Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Ο Δήμος Χαλκιδέων καλεί τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Με αφορμή τη νέα αντιπυρική περίοδο, ο Δήμος Χαλκιδέων καλεί τους ιδιοκτήτες ή με οποιονδήποτε τρόπο νομείς οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, να προβούν στον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους το συντομότερο δυνατόν, προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της. 
Οι εργασίες που υποχρεούνται να πραγματοποιηθούν από τους ιδιοκτήτες είναι οι εξής:
α) Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά. 
β) Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή... αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων. 
γ) Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. 
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, σύμφωνα με την περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α’ 114):
1. επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου Δήμου
2. βεβαιούται εις βάρος τους η σχετική δαπάνη του Δήμου προς καθαρισμό
3. υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.
Παράλληλα το άρθρο 433 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι, “Με κράτηση μέχρι τριών μηνών ή με πρόστιμο τιμωρείται, αν άλλη διάταξη δεν επιβάλει βαρύτερη ποινή, όποιος: α) κάνει απερίσκεπτη και αμελή χρήση της φωτιάς ή των μέσων φωτισμού, κατά τρόπο που να μπορεί να προκύψει από αυτήν βλάβη σε άνθρωπο ή σε ξένο πράγμα και  β) παραβαίνει τις διατάξεις που εκδίδει η αρμόδια αρχή, και ιδίως η αστυνομική, για την αποτροπή του κινδύνου εμπρησμού”.
Ο Δήμος Χαλκιδέων απευθύνει έκκληση προς όλους τους ιδιοκτήτες και επικαρπωτές οικοπέδων, να ανταποκριθούν έγκαιρα στην υποχρέωσή τους για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, προς αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς, καθώς και αποφυγή επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.