Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΑΚΡΥΜΑΛΛΗ ΨΑΧΝΩΝ

Την Κυριακή 6 και τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022 η Ανδρώα Κοινοβιακή Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυμάλλη Ψαχνών πανηγύρισε με λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη τον Άγιο Παρθένιο, επίσκοπο Λαμψάκου τον θαυματουργό, του οποίου τμήμα της Τιμίας Κάρας διαφυλάσσεται από αιώνες στην Ιερά Μονή.
Στην Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, την Κυριακή το απόγευμα, έλαβαν μέρος Κληρικοί εκ Χαλκίδος και παρεπίδημοι, με προεξάρχοντα τον Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου-Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας Αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός αναφερθείς στην καλλιέργεια αγιασμού του Αγίου Παρθενίου, ο οποίος αντιλήφθηκε ότι, ως ψυχοσωματική οντότητα, συμφέρει να δοθεί ολοκληρωτικά στον Θεό και εν συνεχεία ο Θεός τον κατέστησε δοχείο των χαρισμάτων του.
Ανήμερα της πανηγύρεως, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας,... Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς Κληρικούς αδελφούς και προσκυνητές της Ι. Μονής, ενώ στο κήρυγμά του ανέφερε ότι προσκυνώντας, με πίστη στο Θεό, τα ιερά λείψανα των Αγίων, αγγίζουμε με τις αισθήσεις μας της χάρη και την δύναμη του Χριστού και ομοιάζουμε με τον Δίκαιο Συμεών τον Θεοδόχο, ο οποίος βάσταξε τον Χριστό, ως βρέφος, στα χέρια του και με τους Μαθητές και Αποστόλους και τους άλλους ανθρώπους της εποχής της ενσάρκου παρουσίας του Χριστού, που  Τον συναναστράφηκαν και αγγίζοντάς Τον με πίστη, ελάμβαναν θεραπείες και ιάσεις.
Μάλιστα, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, εμείς οι κατοπινοί χριστιανοί ζηλεύουμε τους ανθρώπους εκείνης της εποχής, αλλά έχουμε το μεγάλο προνόμιο όχι μόνο να αγγίζουμε με τις αισθήσεις μας τον Χριστό, αλλά να τον μεταλαμβάνουμε με φόβο Θεού, πίστη και αγάπη και να μετέχουμε στο Σώμα και το Αίμα του, τα οποία προσέφερε για να λυτρωθεί ο κόσμος από κάθε κακία και την ολέθρια απώλεια.
Καθώς επίσης, επεσήμανε ότι για να γίνει αυτή η μετοχή ουσιαστική και αποδοτική, πρέπει να πλησιάζουμε και να αγγίζουμε τον Χριστό με ταπεινοφροσύνη, μετάνοια, πραότητα, χωρίς πλεονεξία, με όρεξη για ελεημοσύνη, με καθαρή συνείδηση, με εσωτερική και μεταξύ μας ειρήνη, όντας έτοιμοι να τιμωρηθούμε ή να διωχθούμε και να συκοφαντηθούμε για την αφοσίωσή μας στον Χριστό.
 Πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ευλόγησε το παρατεθέν κόλλυβο του Αγίου, ευχαρίστησε τους Κληρικούς που προσήλθαν κατά την πανήγυρη, τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής Αρχιμ. Ιάκωβο Μπαλωμένο και τους πατέρες της Αδελφότητος, οι οποίοι με πολλή αγάπη, ευγένεια και συνέπεια στα τηρούμενα υγειονομικά μέτρα διηκόνησαν τους προσκυνητές που προσήλθαν στο Μοναστήρι να προσκυνήσουν με ευλάβεια την Τιμία Κάρα του Αγίου Παρθενίου, ο οποίος θεωρείται προστάτης των καρκινοπαθών, παρακαλώντας έκαστος τον Άγιο, ώστε να πρεσβεύει στον Χριστό για την ψυχοσωματική υγεία όλων των ανθρώπων. Ευχαρίστησε, επίσης τον Χορό τον Ιεροψαλτών οι οποίοι, υπό την διεύθυνση του κ. Στυλιανού Μπενή - Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, απέδωσαν θαυμάσια και με πιστότητα στο βυζαντινό μέλος, τους Ύμνους της Εορτής.