονομίας στο 3,6%. «Σήμερα στον Προϋπολογισμό που αναμένεται να συζητηθεί σύντομα στη Βουλή, το ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμορφώνεται στο 6,9%, ήτοι 92% καλύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 «Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός», τόνισε ο ίδιος και υπογράμμισε τις προσπάθειες που γίνονται για τη δημιυοργία φιλοεπενδυτικού κλίματος, ώστε να προσελκυσθούν νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα μετατρέψουν το Brain drain σε brain gain.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στα τρία «εμβληματικά», όπως χαρακτήρισε, νομοσχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που θα κατατεθούν μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους στη Βουλή.

Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, εντός της επόμενης εβδομάδας θα ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις και την επιτάχυνση των διαδικασιών στις ιδιωτικές επενδύσεις. «Οι στρατηγικές επενδύσεις, αφορούν και τις άμεσες ξένες επενδύσεις και είναι συνήθως μεγάλες επενδύσεις που δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας», τόνισε και πρόσθεσε: «Στηρίζουμε τις στρατηγικές επενδύσεις με ένα πλέγμα μέτρων κινητροδότησης και ταχείας αδειοδότησης, έτσι ώστε να μπορούν να δράσουν σε ένα φιλικό περιβάλλον οι ξένοι επενδυτές».

Διευκρίνισε πως, «αφενός μεταφέρουμε προς τα έξω πολλές αρμοδιότητες που είχε η δημόσια διοίκηση, για να επιταχυνθεί η υπαγωγή, η ολοκλήρωση και παρακολούθηση του έργου , ώστε να μην πνίγονται οι ξένοι επενδυτές μέσα στη γραφειοκρατία, που έχει πολλές ρίζες. Το κράτος μας είναι βαρύ». Εξήγησε έτσι, ότι «ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσουμε την γραφειοκρατία, είναι να περάσουμε προς τα έξω, στον ιδιωτικό τομέα. Να του εμπιστευτούμε πολλές αρμοδιότητες που είχε η διοίκηση, με την τελευταία να κρατά τον επιτελικό της ρόλο, ώστε να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι».  

Εντός της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο «Δυτική Μακεδονία της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης». Με το νομοσχέδιο αυτό, «δημιουργούμε εργαλεία για ισχυρή αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή και πολλές επιχειρήσεις θα λάβουν πολύ υψηλά κίνητρα για να εγκατασταθούν σε αυτήν. Μάλιστα, θα λάβουν τα υψηλότερα κίνητρα αυτές οι επιχειρήσεις, έναντι όλων των άλλων που θα επιλέξουν άλλες Περιφέρειας της χώρας», τόνισε. Πρόσθεσε δε, ότι «μαζί με το πακέτο των 5 δισ. ευρώ, θα πετύχουμε την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής συνολικά».

Λέγοντας ότι το νομοσχέδιο «Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη»  θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, εξέφρασε την ελπίδα του να ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου, ώστε οι δράσεις του να τρέξουν άμεσα και να ωφελήσουν το επιχειρείν στη χώρα.

 Να αξιοποιηθούν «επί της ουσίας» τα προγράμματα στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας που θα «τρέξουν» με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανεκτικότητας, όπως και αυτά που θα ενθαρρύνουν την γυναικεία συμμετοχή στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, κάλεσε από το βήμα του αποψινού γκαλά η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας της πόλης, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως «είναι στο χέρι μας».

«Θέλουμε τις γυναίκες ενεργές και δυναμικά παρούσες σε αυτό το restart της οικονομίας. Θέλουμε τις γυναίκες στο επιχειρείν, στην πολιτική, σε θέσεις ευθύνης», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για κάθε κοινωνία. Όπου η γυναίκα επιχειρεί, παράγει πλούτο, δημιουργεί θέσεις εργασίας και μπολιάζει την οικονομική δραστηριότητα με τις δικές της αξίες», τόνισε και μίλησε για τη θέση της γυναίκας στο δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ ανέλυσε τις δράσεις και ενέργειες που γίνονται για το επιχειρείν, και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το διεθνές συνέδριο, διοργανώνει φέτος στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας (Σ.Ε.Γ.Ε) και τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας- Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης.